Τσίπρας: Η κυβέρνηση έχει “σφυρίξει” τη λήξη της πανδημίας – Μικροπολιτικό όφελος στη στρατηγική Μητσοτάκη

Τα βέλη του κατά του πρωθυπουργού για τη διαχείριση της πανδημίας, την ακρίβεια, τα ελληνοτουρκικά αλλά και θέματα διαφάνειας έστρεψε ο Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha. Ειδικά για την πανδημία, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ καταλόγισε στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι “δημιούργησε κλίμα εφησυχασμού” και ότι “είχε στο πίσω μέρος του μυαλού του το μικροκομματικό, μικροπολιτικό όφελος”.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως “αν είχαμε ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ, αν είχαμε περισσότερους γιατρούς και νοσηλευτές, αν είχαμε περισσότερες ΜΕΘ, πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και ένα σοβαρό εμβολιαστικό πρόγραμμα, μία καμπάνια που να έπειθε τους πολίτες, δεν θα βρισκόμασταν σήμερα σε αυτά τα χάλια” και εξέφρασε τη μεγάλη ανησυχία του γιατί “κάθε εβδομάδα χάνεται σχεδόν ένα χωριό. 300 συμπολίτες μας κάθε εβδομάδα”, όπως είπε.

Επανέλαβε ότι από τον Αύγουστο βρισκόμαστε στις χειρότερες θέσεις της Ευρώπης σε απώλειες ανά εκατομμύριο πληθυσμού, και παρ’ όλα αυτά “βλέπω την κυβέρνηση να έχει ‘σφυρίξει τη λήξη’ της πανδημίας” και να “εκπέμπει κλίμα χαλαρότητας”.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι “παρακάμπτει τους επιστήμονες” και “εκπέμπει μήνυμα και κλίμα χαλαρότητας” για τους εμβολιασμένους, ενώ ιδιαίτερη μνεία έκανε στο ποσοστό ανεμβολίαστων άνω των 80 ετών που είναι στο 25%. Όπως υπογράμμισε, η κυβέρνηση προχώρησε σε μία καμπάνια που δεν είχε στόχο “να πείσει” τους πολίτες να εμβολιαστούν, αλλά να “αποτελέσει το όχημα προκειμένου ο κ. Μητσοτάκης να αποκτήσει ερείσματα σε μέσα ενημέρωσης. Να φτιάξει το δικό του καθεστώς, γιατί αυτό έκανε”.

Για την πανδημία: Πρέπει ο Μητσοτάκης να αναλάβει την ευθύνη

Ερωτηθείς σχετικά, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε πως “για να πείσει μία κυβέρνηση, ένας πρωθυπουργός, πρέπει να έχει αξιοπιστία”. “Εχουμε 15.000 νεκρούς στην πλάτη. Τι έκαναν στην Πορτογαλία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και δεν έκανε η κυβέρνηση;”, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει εγκαταλείψει το δόγμα “ό,τι πουν οι ειδικοί”, ενώ διατύπωσε το ερώτημα “που είναι η dream team που “θριάμβευσε;”.

“Πρέπει πρώτα-πρώτα να συνειδητοποιήσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός ότι η πολιτική που ακολούθησε όλους τους προηγούμενους μήνες, η πολιτική του να βαυκαλίζεται και να ωραιοποιεί μια πραγματικότητα θέλοντας να πάρει τα εύσημα ότι νίκησε την πανδημία, ήταν αποτυχημένη”, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι δημιούργησε κλίμα εφησυχασμού, δεν έδωσε βάρος στο ΕΣΥ και ότι στην όλη του στρατηγική στο ζήτημα της πανδημίας “είχε στο πίσω μέρος του μυαλού του το μικροκομματικό, μικροπολιτικό όφελος”.

Το κρίσιμο είναι να πείσουμε τους πολίτες να εμβολιαστούν και να μην δημιουργούμε κλίμα εφησυχασμού ότι ξεμπερδέψαμε με την πανδημία, συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

“Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να καταλάβει ότι έχει ευθύνη, κυβερνάει δύο χρόνια τον τόπο, δεν μπορεί να ρίχνει συνεχώς την ευθύνη στους πολίτες και στην αντιπολίτευση. Δεν μπορεί να υπάρχουν 11 εκατ. ατομικές ευθύνες για την πανδημία και να μην υπάρχει μονάχα η ευθύνη του πρωθυπουργού. Και πρέπει να αναλάβει αυτή την ευθύνη. Τώρα είμαστε χειρότεροι σε σχέση με άλλους, θα αναλάβει αυτή την ευθύνη;”, κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως “η άποψή μου είναι ότι οι παρελάσεις όπως και οι ποδοσφαιρικοί αγώνες και γενικότερα οι μεγάλες κοινωνικές εκδηλώσεις δεν έχει νόημα να τα ακυρώσουμε, αλλά να εξηγήσουμε στους πολίτες ότι πρέπει να φοράνε μάσκα και να προσέχουν αν και εμβολιασμένοι…Πρέπει να κατανοήσουμε ότι το εμβόλιο είναι το μεγάλο μας όπλο αλλά όχι το μοναδικό. ‘Αρα πρέπει να πείσουμε τους πολίτες να εμβολιαστούν και επίσης να μην εφησυχάζουν… Είμαι ανήσυχος για τα μεγάλα ποσοστά στην Βόρειο Ελλάδα”.

Για την ακρίβεια: Η κυβέρνηση δεν έχει συνειδητοποιήσει τι έρχεται

Ερωτηθείς για το ζήτημα της ακρίβειας, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως “η κυβέρνηση δεν έχει συνειδητοποιήσει τι έρχεται και πού βρισκόμαστε. Πώς ζει η πλειοψηφία των πολιτών. Αυτή την ώρα που μιλάμε, μία στις τρεις οικογένειες δεν έχει να βγάλει το μήνα. Οι αυξήσεις στο ρεύμα έχουν φτάσει σε τιμές ρεκόρ σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης… Ένα κύμα ανατιμήσεων τη στιγμή που ο μισθός είναι καθηλωμένος από τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην κυβέρνηση…”.

“Η απάντηση στο ενεργειακό κόστος του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ ήταν ότι θα διαθέσει 150 εκατ. για ενίσχυση των νοικοκυριών. Και μετά από δύο εβδομάδες αναγκάστηκαν να το αναθεωρήσουν… Ο κ. Μητσοτάκης έλεγε για αύξηση στους μισθούς διπλάσια από τον ρυθμό ανάπτυξης, γιατί έδωσε εφέτος μόνο 50 λεπτά όταν ο ρυθμός ανάπτυξης είναι 6%;”, είπε ο Αλέξης Τσίπρας και έθεσε το ερώτημα “γιατί εμμένει η κυβέρνηση σε αυτή τη λογική; Διότι δεν θέλει να δυσαρεστήσει κάποιους εργοδότες”, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για να συμπληρώσει πως ‘είναι μία κυβέρνηση εμμονική στο να εξυπηρετεί συμφέροντα, αλλά όχι το συμφέρον των πολλών”.

Στη συνέχεια, υπογράμμισε ότι “η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης θα ήταν μία πραγματική ανάσα γιατί το πετρέλαιο θέρμανσης έχει ανέβει κατά 40%. ‘Αλλες χώρες με προοδευτικές κυβερνήσεις το έχουν κάνει. Η κυβέρνηση το αρνείται γιατί, λέει, έχουμε 7% έλλειμμα. ‘Οταν μείωνε την φορολογία στα κέρδη των επιχειρήσεων και στα μερίσματα δεν είχαμε έλλειμμα, όταν έβαλε όριο για τις γονικές παροχές τα 800 χιλιάδες ευρώ δεν είχαμε έλλειμμα… Ο κ. Μητσοτάκης έχει εμμονή σε πολιτικές που καταστρέφουν την κοινωνική συνοχή”.

Η εξεταστική για τη “λίστα Πέτσα” είναι θέμα Δημοκρατίας

Σχετικά με την Εξεταστικής Επιτροπή, που έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε ότι: “…Δεν καταγγέλλω τις δημοσκοπήσεις ή τους δημοσκόπους συλλήβδην. Αυτό που έχουμε κάνει είναι ότι έχουμε ζητήσει την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την λίστα Πέτσα, για την χρηματοδότηση χωρίς κριτήρια και για χειραγώγηση της κοινής γνώμης. Επίσης έχουμε ζητήσει την διερεύνηση για μία εταιρεία που πήρε κρατικό χρήμα 270 χιλ. ευρώ. Ζητήσαμε να ερευνηθεί η υπόθεση από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και η κυβέρνηση που έχει την πλειοψηφία το αρνήθηκε”.

Ερωτηθείς γιατί πολλά στελέχη του στρέφονται κατά των εταιρειών δημοσκοπήσεων, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως “ουδείς άνοιξε πόλεμο με τις δημοσκοπήσεις και τις μετρήσεις. Δεν ανοίξαμε πόλεμο όταν οι εταιρείες έπεσαν έξω στο δημοψήφισμα ή στις εκλογές του 2015, ούτε καν όταν στις τελευταίες εκλογές μας, που έπεσαν μέσα στο αποτέλεσμα μας, υποτιμούσαν τον ΣΥΡΙΖΑ και μας έδιναν έξι μονάδες λιγότερες από ότι τελικά πήραμε. Προσωπικά είμαι πολύ προσεκτικός… Παρατηρώ όμως ότι η κυβέρνηση από την στιγμή που καταθέσαμε την πρόταση για την σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής και το αποδέχθηκαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, βρίσκεται σε έναν πανικό, ξεχνά τα άλλα θέματα που βάζουμε στο αίτημα και επιμένει στις δημοσκοπήσεις… Η διερεύνηση είναι όμως θέμα δημοκρατίας για τον τόπο μας. Ο πρώην καγκελάριος Κουρτς οδηγήθηκε σε παραίτηση γιατί έδωσε ένα εκατομμύριο ευρώ, όχι 41 που έδωσε εδώ ο κ. Μητσοτάκης. Οι λόγοι δεν ήταν ποινικοί, ήταν ηθικοί και αυτό το μεγάλο ηθικό ζήτημα αναδεικνύουμε και εμείς. Το ηθικό αυτό θέμα συμπυκνώνεται σε δύο λέξεις ‘Λίστα Πέτσα'”.

Κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση γιατί δεν δέχεται τη διεύρυνση που πρότεινε ο πρωθυπουργός από το 2015 και μετά απάντησε: “Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει τίποτε να φοβηθεί, δεν έδωσε χρήματα σε μέσα ενημέρωσης και δημοσκοπικές εταιρείες. Το αντίθετο έκανε κατηγορήθηκε ότι τους πήρε. Αλλά έκανε μία συγκεκριμένη πρόταση για διερεύνηση της λίστας Πέτσα και για τον τρόπο που έδωσαν οι αρμόδιοι υπουργοί Πέτσας και Σκυλακάκης τα χρήματα στα μέσα ενημέρωσης. Άρα ο κ. Μητσοτάκης πετάει την μπάλα στην εξέδρα ζητώντας γενικώς και αορίστως διεύρυνση. Ας μας πει τι θέλει να εξεταστεί; Ποια εταιρεία, για ποια υπόθεση; Επίσης παρότι έχει την πλειοψηφία στην Επιτροπή θέλει εξ’ αρχής άλλη διαπίστωση γιατί δεν το αντέχει. Έτσι όμως παραβιάζει το Σύνταγμα”.

Αναθεώρηση της αμυντικής συμφωνίας με τη Γαλλία

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ερωτήθηκε και για την αμυντική συμφωνία που υπέγραψαν Ελλάδα-Γαλλία. Όπως ανέφερε, “θεωρώ ότι η κυβέρνηση απομακρύνεται από το δόγμα ειρήνης ασφάλειας και σταθερότητας… Η συμφωνία με τη Γαλλία ήταν και δική μας επιδίωξη. Δεν το αρνούμαι. Αλλά είναι ετεροβαρής. Δίνουμε 7 δισ. και μία διασφάλιση ότι αν δεχθούμε επίθεση θα έχουμε συνδρομή δεν μας δίνει. Γιατί η τουρκική απειλή δεν είναι στο έδαφος αλλά στην ΑΟΖ και στην υφαλοκρηπίδα. Εμείς είπαμε ας έλθει μία επίσημη διαβεβαίωση ότι σε περίπτωση που απειληθούν κυριαρχικά δικαιώματα η Γαλλία θα είναι δίπλα μας. Αντί γι αυτό ήλθε το αντίθετο ότι η Συμφωνία δεν περιλαμβάνει τα κυριαρχικά δικαιώματα. Τι σημαίνει αυτό ότι αν έλθουν τουρκικά ερευνητικά για έρευνες στα 7 μίλια, πχ στα όρια με της ΑΟΖ με την Αίγυπτο, δεν θα συνδράμει η Γαλλία αν έχουμε προκλήσεις”.

Στη συνέχεια, θύμισε ότι “όταν ήταν πρωθυπουργός και είχε βγει το Μπαρμπαρός έξω από το Καστελλόριζο. Γιατί δεν προχώρησε σε έρευνες; Δεν είχαμε Ραφάλ και Φρεγάτες, αλλά είχαμε αποφασιστικότητα και το πολεμικό ναυτικό ήταν εκεί. Αντίθετα όταν βγήκε το τουρκικό ερευνητικό έξω από την Κρήτη έλεγαν ότι το πήρε ο αέρας και έφθασε ο πρωθυπουργός να απομακρύνει τον σύμβουλο του γιατί είπε ότι παραβιάστηκαν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα”.

Ερωτηθείς, τι θα κάνει ως πρωθυπουργός σε σχέση με τη συμφωνία απάντησε: “Το πρώτο που θα διεκδικήσω είναι ότι θα υπάρξει τοποθέτηση ότι θα σταθούν δίπλα μας με κάθε τρόπο… Επίσης θα διεκδικήσω μία αναθεώρηση γιατί έχουμε φρεγάτες που κατασκευάζονται χωρίς συμμετοχή της ελληνικής πολεμικής βιομηχανίας. Το τρίτο είναι ότι οι Έλληνες στρατιώτες δεν έχουν καμία δουλειά στην υποσαχάρια ζώνη του Σαχέλ”. “Δεν θα κοροϊδέψω τον ελληνικό λαό”, είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Τι είπε για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ

Τα σενάρια περί ενδεχόμενων πρόωρων εκλογών κλήθηκε, επίσης, να σχολιάσει ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε στον Alpha.

“Ένας πρωθυπουργός κάνει πρόωρες εκλογές είτε γιατί είναι απόλυτα βέβαιος ότι θα τις κερδίσει, είτε γιατί βλέπει την κατάρρευση να έρχεται. Όσο περνάει ο καιρός απομακρυνόμαστε από το πρώτο ενδεχόμενο και πλησιάζουμε ολοταχώς στο δεύτερο”, απάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Με αφορμή ερώτηση σχετικά με τις εξελίξεις στο Κίνημα Αλλαγής, έπειτα και από την παρέμβαση του Γιώργου Παπανδρέου, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στη μάχη που δίνει η Φώφη Γεννηματά, επισημαίνοντας πως “είμαστε όλοι δίπλα της” και στη συνέχεια συμπλήρωσε:

“Τούτη την ώρα που υπάρχουν διεργασίες, θα ήταν άκομψο και άκαιρο να εκφράσω θέση. Για εμάς, είναι πολύ κρίσιμο να υπάρξει την επόμενη ημέρα συνολικά για τη χώρα η προοπτική της προοδευτικής διακυβέρνησης, μίας κυβέρνησης που θα ξαναβάλει τη χώρα στη σωστή πλευρά της ιστορίας και θα ξαναδώσει την προοπτική κοινωνικής συνοχής για την πλειοψηφία των πολιτών”.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ