Βουλή: Άγρια κόντρα κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ για την ακρίβεια και τη ΔΕΗ

Άναψαν τα αίματα στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης, στο πλαίσιο της επίκαιρης επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ για την ακρίβεια και τις εξελίξεις με τη ΔΕΗ.

Πρώτος ανέβηκε στο βήμα ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος είπε ότι η πολιτεία έχει υποχρέωση να παρέμβει αποφασιστικά για να διασφαλίσει το εισόδημα των καταναλωτών και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, κατηγορώντας την κυβέρνηση και τον ίδιο τον πρωθυπουργό πως αντί να αναλάβουν πρωτοβουλίες εγκαίρως, προχώρησαν, όλο το προηγούμενο διάστημα, σε καθησυχαστικές δηλώσεις.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για αδράνεια της κυβέρνησης, υπαγορευμένη από την ιδεολογική προσήλωση στην αυτορρύθμιση της αγοράς, με συνέπεια να απειλούνται σήμερα η κοινωνική συνοχή και η οικονομική ανάπτυξη.

Αλέξης Χαρίτσης Βουλή

Ιδίως για τις αυξήσεις στη ΔΕΗ, ο κ. Χαρίτσης σημείωσε ότι οι επιπτώσεις θα είναι τεράστιες σε όλο το φάσμα της οικονομίας και θα φέρει μεγάλες ανατιμήσεις, και αυτό ενώ αιφνιδιαστικά ανακοινώθηκε η «εκποίηση» της ΔΕΗ και ενώ αναμένεται δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά τον χειμώνα να μη μπορούν να καλύψουν τη δαπάνη για την ηλεκτροδότησή τους και μία στις τέσσερις επιχειρήσεις δηλώνει ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα τιμολόγια του ρεύματος.


«Το πρόβλημα δεν είναι μόνο εξωγενές. Η κυβέρνηση δεν έκανε ελέγχους στην αγορά. Η Ελλάδα έγινε πρωταθλήτρια στην τιμή χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος», είπε η βουλευτής Έφη Αχτσιόγλου, η οποία κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν κινήθηκε για τα φαινόμενα αισχροκέρδειας και χειραγώγησης της τιμής του ρεύματος, έμεινε αμέτοχη αν και αυτή η αύξηση συμπαρασύρει βασικά καταναλωτικά αγαθά, σε μία οικονομία ήδη πολύ συμπιεσμένη.

Όπως τόνισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ένα στα τρία νοικοκυριά δεν μπορούν να καλύψουν τις βασικές ανάγκες τους ενώ και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δηλώνουν ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις οφειλές τους.

Όλα αυτά, όπως προειδοποίησε η κ. Αχτσιόγλου, οδηγούν την ελληνική κοινωνία σε μία νέα ανθρωπιστική κρίση αλλά η κυβέρνηση αρνείται να πάρει μέτρα για τα καρτέλ, για την ακρίβεια, για την προστασία της κοινωνίας.

Στο πλαίσιο αυτό, η βουλευτής κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι τη στιγμή που ανεβαίνει το κύμα της ακρίβειας, επιλέγει να χάσει το Δημόσιο τον ενεργειακό πυλώνα της χώρας και αυτό είναι μία πολιτική όχι απλά ιδεοληπτική αλλά μία πολιτική επικίνδυνη.


Για προσχεδιασμένο έγκλημα με την εκχώρηση του ενεργειακού πυλώνα, έκανε λόγο ο βουλευτής Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος επεσήμανε ότι μία ΔΕΗ εκτός δημοσίου ελέγχου δεν θα στηρίξει τα νοικοκυριά και την επιχειρηματικότητα.

«Η Ελλάδα, εν μέσω ενεργειακής κρίσης, χάνει τα εργαλεία για να διασφαλίσει την ενεργειακή μετάβαση», υπογεράμμισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και επικαλέστηκε τις καταγγελίες της εγχώριας βιομηχανίας για αισχροκέρδεια στο ρεύμα και χειραγώγηση της τιμής.

Το σχέδιο ιδιωτικοποίησης των ενεργειακών τομέων ήταν πάντα σχέδιο της ΝΔ, όπως είπε ο κ. Φάμελλος, για να προσθέσει πως ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε, παρά τις αντίξοες συνθήκες, να διασφαλίσει τον δημόσιο έλεγχο στα ενεργειακά.

«Εμείς θέλουμε τη ΔΕΗ του φθηνού ρεύματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, θέλουμε ενεργειακό πυλώνα που θα στηρίζει την οικονομία», ανέφερε ο κ. Φάμελλος.

Επίθεση Γεωργιάδη σε ΣΥΡΙΖΑ: Έπρεπε να σας πάμε στο ειδικό δικαστήριο για τη ΔΕΗ

Σφοδρή επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, από το βήμα της Βουλής.

Απευθυνόμενος στον κ. Σωκράτη Φάμελλο ο οποίος αναφέρθηκε στο θέμα της ΔΕΗ, είπε: “Το έχεις ξεχάσει κύριε Φάμελλε ότι με τη δική σου προσωπική υπογραφή, για να μην το παίζει και καμπόσος, προβλέψατε να πουληθεί το 17% της ΔΕΗ για να πάει στο χρέος.

Απόφαση ΚΥΣΟΙΠ Φεβρουαρίου 19. Ήσουν μέλος του Υπουργικού κύριε και εσύ. Είχες υπογράψει και εσύ να πουληθεί το 17% και να πάει στο δημόσιο χρέος. Αφήστε τα κροκοδείλια δάκρυα για τη ΔΕΗ κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ”.

Όταν μάλιστα ο κ. Φάμελλος αντέδρασε και άρχισε να φωνάζει ότι δεν προχώρησε ο κ. Γεωργιάδης του είπε: ” Ψέματα υπογράφατε δηλαδή; Ψέματα υπογράφατε στην Ευρώπη. Αλλά τέτοιοι ψεύτες που είστε , ψέματα θα υπογράφατε. Απατεώνες κανονικοί. Παίρνει ο Φάμελλος σβάρνα τα κανάλια και λέει για τη ΔΕΗ και έχει υπογράψει να πουληθεί η ΔΕΗ”

“Θα μας απειλήσετε  τώρα με ειδικό δικαστήριο για τη ΔΕΗ; Εμείς έπρεπε να σας κάνουμε ειδικό δικαστήριο για τη ΔΕΗ, αυτή είναι η αλήθεια, που την παραλάβαμε στα μαύρα της τα χάλια”, ανέφερε στο τέλος της ομιλίας του ο Άδωνις Γεωργιάδης, επανερχόμενος στο θέμα.

Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης για τις αυξήσεις

Οι αυξήσεις των τιμών είναι φαινόμενο παροδικό, υπογράμμισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, σημειώνοντας ότι αναμένεται να υποχωρήσει, από τα Χριστούγεννα και μετά.

Επίσης, προειδοποίησε ότι οι εταιρείες που θα βιαστούν να ανεβάσουν τις τιμές, διότι έχουν ανέβει οι πρώτες ύλες, θα χάσουν πελάτες όταν υποχωρήσουν σε λίγο καιρό οι διεθνείς τιμές.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων σε όλους τους τόνους τόνισε ότι οι αυξήσεις τιμών στην Ελλάδα είναι φαινόμενο υπαρκτό αλλά κινούνται χαμηλότερα σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

«Το πρόβλημα δεν είναι ενδογενές. Δεν είναι δικό μας αλλά είναι εισαγόμενο», είπε και επισήμανε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, κάθε μήνα το διαθέσιμο εισόδημα αυξάνεται και σε αυτό οφείλεται η αύξηση της κατανάλωσης.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων επισήμανε ότι ψηφίστηκε διάταξη που απαγορεύει στις επιχειρήσεις να πωλούν με μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους από όσο πωλούσαν τον Φεβρουάριο του 2020, δηλαδή πριν την πανδημία.

«Η διάταξη υπάρχει μέχρι την ομαλοποίηση της εφοδιαστικής αλυσίδας», είπε και προειδοποίησε πως γίνονται χιλιάδες έλεγχοι και «γενικευμένα φαινόμενα αισχροκέρδειας δεν έχουν παρατηρηθεί».

Ο κ. Γεωργιάδης μίλησε για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας. «Όλοι ανέμεναν ότι το 2020 η Ελλάδα θα ήταν η χώρα με τη μεγαλύτερη ύφεση στην ΕΕ. Τελικώς, κλείσαμε στην 4η θέση από το τέλος, μαζί με τη Γαλλία, σε πολύ μεγάλη απόσταση από την τελευταία Ισπανία.

Το 2021 αυτό που επιτυγχάνει η ελληνική οικονομία, ούτε αναμενόμενο ούτε δεδομένο ήταν. Είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένων πολιτικών, είναι αποτέλεσμα συλλογικό του ελληνικού λαού», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

«Σήμερα έχουμε την 6η καλύτερη θέση στην Ευρώπη. Το 2015 η Ελλάδα ήταν στην τελευταία θέση στην Ανάπτυξη στην Ευρώπη. Το 2016 η Ελλάδα ήταν στην τελευταία θέση στην Ανάπτυξη στην Ευρώπη. Το 2017 η Ελλάδα ήταν στην τελευταία θέση στην Ανάπτυξη στην Ευρώπη. Το 2018 η Ελλάδα ήταν 4η από το τέλος.

Το 2019 ήταν 5η από το τέλος, μισό από εσάς και μισό από εμάς. Σήμερα είμαστε στην 6η θέση. Κυβερνήσατε 4 χρόνια. Ήσασταν πάντα τελευταίοι και τώρα που είμαστε στην 6η θέση, μας λέει η κυρία Αχτσιόγλου ότι ήταν αναμενόμενο. Θα σας έλεγα καμιά βαριά κουβέντα αλλά είμαι στη Βουλή των Ελλήνων και δεν μου επιτρέπεται», συμπλήρωσε.

«Τόλμησε και είπε ο Τσίπρας στην ΔΕΘ το αμίμητο. Μας κάλεσε να μειώσουμε τους φόρους. Ποιος; Ο μεγαλύτερος φορομπήχτης πολιτικός. Τόλμησε να πει σε εμάς να μειώσουμε τους φόρους. Το είπε σε εμάς που μειώνουμε τους φόρους ενώ εκείνος είχε φορολογήσει ότι κολυμπούσε, ότι πετούσε και ότι ανέπνεε» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.

«Οι ξένοι σας ζητούσαν ένα και εσείς παίρνατε δύο. Γδάρατε τους μικρομεσαίους, γδάρατε τον κόσμο στους φόρους και έρχεστε και μας λέτε εσείς οι γδάρτες να μειώσουμε τους φόρους.

Βάζατε φόρο στο σουβλάκι 13% αλλά αν είχε αλάτι 23%. Δεν έχει εφευρεθεί άλλος πιο ψεύτης στον πλανήτη από τον Τσίπρα. Υποδείξεις από εσάς που γδάρατε τον κόσμο δεν δεχόμαστε. Σας πονάνε οι αλήθειες αλλά αν μπορεί ένας από εσάς να αμφισβητήσει τους φόρους. Ντροπή σας έχετε μούτρα και μιλάτε», πρόσθεσε.

Τσίπρας: Είτε δεν έχετε καταλάβει την ακρίβεια που βιώνουν οι πολίτες, είτε τους δουλεύετε ψιλό γαζί

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση ότι αντιμετωπίζει τις “δυσκολίες” που έχουν προκύψει από το κύμα ακρίβειας “χωρίς σχέδιο” και με “επιθέσεις στο ΣΥΡΙΖΑ” άσκησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για την επίκαιρη επερώτηση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ο Αλ. Τσίπρας έκανε λόγο για “αδυναμία” της κυβέρνησης να “δώσει απαντήσεις” στους πολίτες που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα και γι’ αυτό οι υπουργοί “εκτοξεύουν επιθέσεις και ύβρεις κατά του ΣΥΡΙΖΑ”.

“Πάνω από 40 φορές άκουσα το όνομα μου. Εγώ φταίω για την ακρίβεια και ο ΣΥΡΙΖΑ”, διερωτήθηκε χαρακτηριστικά, ενώ προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι αυτός “ο άνεμος οργής και αποδοκιμασίας που φυσάει”, θα γίνει “τυφώνας, κυκλώνας όσο θα μπαίνει ο χειμώνας”.

Αναφερόμενος στις εξαγγελίες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των αυξήσεων στο ρεύμα, τόνισε ότι μόνο οι αυξήσεις στη χονδρική αναμένεται να ξεπεράσουν το ένα δισ. μέχρι τον Μάρτιο και το “μεγαλόπνοο σχέδιο” της κυβέρνησης είναι να δώσει μόνο 150 εκατ., κατηγορώντας την μάλιστα ότι προσπαθεί να το “κρύψει κάτω από το χαλί” με πρόσχημα ότι εάν γίνονται ρεπορτάζ “ενθαρρύνονται οι κερδοσκόποι”.

“Είτε δεν έχετε καταλάβει το κύμα ακρίβειας που βιώνουν τα νοικοκυριά είτε δουλεύετε τους πολίτες ψιλό γαζί”, δήλωσε.

Επίσης, αφού έκανε αναφορά σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα της επικαιρότητας, από την πανδημία μέχρι τις πυρκαγιές και την ακρίβεια, καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι αποποιείται των ευθυνών της γιατί “όλο κάποιος άλλος φταίει” και ότι, επομένως, είναι “αδύναμη να προστατεύσει τους πολίτες” από τα μεγάλα αυτά προβλήματα.

Τσίπρας Βουλής ακρίβεια ΔΕΗ

Για τις ανατιμήσεις γενικότερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση ότι δε δίνει “την παραμικρή διασφάλιση στον καταναλωτή για τα είδη πρώτης ανάγκης” και τον καλεί “να γκουγκλάρει για να βρει τις χαμηλότερες τιμές, όταν μία στις τέσσερις επιχειρήσεις δήλωσε ότι αύξησε τις τιμές στο Α’ εξάμηνο και άλλες τόσες δήλωσαν ότι θα αναγκαστούν να αυξήσουν τις τιμές το επόμενο εξάμηνο”.

Στο πλαίσιο αυτό, “έδειξε” και πάλι την κυβέρνηση για τη μη λήψη “στοιχειωδών” μέτρων, όπως είναι η παρέμβαση για την αντιμετώπιση του “καρτέλ” στο οποίο όπως είπε συμμετέχει και η ΔΕΗ, η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα κατώτερα επίπεδα που επιτρέπει η ΕΕ όπως έκανε η Ισπανία.

Όπως διευκρίνισε, αυτό το μέτρο που εξήγγειλε ο ΣΥΡΙΖΑ και κατηγορήθηκε ότι θα υπερβεί τον επιτρεπόμενο δημοσιονομικό χώρο, δεν είναι μόνιμο αλλά προσωρινό.

Εξάλλου, τόνισε ότι η Ελλάδα έρχεται αντιμέτωπη με αυτό κύμα ακρίβειας με “δυσμενέστερους όρους” σε σχέση με άλλες χώρες, γιατί έχει μειωθεί ήδη τα χρόνια της κρίσης σημαντικά η αγοραστική δύναμη, ενώ και ο κατώτατος μισθός δεν έχει αυξηθεί όπως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Έκανε λόγο για “ψευδείς υποσχέσεις” της κυβέρνησης σχετικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού στο διπλάσιο του ρυθμού ανάπτυξης, οι οποίες έγιναν υπό την “πίεση” των προεκλογικών εξαγγελιών του ΣΥΡΙΖΑ και διερωτήθηκε μάλιστα “ποιος τους εμποδίζει” να την υλοποιήσουν, “δείχνοντας” αυτούς “που κερδίζουν από τη συμπίεση των μισθών”.

Περνώντας στο θέμα της ΔΕΗ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άφησε αιχμές κατά του πρωθυπουργού, υποστηρίζοντας ότι γνώριζε για την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, αλλά “δεν είπε κουβέντα στη ΔΕΘ”.

“Γιατί έλειψε αυτή η αναφορά από τα μεγάλα επιτεύγματα της κυβέρνησης, αφού εσείς οι ίδιοι ισχυρίζεστε ότι η εκχώρηση του 17% στους ιδιώτες θα συμβάλει στην ανάπτυξη της εταιρίας αλλά και στη μείωση του κόστους ενέργειας για τους πολίτες;”, διερωτήθηκε, κάνοντας λόγο για “κερδοσκοπικό χορό”, που έστησαν κάποιοι “στις πλάτες της μεγαλύτερης εταιρίας κοινής ωφέλειας στη χώρα στο χρηματιστήριο όλο αυτό το διάστημα”.

“Με δεδομένο ότι για την ΑΜΚ της ΔΕΗ γνώριζε μόνο η Διοίκησή της και ο κ. Μητσοτάκης με τους στενούς συνεργάτες του, πώς συνέβη και κάποιοι απέκτησαν εσωτερική πληροφόρηση και πουλούσαν μετοχές;”, συνέχισε, σχολιάζοντας πως πρόκειται για “περίεργα πράγματα”.

Απαντώντας στην επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ ότι επί διακυβέρνησής του, “απαξιώθηκε” η ΔΕΗ, ο Αλ. Τσίπρας υποστήριξε ότι αντίθετα η προηγούμενη κυβέρνηση “διέσωσε” τη ΔΕΗ, “ως κρίσιμο περιουσιακό στοιχείο στην υπηρεσία της κοινής ωφέλειας και του Ελληνικού λαού” και παρά τις πιέσεις των δανειστών.

“Σε κάθε διαπραγμάτευση, αποτελούσε κεντρικό σημείο τριβής και μάχης για να κρατήσουμε τη ΔΕΗ υπό δημόσιο έλεγχο. Και ταυτόχρονα αυτή τη δύσκολη περίοδο κρατήσαμε τη ΔΕΗ με κοινωνικό πρόσωπο, χαμηλό τιμολόγιο, χωρίς αυξήσεις επί 4,5 χρόνια ούτε ένα ευρώ και με κοινωνικό τιμολόγιο”, είπε.

Τόνισε δε ότι “η ΔΕΗ είναι μια κρίσιμη επιχείρηση και για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας, και για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας αλλά και για την αναπτυξιακή προοπτική της ελληνικής οικονομίας”.

“Ό,τι λοιπόν δεν κατάφεραν επί 4,5 χρόνια οι δανειστές, το καταφέρατε εσείς με το που εκλεγήκατε”, δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας και αναφέρθηκε σε αυξήσεις στο ρεύμα “από τους πρώτους κιόλας μήνες” διακυβέρνησης της ΝΔ ως και 20%, που κόστισαν 500 εκατ. ευρώ στους καταναλωτές, αφού απορροφήθηκε η μείωση ΦΠΑ που έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και οδήγησαν τους λογαριασμούς για τις ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) σε “χρεοκοπία και σε χαράτσια”.

“Αυτή ήταν η εξυγίανση που πετύχατε” δήλωσε, ενώ υπογράμμισε πως “το 2020, η ΔΕΗ ηγήθηκε σε φαινόμενα αισχροκέρδειας στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας” και όλα αυτά έγιναν μετά το διορισμό των “golden boys” που έπαιρναν “υπέρογκες αμοιβές”.

“Και τώρα, τι ακριβώς μας λέτε; Ότι το 34% που κρατάτε είναι ακριβώς το ίδιο με το 51%”, είπε ο Αλ. Τσίπρας, εξαπολύοντας νέα επίθεση στην κυβέρνηση ότι “χαρίζει την περιουσία του λαού, ένα πάρα πολύ σημαντικό όπλο για την αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας”, “βάζει σε κίνδυνο ένα κομβικής σημασίας αναπτυξιακό πυλώνα” και λέει πως “αυτό αποτελεί εξυγίανση”.

Συνεχίζοντας την επιχειρηματολογία του “σε όρους αγοράς”, όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, επισήμανε πως ενώ η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι τα επόμενα χρόνια θα “απογειωθεί η ΔΕΗ”, και “θα αξίζει 1,5 δισ.”, τελικά έδωσε 150 εκατ. από το δημόσιο ταμείο για να εκχωρήσει το 17%.

“Ποιος θα έκανε τέτοια κίνηση να χάσει 1,5 δισ. Για να βάλει 150 εκατ;”, διερωτήθηκε, ενώ άφησε αιχμές για “κρυφό σχέδιο για τη ΔΕΗ”.

Συγκεκριμένα, υποστήριξε ότι με την απώλεια του 51% της ΔΕΗ, η κυβέρνηση αφήνει “ορθάνοιχτη την πόρτα επιθετικής εξαγοράς και εκδίωξης του δημοσίου” και προειδοποίησε την κυβέρνηση να μην το παρουσιάσει ως “ατύχημα” μέσα από “δήθεν αναπτυξιακά σχέδια εξαγοράς μονάδων επιχειρήσεων που στην πράξη θα πρόκειται για σχέδια συγχώνευσης με άλλες ενεργειακές εταιρίες”.

“Έχουν γνώση οι φύλακες. Δε θα επιτρέψουμε να υποθηκεύσετε το ενεργειακό μέλλον της χώρας για να ευνοήσετε φίλους, ολιγάρχες ή και νεόκοπους εθνικούς εργολάβους και προμηθευτές”, υπογράμμισε.

Κλείνοντας, ο Αλ. Τσίπρας, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι η “στρατηγική” της είναι “τα πάντα στο σφυρί, αρκεί να ωφεληθούν ιδιωτικά συμφέροντα και το δημόσιο συμφέρον στα παλιότερα των υποδημάτων” παραπέμποντας και στην πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ σε “fund” από την Αυστραλία.

“Είναι προφανές ότι εδώ βρισκόμαστε μπροστά σε ένα οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό έγκλημα. Αν είναι έγκλημα εκ προμελέτης θα φανεί το επόμενο διάστημα”, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, λέγοντας ότι η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται πως “οι μέρες τελειώνουν” και γι’ αυτό στήνει “το Μεγάλο Παζάρι με τα ασημικά του κράτους, χωρίς προσχήματα”.

Προειδοποίησε, επίσης ότι “δεν θα περάσει έτσι” και ότι θα αναζητηθούν οι “ευθύνες”, ενώ κατέληξε, υποστηρίζοντας ότι στις επόμενες κάλπες ο λαός θα δώσει εντολή σχηματισμού “προοδευτικής κυβέρνησης” προκειμένου να αντιμετωπίσει “το μείζον ζήτημα της προστασίας του δημόσιου συμφέροντος και του εθνικού πλούτου”.

Σταϊκούρας: Ο κ. Τσίπρας δεν τόλμησε την πρόταση μομφής

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τόλμησε να καταθέσει πρόταση μομφής, σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, αμέσως μετά την ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευση, σημειώνοντας ότι μια πρόταση μομφής θα έδινε την δυνατότητα να δει ο ελληνικός λαός ποιος λέει αλήθεια και ποιος είναι ο υποκριτής.

«Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις εκλογικές αναμετρήσεις στο εξωτερικό. Αυτό μάλλον δείχνει τα πολιτικά και ιδεολογικά αδιέξοδα του. Αναφέρθηκε σε ευρωπαϊκά κόμματα και ηγεσίες που δεν είναι στην Αριστερά. Αλήθεια ποιες ήταν οι επιδόσεις της Αριστεράς στη Γερμανία;

Ποιες ήταν οι επιδόσεις της Αριστεράς στην Ισπανία ή σε άλλες χώρες; Αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά ότι είστε πολιτική ανεμοδούρα. Είστε σε πολιτικό και ιδεολογικό αδιέξοδο. Και αν ‘ξεπεράσαμε τις κόκκινες γραμμές’, και αν ‘ξεπουλάμε τη δημόσια περιουσία’, κάντε πρόταση μομφής.

Για να ακούσει ο ελληνικός λαός ποιος λέει την αλήθεια και ποιος είναι υποκριτικής. Αλλά δεν το τολμήσατε», είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Απαντώντας σε όσα είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για τη ΔΕΗ, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η επιχείρηση είχε ζημιές 900 εκατομμύρια ευρώ το 2018, ζημιές 1,6 δισ. ευρώ το 2019, πέρασε σε κερδοφορία το 2020 και εκτιμάται ότι θα έχει κερδοφορία και το 2021. Η κεφαλαιακή αξία της ΔΕΗ ήταν κάτω από 300 εκατομμύρια ευρώ επί ΣΥΡΙΖΑ και έχει φτάσει τα 2 δισ. ευρώ.

«Αυτά δεν αμφισβητούνται. Όμως μήπως θα θέλατε να ανατρέξετε λίγο στην έκθεση του ορκωτού ελεγκτή της εταιρείας, τον Απρίλιο του 2019, για να δούμε σε ποια κατάσταση ήταν η ΔΕΗ, και αν ήταν παράδειγμα προς μίμηση η ΔΕΗ, όπως τη αφήσατε;», είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας και κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής την έκθεση των Θεσμών για την κατάσταση της ΔΕΗ που έβλεπε τον Ιούλιο του 2019 «πολύ μεγάλη χειροτέρευση της ρευστότητας της εταιρείας και της κερδοφορίας».

«Επί ημερών σας, δημιουργήσατε το Υπερταμείο. Επί ημερών σας έφυγε από το δημόσιο το 34% και πήγε στο Υπερταμείο, μαζί με το 17% που ήταν στο ΤΑΙΠΕΔ, από πριν», είπε επίσης για τη ΔΕΗ ο κ. Σταϊκούρας, απευθυνόμενος στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόσθεσε:

«Μην μας λέτε για ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας. Καταθέτω στα πρακτικά το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας, στις 20 Δεκεμβρίου του 2018, που μεταξύ των άλλων είναι και η ΔΕΗ».

Ο Χρήστος Σταϊκούρας επέμεινε ότι με το 34% το Δημόσιο παραμένει βασικός ρυθμιστής στη λήψη στρατηγικών αποφάσεων με δικαιώματα καταστατικής μειοψηφίας, που διασφαλίζουν ότι ένα μεγάλο μέρος στρατηγικών αποφάσεων, θα παραμείνει υπό άμεσο δημόσιο έλεγχο.

Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσει για τον προϋπολογισμό που είχε καταθέσει και ψηφίσει το 2018 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και προέβλεπε 100 εκατομμύρια ευρώ από την πώληση της ΔΕΗ.

Ο υπουργός Οικονομικών κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για ακατάσχετη παροχολογία. Σε σχέση δε με το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για αύξηση του κατώτατου μισθού, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε πως η κυβέρνηση, ακολουθώντας τους ρυθμούς μεγέθυνσης της οικονομίας, την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα, θα αυξάνει τον κατώτατο μισθό.

Νωρίτερα ο κ. Σταϊκούρας, αναφερόμενος στις ανατιμήσεις είχε πει: «Έχουμε ένα πρόβλημα και δεν το κρύβουμε κάτω από το χαλί». Yπογράμμισε όμως ότι το πρόβλημα δεν έχει την έκταση και την ένταση την οποία έχει σε άλλες χώρες.

«Το πρόβλημα το αντιμετωπίζουμε με μόνιμες παρεμβάσεις βελτίωσης του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, το αντιμετωπίζουμε με παροδικά βραχυπρόθεσμα μέτρα τόνωσης του διαθέσιμου εισοδήματος και μείωσης της αύξησης, κυρίως στην ενέργεια.

Το αντιμετωπίζουμε με ελέγχους στην αγορά και το αντιμετωπίζουμε και με μεσομακροπρόθεσμες προβλέψεις σε ό,τι αφορά το μέλλον εταιρειών, όπως η ΔΕΗ», είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Στη συνέχεια, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνις Γεωργιάδης, που πήρε ξανά τον λόγο, κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα για ψευδή ισχυρισμό ότι η Ελλάδα είναι προτελευταία στην ανάπτυξη ανάμεσα στις άλλες χώρες της ΕΕ.

«Σας προκαλώ να απαντήσετε αν η Ελλάδα είναι στην προτελευταία θέση στην ΕΕ ή αν είναι στην 6η θέση. Στραβός είναι ο κύριος Τσίπρας; Αγράμματος είναι; Δεν ξέρει να διαβάσει έναν πίνακα;», σχολίασε ο ‘Αδωνις Γεωργιάδης.

«Δεν θα μπορέσετε ποτέ να ασκήσετε σοβαρή αντιπολίτευση, εάν δεν μάθετε να διαβάσετε σωστά τους αριθμούς και τους πίνακες», ανέφερε επίσης ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων σχολιάζοντας τα όσα είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για τη ΔΕΗ και προέτρεψε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο:

«Κλείστε σε ένα δωμάτιο τον κ. Τσίπρα, κάντε του φροντιστήριο. Παραμένει ο ίδιος αγράμματος Τσίπρας, από την πρώτη ημέρα. Ήρθε στη Βουλή και είπε πάλι ένα κάρο ανοησίες, για τη ΔΕΗ, που δεν τις καταλαβαίνει. Και όταν τα μάθει από την αρχή τα ξαναλέμε».

Παρατήρησε επίσης ότι σε όλες τις δημοσκοπήσεις «ο Μητσοτάκης του ρίχνει του Τσίπρα 15 μονάδες και 12 μονάδες και 14 μονάδες» και την ίδια ώρα ο κ. Τσίπρας έχει το θράσος να κάνει συστάσεις στη ΝΔ να δει τις δημοσκοπήσεις.

Τσακαλώτος: Η ΔΕΗ μπορεί να δημιουργήσει ένα μαξιλάρι

«Για ποια Ευρώπη μιλάμε σήμερα; Γι’ αυτή που μοιραζόμαστε τις ζημιές και είναι ιδιωτικά τα κέρδη;» αναρωτήθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, απαντώντας στους υπουργούς της κυβέρνησης κατά την συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης για τις ανατιμήσεις σε αγαθά και ενέργεια.

Ο κ. Τσακαλώτος κατέκρινε τον υπουργό Ανάπτυξης ‘Αδωνη Γεωργιάδη για «σεξισμό» στις αναφορές που έκανε κατά της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Παπανάστιου λέγοντας πως «ο κ. Γεωργιάδης, από μένα δεν θα πάρει ‘αντρίκια’ απάντηση. Δεν είμαι της ‘αντρικής σχολής’.

Είναι καιρός να τελειώσουμε με τα στερεότυπα για την υπεροχή των ανδρών, είναι καιρός να τελειώνουμε με το σεξισμό. Καθώς μεγαλύτερα ψέματα έχουν ειπωθεί από ανθρώπους της αντρικής σχολής».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως το κόμμα του που χρεωκόπησε την χώρα και πρόσθεσε πως δεν ήταν η κυρία Μέρκελ που έριξε τον Σαμαρά, αλλά ο ελληνικός λαός. Και αυτό είναι μέρος της ιστορικής μνήμης του λαού μας.

Ο κ. Τσακαλώτος, επίσης αναφέρθηκε στα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού στις φτωχές χώρες και επισήμανε πόσο σημαντική ήταν η πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα για την άρση της πατέντας των εμβολίων, ενώ χαιρέτισε και την μεγάλη νίκη των εργαζομένων στην e-food.

Τσακαλώτος Βουλή

Σχετικά με τις ανατιμήσεις στο ρεύμα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε την κυβέρνηση να πει «τελικά, με ποιο ρεύμα είναι», σημειώνοντας πως ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ξέχασε να αναφέρει κάποια καλά παραδείγματα, όπως της Γερμανίας, όπου οι τοπικές κοινωνίες έχουν μεγάλη συμμετοχή στις ΑΠΕ, στην παραγωγή και τη διανομή της ηλεκτρικής ενέργειας.

«Εσάς» είπε «ποιο είναι το όραμά σας; Η Μεγάλη Βρετανία;» επισημαίνοντας ότι «οι συνέπειες της αύξησης του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο, κατά κύριο λόγο οφείλονται στις ιδιωτικές εταιρείες» που «αντί για επενδύσεις σε υποδομές και εναλλακτικές μορφές ενέργειας, οι ιδιωτικές εταιρείες επέλεξαν να δώσουν μερίσματα στους μετόχους. Ακόμα και η κ. Μέι είπε ότι πρέπει να μπει πλαφόν στις τιμές».

«Ο κόσμος ζητάει άλλο ύφος. Και έχει άλλα ερωτήματα από αυτά της κυβέρνησης. Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τι σημαίνει να είσαι ευρωπαϊστής σήμερα» παρατήρησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού μπορεί να δημιουργήσει ένα μαξιλάρι. Ακριβώς επειδή δεν χρειάζεται να δώσει μερίσματα. Που να συγκεντρώνεται στις καλές περιόδους και θα μοιράζεται στην κρίση» εκτίμησε σε άλλη αποστροφή της ομιλίας του.

Σκρέκας: Εκτός του πολιτικού ρεαλισμού ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε ότι παραμένει εκτός πραγματικότητας, σχολίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

«Εμείς στηρίζουμε τα νοικοκυριά που έχουν ανάγκη σε ό,τι αφορά στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, συστήνουμε το ταμείο ενεργειακής μετάβασης που θα είναι μόνιμος αποσβεστικός μηχανισμός και θα δώσει τη δυνατότητα πραγματικά να στηρίξουμε και σε επόμενες εξαιρετικές καταστάσεις, με υψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, τα ευάλωτα νοικοκυριά και συνολικά τους Έλληνες και τις Ελληνίδες – και είμαστε εδώ, μέσα από μια σειρά επενδύσεων και σοβαρών μηχανισμών ώστε να διασφαλίσουμε την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής βιομηχανίας, της ελληνικής παραγωγικής βάσης, τα επόμενα χρόνια, και να στηρίξουμε την ευρωπαϊκή απόφαση να απανθρακοποιήσουμε το ενεργειακό μείγμα, να μηδενίσουμε τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα και να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή» είπε ο κ. Σκρέκας, κατηγορώντας τον Αλέξη Τσίπρα για ψεύδη, χονδροειδή λάθη και ανακρίβειες.

Σε σχέση με την παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, κατά την οποία δεν προανήγγειλε την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου στη ΔΕΗ, και όσα είπε ο ΣΥΡΙΖΑ για κερδοσκοπικά παιχνίδια στο Χρηματιστήριο, ο κ. Σκρέκας είπε ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είναι ανεξάρτητη και θα διερευνήσει αν υπάρχουν αθέμιτες πρακτικές.

Σχολίασε, δε ότι δεν είναι δυνατόν «την ίδια στιγμή που μιλάς για υποψία διαρροής, την ίδια στιγμή να εγκαλείς τον πρωθυπουργό της χώρας ότι δεν προανήγγειλε την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου στη ΔΕΘ».

Σκρέκας Βουλή

Ο κ. Σκρέκας σχολιάζοντας την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καύσιμα, είπε ότι «σε καμία περίπτωση δεν διασφαλίζεται ότι η μείωση του ΕΦΚ στο φυσικό αέριο θα επιφέρει και μείωση στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας για τους καταναλωτές».

Αντιθέτως, είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η κυβέρνηση αξιοποίησε πόρους από τις δημοπρασίες των ρύπων και επιδοτεί τους λογαριασμούς των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας από την 1η Οκτωβρίου και με αναδρομική ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου.

Ιδίως όμως ο υπουργός απάντησε για το σημείο στο οποίο κληροδότησε τη ΔΕΗ η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. «Το Σεπτέμβριο του 2014 η τιμή της μετοχής της ΔΕΗ ήταν 11,3 ευρώ και η χρηματιστηριακή της αξία ξεπερνούσε τα 2,2 δισ. ευρώ.

Τον Οκτώβριο του 2018, η τιμή της μετοχής της ΔΕΗ είχε φτάσει το 1,17 ευρώ, δέκα φορές κάτω είχε πέσει η τιμή της μετοχής της ΔΕΗ, μετά από 3 χρόνια πετυχημένης διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που δήθεν έσωσε και διέσωσε τη ΔΕΗ. Το 2019 η ΔΕΗ, είχε συσσωρεύσει 2,5 δισ. ευρώ ζημίες», είπε ο κ. Σκρέκας.

Σημείωσε ακόμη ότι με αυτά τα δεδομένα χρειάζεται μεγάλο θράσος και άγνοια για να λέει κάποιος όσα είπε σήμερα ο κ. Τσίπρας από το βήμα της Βουλής.

Οικονόμου: Ο κ. Τσίπρας αναμασά χιλιοειπωμένα κλισέ

«Η ατολμία του κ. Τσίπρα καταδεικνύει την ενοχή του στο παρελθόν και την πολιτική του ανεπάρκεια στο παρόν. Επί ημέρες, κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ διέρρεαν ότι θα κατατεθεί πρόταση δυσπιστίας με αφορμή το σχέδιο εκσυγχρονισμού της ΔΕΗ. Όμως δεν το τόλμησε!

Γιατί έτσι θα έπρεπε να απολογηθεί, από βήματος Βουλής, για το πώς η κυβέρνησή του έφερε την εταιρεία ένα βήμα από την πλήρη χρεοκοπία και διάλυση.

Και, βέβαια, ποιος και πώς την έσωσε και την οδηγεί ήδη σε δυναμική ανάπτυξη» τονίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σχολιάζοντας την ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή.

«Έμεινε λοιπόν να αναμασά χιλιοειπωμένα κλισέ και κούφιες απειλές αντιγράφοντας τον εκλεκτό του συνδικαλιστή κ. Φωτόπουλο. Γιατί μόνον έτσι μπορεί να δει τη ΔΕΗ. Αγκυλωμένος στο παρελθόν, εκφράζει πολιτικά τη βαθιά συντήρηση και την οπισθοδρόμηση. Εκφράζει την εποχή που πασχίζουμε να αφήσουμε πίσω μας» προσέθεσε ο κ. Οικονόμου.

Η απάντηση ΣΥΡΙΖΑ

Αιχμές κατά της κυβέρνησης για «κρυφό σχέδιο εκχώρησης του πλειοψηφικού πακέτου της ΔΕΗ», αφήνει ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του, με την οποία απαντά στο σχόλιο του κυβερνητικού εκπροσώπου για την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην βουλή.

«Ο κ. Οικονόμου έχει τον ρόλο του κυβερνητικού εκπροσώπου και όχι του υποβολέα των κινήσεων του Αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης», αναφέρει το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει:

«Αν η κυβέρνηση έχει σοβαρά εσωκομματικά ζητήματα ανοιχτά και επιθυμεί να δείξει ενότητα στη πολιτική της εκποίησης του δημοσίου πλούτου που αποτελεί πεδίο σύγκλισης Μητσοτάκη – Σαμαρά, τη λύση δεν θα τους τη δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ».

Συνεχίζοντας, επαναλαμβάνει τα ερωτήματα που όπως λέει, δεν απάντησαν οι υπουργοί στο Κοινοβούλιο: «Ποιο είναι το σχέδιο για την αντιμετώπιση της ακρίβειας; Γιατί δεν ανακοινώνει αύξηση του κατώτατου μισθού, ενώ προεκλογικά το υποσχόταν;

Γιατί δεν εξαγγέλθηκε η ΑΜΚ της ΔΕΗ στη ΔΕΘ και ποιοι το ήξεραν και χειραγώγησαν τη μετοχή; Ποιο κρυφό σχέδιο υπάρχει για τη πρωτοφανή στα χρονικά εκχώρηση ελέγχου του πλειοψηφικού πακέτου μιας τόσο κρίσιμης εταιρείας από το Δημόσιο και ποιος εθνικός εργολάβος θα ωφεληθεί;».

Δείτε βίντεο από την σκληρή κόντρα στη Βουλή

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ