Βουλή: Εξηγήσεις Τασούλα για το βίντεο με το μήνυμα στρατιώτη του Αζόφ

Τη δική του απάντηση δίνει ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, με αφορμή το βίντεο που προβλήθηκε στην ελληνική Βουλή με ομογενή να δηλώνει ότι μάχεται με το Τάγμα Αζόφ εναντίον της Ρωσίας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντομίρ Ζελένσκι.

Δεν θα συμβάλλω στο να αλλοιωθεί η μεγάλη εικόνα, ότι ένας πολιορκούμενος ηγέτης μιας χώρας που σφαγιάζεται, ζήτησε συμπαράσταση και εμείς του την προσφέραμε, ανέφερε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο κ. Τασούλας.

«Εξήγησα ότι όλη ιστορία έχει να κάνει με τη μεγάλη εικόνα. Και η μεγάλη εικόνα είναι ότι ένας ηγέτης μιας χώρας που δέχεται τρομερή επίθεση, με τεράστιο ανθρώπινο κόστος μίλησε στην ελληνική Βουλή, αναφέρθηκε στη βοήθεια της Ελλάδος και ζήτησε τη συμπαράσταση της και εμείς του την προσφέραμε. Ο κ. Ζελένσκι, αναγνώρισε τον αγώνα τής ομογένειας και χρησιμοποίησε δικές μας λέξεις, ελευθερία ή θάνατος», τόνισε αμέσως μετά τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, όπου τέθηκε το θέμα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης τα οποία αντέδρασαν έντονα.

«Η μεγάλη εικόνα είναι ότι, μέσω της ελληνικής Βουλής, μια χώρα μαρτυρική από τη βάρβαρη επίθεση της Ρωσίας, ζήτησε την αλληλεγγύη μας, εξέφρασε το πρόβλημα της και το διεθνοποίησε περαιτέρω. Αυτό είναι το σημαντικό και δικαιώνει την πρωτοβουλία που πήραμε ως χώρα να την βοηθήσουμε. Αν αυτό θέλουμε να το υπονομεύσουμε, να το αμαυρώσουμε και να το στιγματίσουμε, μπορούμε να μετατρέψουμε τη μεγάλη εικόνα σε αυτή την αχρείαστη παρέμβαση που έγινε. Απλά δεν είναι αυτό η μεγάλη εικόνα», επισήμανε ο κ. Τασούλας απαντώντας στις επίμονες ερωτήσεις των κοινοβουλευτικών συντακτών.

Ερωτηθείς για το πώς σχολιάζει το βίντεο με τους δύο Ουκρανούς μαχητές, ο πρόεδρος της Βουλής είπε ότι «προφανώς θα μπορούσε να μην είχε συμπεριληφθεί». Ταυτόχρονα, εξήγησε ότι λίγα λεπτά πριν από το διάγγελμα Ζελένσκι έμαθε και ο ίδιος και η Βουλή ότι θα συμπεριλαμβανόταν ένα βίντεο με δύο Έλληνες ομογενείς μαχητές που θα περιέγραφαν τις κακουχίες που περνάνε στη Μαριούπολη.

«Εμείς δεν υπήρχε περίπτωση να ελέγξουμε προκαταβολικά ή καθοδόν αυτά που ήθελε να πει ο κ. Ζελένσκι. Δεν υπήρχε περίπτωση εμείς να παρέμβουμε ούτε υπήρχε το χρονικό περιθώριο να ελέγξουμε το βιντέο. Θεωρώ ότι δεν πρέπει αυτό να μας απαγκιστρώσει από τη μεγάλη εικόνα η οποία είναι διαφορετική, και είναι η ιστορική απόφαση της χώρας μας να στηρίξει μια χώρα που αντιδρά και αντιστέκεται», υπογράμμισε.

Σε άλλη ερώτηση αν θα βγάλει επίσημη ανακοίνωση δυσαρέσκειας για το βίντεο με τους δύο μαχητές, ο πρόεδρος της Βουλής απάντησε: «Δεν θα βγάλω καμία ανακοίνωση. Δεν θα συμβάλλω στο να ανατραπεί η μεγάλη εικόνα. Δεν πρέπει να την αλλοιώσουμε και να διευκολύνουμε την προπαγάνδα της Ρωσίας».

«Είναι άδικο και ανάξιο να υπονομεύσουμε το βασικό μήνυμα που είναι ότι ένας πολιορκούμενος ιστορικός ηγέτης μιας χώρας που σφαγιάζεται και δεινοπαθεί, ήρθε να εκφράσει τον πόνο του και να ζητήσει βοήθεια και συμπαράσταση», κατέληξε ο πρόεδρος της Βουλής.

Αντιδράσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ για το βίντεο με τον στρατιώτη του τάγματος «Αζόφ»

«Κατανοούμε την λογική του αιφνιδιασμού της ελληνικής Βουλής για το βίντεο που προβλήθηκε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του κ. Ζελένσκι, με τον έλληνα ομογενή που πολεμάει με το τάγμα «Αζόφ». Δεν τέθηκε θέμα παραίτησης του προέδρου της Βουλής, Κώστα Τασούλα, στη Διάσκεψη των Προέδρων, αλλά ζητήσαμε σαφή του δήλωση για την προστασία του ελληνικού Κοινοβουλίου».

Αυτό δήλωσε η γραμματέας της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη, αμέσως μετά το τέλος της Διάσκεψης των Προέδρων, όπου τέθηκε το θέμα από την αντιπολίτευση.

Μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, η κ. Γεροβασίλη ανέφερε ότι δεν θεωρεί τυχαίο, αλλά εσκεμμένο το βίντεο που έπαιξε με τον στρατιώτη του τάγματος των «Αζόφ», και οφείλει η χώρα να αντιδράσει, υποστήριξε ότι ο κ. Ζελένσκι ήξερε το περιεχόμενο του, και πρόσθεσε ότι έχει ζητηθεί το πρωτότυπό του χωρίς την μετάφραση.

«Υπάρχει κάτι που πρέπει να ντρεπόμαστε για τη σημερινή ημέρα. Ότι μέλος των Αζόφ – τουλάχιστον ένα – απευθύνθηκε στη Βουλή. Ζητήσαμε εξηγήσεις και όφειλαν οι υπηρεσίες της Βουλής να δουν το βίντεο. Η απάντηση του προέδρου ήταν ότι δεν το ήλεγξαν. Εμείς είπαμε ότι στο τέλος της διαδικασίας, ότι έπρεπε να είχε υπάρξει έκφραση δυσαρέσκειας. Κατανοούμε τη λογική του αιφνιδιασμού. Ο Ζελένσκι ήξερε. Δεν σχολιάζω αν το ήθελε. Η Βουλή έχει διπλωματικό γραφείο».

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, έκανε λόγο για κροκοδείλια δάκρυα όσων ασκούν σήμερα κριτική για την εμφάνιση ναζιστών στην ελληνική Βουλή. «Η λέξη ντροπή είναι λίγη για αυτό που έγινε στην ελληνική Βουλή, να χειροκροτούν τα ναζιστικά τάγματα που ευθύνονται για μαζικές σφαγές και έχουν ενσωματωθεί στον τακτικό στρατό της Ουκρανίας, γιατί έτσι επιτάσσουν το ΝΑΤΟ και η ΕΕ. Δικαιωθήκαμε απόλυτα για τη θέση μας απέναντι στο πόλεμο στην Ουκρανία. Και αυτοί που κάνουν σήμερα ότι αιφνιδιάζονται, δεν μπορούν να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα ότι δεν ήξεραν», ανέφερε ο κ. Παφίλης και συμπλήρωσε:

«Πέρα από τη ρωσική εισβολή, είναι υπεύθυνος και ο κ. Ζελένσκι για εκεί που έφτασε η Ουκρανία. Δικαιολογίες δεν υπάρχουν για αυτούς που ασκούν σήμερα κριτική για την εμφάνιση ναζιστών στην ελληνική Βουλή και δικαιολογούνται».

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ