Τσίπρας: Γνωρίζω καλά ότι όταν ένας ΥΠΕΞ διαφωνεί με τον πρωθυπουργό, δεν έχει θέση στην κυβέρνηση

Την κριτική του προς την κυβέρνηση για τους χειρισμούς στην ουκρανική κρίση συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας και κατά την δευτερολογία του στη Βουλή για τις δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως «το οποιοδήποτε σήμα ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι μέρος της εμπλοκής και όχι της λύσης είναι λάθος και μας αποδυναμώνει».

Αναφερόμενος στον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε ότι «συντάχθηκε με ορισμένες χώρες της ΕΕ που προέτρεξαν σε διμερές πλαίσιο, αλλά όχι στα πλαίσια συλλογικών αποφάσεων, να προχωρήσουν στην αποστολή στρατιωτικού υλικού».

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, αν ο κ. Μητσοτάκης είχε σηκώσει το τηλέφωνο και είχε επικοινωνήσει με τους αρχηγούς ενδεχομένως να του έλεγαν τότε – «όχι τώρα κατόπιν εορτής» – πως «θα ήταν προτιμότερο να στείλει η χώρα μας ανθρωπιστική βοήθεια, θα ήταν προτιμότερο να στείλουμε, όπως έκανε η Ισπανία και η Ιταλία, μη θανατηφόρο εξοπλισμό».

«Δεν πιστεύω κανείς στην αίθουσα ότι θεωρεί πως είναι εξαιρετικά κρίσιμο για την έκβαση του πολέμου κάποιες κούτες κατασχεμένων καλάσνικοφ που στείλαμε εκεί. Έχει μια συμβολική αξία αυτή η πράξη και άρα στο συμβολικό επίπεδο θα ακολουθούσε πιστά την θέση και τον ρόλο της χώρας διαχρονικά να σταθεί δίπλα με κάθε τρόπο στον ουκρανικό λαού, να σταθεί διπλωματικά δίπλα στις κυρώσεις, να στείλει ανθρωπιστική βοήθεια και μη θανατηφόρο εξοπλισμό», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Διευκρίνισε, στη συνέχεια, ότι δεν υπαινίχθηκε στην ομιλία του ότι υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ του κ. Μητσοτάκη και του κ. Δένδια. «Μην έρχεστε μόνος σας να αναδείξετε θέματα», είπε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό και συμπλήρωσε: «γνωρίζω πάρα πολύ καλά ότι, όταν ένας ΥΠΕΞ διαφωνεί με τον πρωθυπουργό της χώρας δεν έχει θέση στην κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός οφείλει να τον αποπέμψει. Ο κ. Μητσοτάκης υπαινίχθηκε -εγώ δεν υπαινίχθηκα τίποτα- και απάντησε όχι σε μένα ίσως, δεν ξέρω σε ποιον απάντησε, ας μας πει ο ίδιος».

Διατύπωσε στη συνέχεια την διαφωνία του σχετικά με την αναφορά του κ. Μητσοτάκη περί εξαιρετικών αντανακλαστικών που έχει δείξει η ΕΕ τα τελευταία χρόνια. Όπως είπε, υπήρξαν κάκιστες στιγμές, όπως στην οικονομική κρίση και την στάση της απέναντι στην Ελλάδα «αλλά και πολύ πρόσφατα στα θέματα εξωτερικής πολιτικής».

«Είχε εξαιρετικά αντανακλαστικά η ΕΕ όταν ζητάγαμε κυρώσεις στην Τουρκία για την Κύπρο, όταν το Όρουτς Ρέις παραβίαζε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, όταν το Μπαρμπαρός ήταν εκεί παλιότερα επί των ημερών μας, όταν άνοιξαν τα Βαρώσια;». «Δεν θα συμφωνήσω μαζί σας. Δεν έδειξε καθόλου εξαιρετικά αντανακλαστικά η ΕΕ», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στην δευτερολογία του.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ