Βαρεμένος για τη συνάντηση Μέρκελ – Τσίπρα: Τα πάντα είναι πάνω στο τραπέζι

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Βαρεμένος, μίλησε στον Real Fm 97,8 και την εκπομπή των Άκη Παυλόπουλου, Μάνου Νιφλή, για το ραντεβού Μέρκελ – Τσίπρα, καθώς και τα ζητούμενα της ελληνικής πλευράς από αυτή τη συνάντηση.

«Τα πάντα είναι πάνω στο τραπέζι. Η διαπραγμάτευση εξελίσσεται και το θέμα είναι να έχει ένα ουσιαστικό περιεχόμενο αυτή η συνάντηση των δύο ηγετών, πέρα από τις γνωστές κορώνες που σκοπό έχουν να ανεβάσουν τον τόνο, με απώτερο στόχο να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη από μια διαπραγμάτευση, κυρίως η Γερμανική πλευρά», σχολίασε αρχικά ο κ. Βαρεμένος και συνέχισε:

«Καταρχάς έχουμε ένα δεδομένο, τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου. Αυτή πρέπει να τηρηθεί. Χρήματα που μας ανήκουν θα έπρεπε να τα έχουμε πάρει. Τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα της ΕΚΤ δεν μας έχουν αποδοθεί. Αυτά είναι λεφτά δικά μας. Μας ανήκουν. Η διαφαινόμενη επιχείρηση ασφυξίας, είναι ότι πιο φυσικό, να το θέσουμε για να πάψει να συμβαίνει αυτό. Να διαπραγματευθούμε σε καλύτερους όρους, ως εταίροι. Αυτά θα ήταν απαραίτητα βήματα, τα οποία είναι ικανά να αποκαταστήσουν και ένα κλίμα εμπιστοσύνης, στο οποίο αναφέρεται ο κ. Σόιμπλε και κατηγορεί μονομερώς την ελληνική πλευρά, ότι ευθύνεται γι αυτό. Θεωρώ ότι είναι μια ευκαιρία για ουσιαστική κουβέντα που θα έχει αποτελέσματα. Μια ευκαιρία για να ανοίξει ο δρόμος προς μια άλλη κατεύθυνση. Σε περίπτωση αποτυχίας, είναι δεδομένο ότι βαραίνει περισσότερο το κλίμα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι εδώ ήταν και τελείωσε. Συναντήσεις γίνονται και μπορούν να ξαναγίνουν αλλά το θέμα είναι να βγει κάτι καλό από αυτή τη συνάντηση».

«Εγώ δεν πιστεύω στον ρόλο του κακού και του καλού χωροφύλακα. Είναι γεγονός ότι μέχρι τώρα, σε αυτό το συγκεκριμένο κλίμα που επικράτησε στις ελληνογερμανικές σχέσεις, η κ. Μέρκελ, μάλλον επέλεξε να είναι έξω από το κάδρο. Όλο το βάρος των επιθέσεων το ανέλαβε ο κ. Σόιμπλε», πρόσθεσε.

«Δεν πρέπει να μιλάμε με όρους νίκης και ήττας. Τα δεδομένα είναι συγκεκριμένα. Αυτό που θα έλεγε κανείς ως λογικό και σύμφωνα με τα συμφέροντα της Ευρώπης, θα ήταν ένας έντιμος συμβιβασμός. Όχι με όρους επιβολής, όχι με όρους υπαγόρευσης, όχι με όρους νίκης και ήττας. Αυτό θα ανέμενε ένας ψύχραιμος άνθρωπος, σε μία δίνη που έχει βρεθεί η ευρωζώνη. Δεν είναι μόνο για την Ελλάδα. Εγώ επιθυμώ και πιστεύω και όλοι, να καταλήξουμε όσο το δυνατών πιο σύντομα αλλά όχι να ενεργούμε σαν να μην έγιναν οι εκλογές στην Ελλάδα ή σαν να μην υπήρξε η συμφωνία στις 20 Φεβρουαρίου», σχολίασε ακόμα ο κ. Βαρεμένος και συμπλήρωσε:

«Φαίνεται μια υπαναχώρηση της Γερμανικής πλευράς και κάποιων άλλων, από το περιεχόμενο αυτής της συμφωνίας. Όσο και να υπήρξε σε αυτή τη συμφωνία, κάποια δημιουργική ασάφεια, λόγος για μείωση μισθών και συντάξεων, δεν μπορείς να πεις ότι υπάρχει συμφωνία, αυτό είναι δεδομένο. Αν όπως η άλλη πλευρά επανήλθε με τέτοιου είδους αιτήματα, είναι γεγονός ότι υπάρχει μια υπαναχώρηση. Πιθανώς να υπάρχουν κάποιοι ακραίοι κύκλοι οι οποίοι βάζοντας υπέρ άνω όλων πολιτικές σκοπιμότητες. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει μια συνειδητοποίηση της κατάστασης στην οποία έχει φτάσει η ευρωζώνη. Δεν μπορεί να πιέζεται με αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα. Περιθώριο να χρησιμοποιείται ως παράδειγμα προς αποφυγήν, δεν υπαρχει».

Ακούστε το ηχητικό:

Διαβάστε επίσης:

DW: O Τσίπρας σε δύσκολη αποστολή στο Βερολίνο

Το tweet του Αντώναρου για την πρόσκληση της Μέρκελ στον Τσίπρα

Η Μέρκελ κάλεσε τον Τσίπρα στο Βερολίνο

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ