Τσίπρας-Βενιζέλος ανέβασαν τους τόνους

Τσίπρας-Βενιζέλος ανέβασαν τους τόνους

Με εκατέρωθεν κατηγορίες για «σπασμωδικές αντιδράσεις που επιδεικνύουν συμπεριφορά ενοχής» από τη μία και «χυδαιότητες και συκοφαντίες» από την άλλη, ανέβηκαν χθες οι τόνοι μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Ευάγγελου Βενιζέλου στη συζήτηση επί της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση των ναυπηγείων, που τελικά απορρίφθηκε από το Σώμα.

«Εδώ έχουμε τέσσερα υποβρύχια που σκουριάζουν και 1.200 εργαζόμενους που δεν έχουν να κάνουν Χριστούγεννα και είναι στο δρόμο. Πως θα ξεμπερδέψετε με αυτά; Πως θα τα κρύψετε κάτω από το χαλί; Δεν χωράνε τέσσερα υποβρύχια κάτω από το χαλί», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας πως το ελληνικό δημόσιο έχει πληρώσει από το 2000 έως σήμερα 2,4 δισεκατομμύρια εκ των οποίων 362 εκατομμύρια μετά το 2010, όταν κόβονταν μισθοί και συντάξεις και επιβάλλονταν χαράτσια, και αυτή τη στιγμή το Πολεμικό Ναυτικό διαθέτει μόνο ένα από τα επτά υποβρύχια. Πρόσθεσε δε την αγωγή που έχει να αντιμετωπίσει επιπλέον το ελληνικό δημόσιο «από τη μεριά των ψευδοεπενδυτών που ζητούν αποζημίωση ύψους ενός δισεκατομμυρίου, τη στιγμή που τα Ναυπηγεία βρίσκονται σε κατάρρευση», ρωτώντας ποιος θα λογοδοτήσει.

«Ποιος είναι ο ιδιοκτήτης των ΕΝΑΕ σήμερα;», ρώτησε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Τσίπρας, παρατηρώντας ότι στην εκτελεστική συμφωνία αγοραστής των μετοχών των ΕΝΑΕ εμφανίζεται η εταιρεία ABUDHABIMAR, αλλά ένα μήνα αργότερα, με μία τροπολογία που απαλλάσσει την HDW για τις απαιτήσεις που το ΣΔΟΕ είχε προσδιορίσει, ο κ. Βενιζέλος «αντικαθιστά την ABUDHABIMAR με την PRIVINVEST. Και κατόπιν τούτου, «σήμερα, βλέπουν το φως της δημοσιότητας στοιχεία που αποδεικνύουν ότι πιθανότατα ούτε η PRIVINVEST είναι ιδιοκτήτρια των Ναυπηγείων, αλλά ότι οι μετοχές τους ανήκουν σε μία ενδιάμεση εταιρεία, την HOERN 2 που συνέστησαν οι Γερμανοί, πρώην ιδιοκτήτες των Ναυπηγείων, ως ενδιάμεση», όπως είπε. Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για ερωτήματα που βάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς βρισκόμαστε πιθανώς μπροστά σε ένα «κόλπο γκρόσο από την πλευρά των Γερμανών», με θύμα το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το ελληνικό δημόσιο.

«Έρχονται και παίρνουν τη δουλειά, δίνουν μίζες μέσα από την ύποπτη διαδρομή των αντισταθμιστικών ωφελημάτων –τη γνωστή ιστορία του Τσοχατζόπουλου- δεν ολοκληρώνουν το έργο τους και όχι μόνο δεν πληρώνουν για την καθυστέρηση, όχι μόνο δεν εκπίπτουν οι εγγυητικές τους, αλλά φτιάχνουν μία παρένθετη ενδιάμεση με έναν αχυράνθρωπο από το Λίβανο, αναβαθμίζουν την εργολαβία, παίρνουν πάνω από 1 δισεκατομμύρια σε καιρό κρίσης, γλιτώνουν και τα 260 εκατομμύρια που υπολείπονταν από τα αντισταθμιστικά ωφελήματα, γλιτώνουν και τον έλεγχο του ΣΔΟΕ για τα παλιά αμαρτωλά αντισταθμιστικά ωφελήματα με την τροπολογία του κ. Βενιζέλου, ταΐζουν και την παρένθετη εταιρεία με τη συνέχιση των πληρωμών, βαράνε και μια ωραία διάλυση των Ναυπηγείων, αφήνουν απλήρωτους τους εργαζόμενους, δεν βάζουν ούτε βίδα στα υποβρύχια, αφήνοντάς τα να σαπίζουν και έρχονται από πάνω και καταγγέλλουν και το ελληνικό Δημόσιο, διεκδικώντας αποζημίωση 1 δισεκατομμυρίου ευρώ», είπε περιγράφοντας μία «απίστευτη απάτη σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου.

Αφήνοντας παράλληλα αιχμές για «λάσπη στον ανεμιστήρα» εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, συμπεριφορά ενοχής και πιθανώς εκβιασμό του πρωθυπουργού από τον «σύμμαχό» του προκειμένου να συγκαλυφθεί η υπόθεση, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σήκωσε το γάντι, κατηγορώντας τον Αλέξη Τσίπρα για χυδαιότητες και συκοφαντίες και τον ΣΥΡΙΖΑ για στοχοποίηση του ΠΑΣΟΚ και του ίδιου και κίνητρα που συνδέονται με στόχους συμφερόντων που έχουν θιγεί από εκείνον. Υποστηρίζοντας ότι «με το νόμο του 2010 δεν κυρώθηκε καμία σύμβαση συναφθείσα και υπογεγραμμένη», αλλά «εγκρίθηκε σχέδιο σύμβασης που κατέστη περιεχόμενο του νόμου και δόθηκε εντολή στους αρμοδίους Υπουργούς να υπογράψουν κείμενο σύμβασης εις απόδειξη της δέσμευσης των αντισυμβαλλομένων», ο κ. Βενιζέλος στάθηκε ιδιαίτερα σε τρία σημεία, προκειμένου να αποδείξει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «εφάπτεται με συμφέροντα κατά του Δημοσίου», όπως έλεγαν αργότερα συνεργάτες του.

Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου και διευθύνοντα σύμβουλο των ναυπηγείων Σαλαμίνας κ. Ταβουλάρη, που «κατήγγειλε τον Σκαραμαγκά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως αποδέκτη παράνομων κρατικών ενισχύσεων», όπως είπε, οδηγώντας την Κομισιόν στον καταλογισμό των κρατικών ενισχύσεων. Αναφέρθηκε ακόμα στον απόστρατο αξιωματικό της Αεροπορίας Ιωάννη Ταφύλλη, υποψήφιο βουλευτή Γρεβενών με τον ΣΥΡΙΖΑ, υπεύθυνο του Τομέα Άμυνας και έναν εκ των οποίων συνόδευσαν τον Αλέξη Τσίπρα κατά την επίσκεψή του στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. «Είναι άνθρωπος με μακρά δραστηριότητα στο χώρο των αντισταθμιστικών ωφελημάτων. Και έχει πολύ μεγάλη αντιδικία με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, διότι έχει προσφέρει τις υπηρεσίες του σε διάφορες εταιρείες, οι οποίες ετοίμαζαν ένα λογισμικό για την αεροπορία», είπε ο κ. Βενιζέλος. Ιδιαίτερη αναφορά επιφύλαξε και σε ένα έγγραφο που έφερε στο φως το «Κουτί της Πανδώρας», το οποίο εστάλη το 1999 από την εταιρεία Brawn & Root που κατά τον κ.Βενιζέλο ασκούσε το management του Σκαραμαγκά στους Υπουργούς Ανάπτυξης, Αμύνης και Οικονομικών ενημερώνοντάς τους ότι υπήρχε μία αμερικανική εταιρεία, η Pratt & Whitney, που ενδιαφερόταν να παραγγείλει δύο κοντέινερ στο Σκαραμαγκά.

Κάνοντας λόγο για «ανοιχτές συμβάσεις αυτή τη στιγμή πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και για ανεκτέλεστα τμήματα της κύριας σύμβασης και για ανεξέλεγκτα αντισταθμιστικά», ειδικά για τα ανεξέλεγκτα αντισταθμιστικά, παρατήρησε ότι εκ μέρους της εταιρίας αρνούνται να εκτελέσουν ναυπηγικό έργο 150 εκατομμυρίων δολαρίων στο Σκαραμαγκά, με αποτέλεσμα ο Σκαραμαγκάς να έχει προσφύγει με αγωγή στη Δικαιοσύνη κατά της εταιρείας. Κατηγόρησε, λοιπόν, τον ΣΥΡΙΖΑ ότι τροφοδοτεί με επιχειρήματα τους αντιδίκους της χώρας, σημειώνοντας με νόημα ότι …χάνει καθ’ οδόν ως αξιωματική αντιπολίτευση το ηθικό πλεονέκτημα (σ.σ. στο οποίο έχει αναφερθεί ο κ. Τσίπρας) που «διαπραγματεύεται και εκποιεί»…

«Είστε περήφανος για το αποτέλεσμα του νόμου που ψηφίσατε;», επανήλθε στη δευτερολογία του ο Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας στα επιχειρήματα Βενιζέλου. «Για τον κ. Ταβουλάρη να απευθυνθείτε στον πρωθυπουργό. Ήταν συνεργάτης του στην Πολιτική Άνοιξη», είπε. Όσο για τον κ. Ταφύλλη, υποστήριξε ότι έφερε στην επιφάνεια την υπόθεση «τυφλά Μιράζ», καλώντας τον κ. Βενιζέλο να καταθέσει όπου πρέπει τυχόν στοιχεία που έχει και σημειώνοντας ότι ο κ. Ταφύλλης θα υπερασπιστεί τον εαυτό του. Επανήλθε δε, στα περί «colpogrosso», σημειώνοντας πως είτε ο κ. Βενιζέλος ήταν θύμα του, είτε ήταν στο κόλπο…

«Με δική μου εντολή διεκόπησαν οι πληρωμές», επανήλθε ο κ. Βενιζέλος, εξηγώντας τι έπραξε ως υπουργός Εθνικής Άμυνας όταν προέκυψε το ζήτημα μεταξύ της προηγούμενης, γερμανικής διοίκησης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και της διάδοχης κατάστασης των Αράβων ιδιοκτητών. «Εγώ ζήτησα από τα ναυπηγεία να μεταφερθούν οι προκαταβολές για τα νέα υποβρύχια και να λογισθούν στο πρόγραμμα των τεσσάρων αρχικών υποβρυχίων τύπου 214, ώστε να απεμπλακούμε και να προχωρήσουμε», συνέχισε εξηγώντας ότι το Ελληνικό Δημόσιο έκανε τις πληρωμές για να μπορέσει να πάρει το υποβρύχιο «Παπανικολής» και να ξαναρχίσει η λειτουργία των Ναυπηγείων.

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ