Βίτσας: Πριν από τις δημοτικές εκλογές το κλείσιμο του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Σάμο

Δύο νομοθετικές παρεμβάσεις του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, με αλλαγές στο οργανόγραμμα του οργανισμού του υπουργείου και με τροποποιήσεις στο μεταναστευτικό κώδικα, προανήγγειλε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

Όπως εξήγησε ο κ. Βίτσας, τα δύο σχέδια νόμου (σ.σ.: το πρώτο αφορά μεταξύ άλλων στην κατάργηση της Γενικής Γραμματείας Υποδοχής) θα κατατεθούν στη Βουλή την πρώτη και τη δεύτερη εβδομάδα του Απριλίου, αντίστοιχα, ενώ θα ψηφιστούν το ένα τον Μάιο και το άλλο τον Ιούνιο. Ο υπουργός συσχέτισε αυτές τις δύο νομοθετικές παρεμβάσεις με το χρόνο διεξαγωγής των εθνικών εκλογών, τις οποίες τοποθέτησε στα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου 2019, λέγοντας ότι «με βάση αυτό το χρονοδιάγραμμα δουλεύουμε σε όλα τα υπουργεία».

Την ελπίδα «πριν από τις δημοτικές εκλογές να έχει γίνει το μεγαλύτερο κομμάτι του προγράμματος» του υπουργείου για τη Σάμο, που αφορά στο κλείσιμο του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης, τη δημιουργία νέου χώρου και την αποσυμφόρηση του νησιού εξέφρασε, εξάλλου, ο κ. Βίτσας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «είμαι πάρα πολύ αποφασισμένος να λύσω αυτό το ζήτημα».

Για τις δηλώσεις του τομεάρχη Μεταναστευτικής Πολιτικής της ΝΔ, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ο οποίος έκανε λόγο για ευκολία από την πλευρά του υπουργείου στη χορήγηση αδειών παραμονής, ο κ. Βίτσας διευκρίνισε ότι πρόκειται για νόμο που προβλέπει ότι αν κάποιος με έγκυρο τρόπο μπορεί να αποδείξει ότι είναι επτά χρόνια στην Ελλάδα και δεν έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες για την άδεια διαμονής, μπορεί να ανανεώσει την άδεια για άλλα τρία χρόνια, κάτι που ψήφισε και η Νέα Δημοκρατία. «Έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους που βρίσκονται εδώ, άρα η όλη διαδικασία πρέπει να τακτοποιηθεί», τόνισε και συμπλήρωσε ότι «το ενδιαφέρον μου είναι όλα αυτά να είναι νόμιμα και τακτικά, είναι καθήκον».

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής επανέλαβε τη δημιουργία δύο πόλων ενόψει των εκλογών, της προόδου και της οπισθοδρόμησης, ενώ επιτέθηκε στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, η οποία «ζητάει ονομαστική ψηφοφορία για το νόμο για την πρώτη κατοικία που ξέρει ότι θα περάσει και είναι ένας νόμος διευκολυντικός», προσθέτοντας ότι «βλέπω μετατόπιση του ΚΙΝ.ΑΛ. προς τα δεξιά». Παρατήρησε, επιπλέον, ότι μέσα στον Απρίλιο θα ψηφιστούν οι ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια και τις 120 δόσεις.

Σχετικά με τις ευρωεκλογές ο κ. Βίτσας υπογράμμισε ότι «θα κρίνουν όχι πού θα πάει η Ευρώπη, αλλά σε μια λογική κάποιων χρόνων, αν θα υπάρχει η Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Ένωση. Σας το λέω με πλήρη επίγνωση αυτού που λέω» και πρόσθεσε ότι «η πολιτική που ακολουθήθηκε τα τελευταία 30 χρόνια και ιδιαίτερα τα τελευταία δέκα χρόνια στην Ευρώπη, η πολιτική του νεοφιλελευθερισμού, ή ακόμα καλύτερα η πολιτική που αύξησε τις κοινωνικές ανισότητες ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς και τη διαφορά ανάμεσα στα κράτη μέλη, αυτή πραγματικά δημιουργεί μεγάλους κραδασμούς».

Για την επιλογή του Πέτρου Κόκκαλη για το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Βίτσας υπενθύμισε ότι ήταν εξαιρετικά θετική η συμβολή του στο προσφυγικό, σχολίασε ότι «προσθέτει στο ευρωψηφοδέλτιο» και συμπλήρωσε ότι «φαίνεται ότι πειράζει πολλούς το ότι αποφάσισε να συνεργαστεί για τις ευρωεκλογές με τον ΣΥΡΙΖΑ».

Τέλος, ο υπουργός έστειλε μήνυμα προς την Αλβανία για το σχέδιο δήμευσης περιουσιών των Ελλήνων ότι «διακινδυνεύει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας» και παρατήρησε ότι «υπάρχει και ένα άλλο ζήτημα, όταν κάνεις πολιτική όχι για τα πραγματικά προβλήματα της χώρας, αλλά για τους πιθανούς ψήφους».ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ