Βαρβιτσιώτης στον Realfm: Στρατηγικό λάθος αν η Τουρκία μεταφέρει την προσοχή στο Αιγαίο

“Το 2021 μετά τις πιέσεις που ασκήθηκαν στην Τουρκία από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, μπήκαμε σε μια φάση αποκλιμάκωσης. Η επιστροφή σε μία λογική του 2020 δεν νομίζω ότι ταιριάζει στο σημερινό περιβάλλον ασφάλειας” δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, στον Realfm 97,8.

Μιλώντας στον Νίκο Χατζηνικολάου και στον Αντώνη Δελλατόλα πρόσθεσε ότι “σήμερα και η Τουρκία βρίσκεται εκτεθειμένη σε καινούργιους κινδύνους που προκύπτουν από την υπόθεση του Αφγανιστάν. Η μεταφορά, λοιπόν, της προσοχής προς τη λεκάνη της Μεσογείου και ιδιαίτερα στο Αιγαίο θα ήταν και για την Τουρκία ένα στρατηγικό λάθος, αλλά θα διακινδύνευε να διασαλεύσει τις σχέσεις, τις οποίες επιθυμεί να οικοδομήσει ως στρατηγικός εταίρος, τόσο με την Ευρώπη όσο και με τις ΗΠΑ”.

“Βεβαίως εμείς θα αντιδράσουμε με τον τρόπο που ενεργούμε απέναντι σε οποιεσδήποτε μονομερείς και προκλητικές ενέργειες, οι οποίες δεν έχουν βάση το διεθνές δίκαιο. Αυτό το κάνει σταθερά η ελληνική πλευρά και θα συνεχίσει να το κάνει” είπε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

“Δεν είναι μια περίοδος που πρέπει να διχαστούμε σε αυτά τα θέματα” σημείωσε.

“Σήμερα έχουμε την καλύτερη δυνατή σχέση με τις ΗΠΑ. Ο κ. Τσίπρας γκρέμισε τις αντιαμερικανικές κορώνες που είχαν αναπτυχθεί στην Αριστερά σε όλη τη διάρκεια της μεταπολίτευσης, με τον τρόπο με τον οποίο πολιτεύτηκε, έδειξε ξεκάθαρα ότι η στρατηγική συμμαχία της Ελλάδας με τις ΗΠΑ είναι κάτι που αποτελεί για την Ελλάδα πυλώνα σταθερότητας και εξωτερικής πολιτικής” είπε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

“Ο κ. Τσίπρας έδωσε ακριβώς αυτό το μήνυμα. Μην ξεχνάτε ότι υπήρξε και περίοδος που ο υπουργός Άμυνας της Ελλάδας ήταν στην Αμερική και έλεγε πάρτε όποιο νησί θέλετε. Κάντε βάση όπου θέλετε, αξιοποιήστε όλο το ελληνικό έδαφος. Μιλάω για τον κ. Καμμένο. Σήμερα πάμε και λέμε ότι αυτό το επίπεδο σχέσεων που καλλιεργήσαμε τα τελευταία χρόνια, τη διεύρυνση της αμερικανικής παρουσίας και ιδιαίτερα στην κρίσιμη περιοχή του Έβρου, την κατοχυρώνουμε για μακρύτερη περίοδο” συμπλήρωσε.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ