Τζιτζικώστας: Είτε το θέλουν, είτε όχι ο επόμενος αρχηγός της ΝΔ θα είναι από τη Μακεδονία

Τις πρώτες θεσμικές αλλαγές του Εθνικού Σχεδίου Αναγέννησης της χώρας παρουσίασε στις Σέρρες ο Απόστολος Τζιτζικώστας, τονίζοντας ότι “είτε το θέλουν, είτε όχι ο επόμενος αρχηγός της Νέα Δημοκρατίας θα είναι από τη Μακεδονία”. 

Οι πρώτες θεσμικές αλλαγές του Εθνικού Σχεδίου Αναγέννησης αποτελούν όπως είπε ο υποψήφιος για την προεδρία της ΝΔ, τις πρώτες βαθιές τομές και μεταρρυθμίσεις στην πορεία ανασυγκρότησης και αναγέννησης της χώρας.

 

Όπως τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας, «σήμερα εδώ, στη γενέτειρα του ιδρυτή της παράταξής μας, του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ενός ανθρώπου που ήταν πάντα μπροστά από την εποχή του, που δεν ακολούθησε, αλλά άνοιξε νέους δρόμους, αλλάζοντας τη μοίρα αυτής της χώρας, χτίζοντας ένα μέλλον προοπτικής και ασφάλειας για το Έθνος μας με τις μεγάλες εθνικές επιλογές που τόλμησε, τιμώντας την προσφορά του, παρουσιάζω τις πρώτες βαθιές τομές, μεταρρυθμίσεις και θεσμικές αλλαγές του Εθνικού Σχεδίου Αναγέννησης της χώρας, που θα προετοιμάσει και θα υλοποιήσει η Νέα Δημοκρατία, ως η επόμενη κυβέρνηση του τόπου».

 

Ο κ. Τζιτζικώστας παρουσίασε τους βασικούς άξονες, επειδή, όπως είπε,«πάντα τη μεγαλύτερη ευθύνη, την έχουν αυτοί που βάζουν τους κανόνες»:

 

1.Ένα δίκαιο πολιτικό σύστημα:

Με την άμεση κατάργηση του Νόμου Περί Ευθύνης Υπουργών, γιατί δεν μπορεί να είναι τόσο σύντομη η αποσβεστική προθεσμία ως προς την ποινική ευθύνη που φέρουν. Με την αναθεώρηση της διάταξης για την ασυλία των Βουλευτών, γιατί η ασυλία πρέπει να περιοριστεί αποκλειστικά στα όρια της άσκησης των κοινοβουλευτικών καθηκόντων του κάθε βουλευτή.

Με την κατάργηση των βουλευτικών προνομίων που δεν έχουν σχέση με τα καθήκοντα του Βουλευτή. Με τη Συνταγματική πρόβλεψη για το «πόθεν έσχες» των πολιτικών προσώπων και την ανάθεση του ελέγχου του σε ειδικό σώμα, αποτελούμενο αποκλειστικά από ανώτατους λειτουργούς των τριών Ανώτατων Δικαστηρίων της χώρας. Με θεσμοθέτηση αυστηρού πλαισίου για τον έλεγχο και της χρηματοδότησης και του πολιτικού χρήματος στα κόμματα.

 

2.Άμεση εκλογή του Πρόεδρου της Δημοκρατίας:

Να επανέλθει η θεσμική ισορροπία και να περιοριστούν οι στρεβλώσεις που δημιουργεί το κυρίαρχο πρωθυπουργικό μοντέλο και αυτό μπορεί να συμβεί μόνο με την ενίσχυση του ρυθμιστικού ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας και την άμεση εκλογή του από τους Έλληνες πολίτες. Και επιπλέον κανείς δεν θα μπορεί να παίξει με τους θεσμούς και δεν θα εκβιάζει με τη διακοπή του κοινοβουλευτικού έργου.

 

3.Για τη σταθερότητα της διακυβέρνησης στη χώρα μας, καθώς και τη βελτίωση του παραγόμενου κυβερνητικού έργου:

-Ένα σταθερό εκλογικό σύστημα με κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, που θα μπορεί να αλλάζει μόνο με ισχυρές κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες.

-Θέσπιση χρονικών ορίων ως προς τη θητεία του Πρωθυπουργού, που δεν θα μπορεί να ξεπερνά τα οχτώ χρόνια.

-Ασυμβίβαστο του αξιώματος του υπουργού με εκείνο του Βουλευτή για να θεμελιώσουμε την ουσιαστική διάκριση της εκτελεστικής από τη νομοθετική εξουσία.

-Θεσμοθέτηση δύο Μόνιμων Υπηρεσιακών Υφυπουργών Εξωτερικών και επί του Προϋπολογισμού.

-Πραγματική ενεργοποίηση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.

 

4.Για τη Δικαιοσύνη και τους Θεσμούς:

-Ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου. Την τυποποίηση των διαδικασιών, και την εισαγωγή μηχανισμών παρακολούθησης της πορείας των δικών, με τη βοήθεια της νέας τεχνολογίας, για την ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης. Δεν αντέχουν οι Έλληνες και οι ιδιαίτερα οι πιο αδύναμοι να μην αποδίδεται δικαιοσύνη, στο χρόνο που πρέπει σε ένα ευνομούμενο κράτος. Οι νόμοι δημιουργήθηκαν για να προστατεύουν τους αδύναμους.

Καμία αλλαγή δεν μπορεί να γίνει χωρίς Δικαιοσύνη.

-Αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, για την ίδρυση και λειτουργία μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Έτσι ώστε να κάνουμε ένα σημαντικό βήμα συνδέοντας τη γνώση με την παραγωγή και με την αγορά, να βάλουμε τέλος στον εμπαιγμό χιλιάδων φοιτητών και αποφοίτων, που το ελληνικό κράτος τους ανάγκασε και τους αναγκάζει, να αναζητούν πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση, στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα την οικονομική αιμορραγία της ελληνικής οικογένειας, και την εξαγωγή πολύτιμου συναλλάγματος από τη χώρα. Να προστατεύσουμε και να ενισχύσουμε τα καλά δημόσια πανεπιστήμια, που μόνο να κερδίσουν έχουν από τον ανταγωνισμό.

-Δημιουργία του εθνικού συμβουλίου παραγωγικών τάξεων.

Θεσπίζουμε ένα όργανο στο οποίο κυβέρνηση και παραγωγικές τάξεις, εξετάζουν από κοινού προβλήματα και αναζητούν συναινέσεις. Οι παραγωγικές τάξεις θα μπορούν να μεταφέρουν άμεσα τα προβλήματα και τις αναγκαιότητες τους  και η κυβέρνηση την οπτική, τις προτεραιότητες και τα μέτρα της.

Καταθέτω όλες αυτές τις προτάσεις, οι οποίες έχουν ακουστεί και στο παρελθόν, όμως ποτέ δεν εφαρμόστηκαν, γιατί πιστεύω ότι επιτέλους, πρέπει να γίνει ένας ανοιχτός και οργανωμένος διάλογος για όλα τα μεγάλα ζητήματα της χώρας.

Δεν μπορούμε να πορευόμαστε άλλο με δομές του προηγούμενο αιώνα. 

Είναι επιτακτική ανάγκη να φέρουμε τη χώρα στον 21ο αιώνα.

 

5.Ο Πρωθυπουργός δεν έχει Ασυμβίβαστο:

Το παλιό και τα συμφέροντα του χθες που το εκφράζουν τελειώνουν οριστικά στις 22 Νοεμβρίου. Και επειδή βλέπω πολλούς έτοιμους να κάνουν σημαία την μία ή την άλλη γνώμη, αγνοώντας το ίδιο το Σύνταγμα της χώρας, ξεχνώντας σκόπιμα την πρόσφατη ιστορία της χώρας.

Δεν υπάρχει κανένα ασυμβίβαστο για τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας. Κανένα ασυμβίβαστο για τον Πρωθυπουργό της χώρας. Είναι τόσο σαφές, είναι τόσο ξεκάθαρο. Καταλαβαίνω την αγωνία των μηχανισμών της ακινησίας, αλλά δεν θα κάνουμε κουρέλι και το Σύνταγμα για να ησυχάσουν. Κάποιοι μάλιστα δεν σέβονται ούτε το καταστατικό της ΝΔ. Είναι τόσο μεγάλη η σύγχυσή και η αγωνία τους που σε λίγο θα φτάσουν να βγάλουν ανακοίνωση, ότι ο επόμενος Πρόεδρος της ΝΔ θεσμικά δεν θα πρέπει να ονομάζεται Απόστολος και να είναι από τη Μακεδονία.

 

Διαβάστε επίσης

Άδωνις: Καλώ τον Τζιτζικώστα να κάνουμε ένα debate οι τρεις μας, χωρίς τον Μεϊμαράκη – ΒΙΝΤΕΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ