Τσίπρας από τετραμερή Σύνοδο Θεσσαλονίκης: Όχι στα Βαλκάνια του εθνικισμού, ναι στη συνανάπτυξη και τη συνεργασία – ΒΙΝΤΕΟ

“Το 2015-2016 περάσαμε την προσφυγική κρίση και την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, όπως και το 2017 ήταν δύσκολη χρονιά για την περιοχή με τις σοβαρές πολιτικές κρίσεις στην Αλβανία και την ΠΓΔΜ”, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, μετά την ολοκλήρωση της τετραμερούς συνόδου κορυφής Ελλάδας – Σερβίας – Βουλγαρίας – Ρουμανίας στη Θεσσαλονίκη.

Τόνισε ότι τον τελευταίο χρόνο η πρωτοβουλία της Τετραμερούς συμπίπτει χρονικά με την αντιστροφή αυτής της πορείας αρνητικών γεγονότων για τα Βαλκάνια κι αρχίζει να δημιουργείται μια θετική δυναμική.

Σε αυτόν τον χρόνο, επισήμανε, υπήρξε η υπογραφή της “σημαντικής” συμφωνίας Βουλγαρίας-ΠΓΔΜ, η “πολύ επιτυχημένη” Βουλγαρική Προεδρία και η “εξαιρετικά σημαντική Σύνοδος” ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στη Σόφια, ιδέα που αναδείχθηκε από την τετραμερή,

“Σε αυτόν τον χρόνο είχαμε την ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών, έναν χρόνο πριν ίσως φαινόταν αδιανόητο ότι θα επιτευχθεί, όμως είναι γεγονός και θέτει τις βάσεις για την επίλυση ενός εξαιρετικά σημαντικού ζητήματος, δίνοντας μια νέα προοπτική για όλη την περιοχή”, τόνισε.

Σημείωσε ότι σήμερα κλείνει ένας κύκλος προόδου και ανοίγει ένας άλλος, νέος κύκλος, ακόμα πιο ελπιδοφόρος.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι οι “4” υπογράμμισαν τη στήριξή τους στο διεθνές δίκαιο ως το πλαίσιο πάνω στο οποίο πρέπει να οικοδομηθεί η συνεργασία και ο διάλογος. Τόνισαν τη σημασία που αποδίδουν στην ενταξιακή πορεία όλων των Δυτικών Βαλκανίων, αλλά ειδικότερα της Σερβίας η οποία έχει προχωρήσει με σημαντικά βήματα σε αυτήν την κατεύθυνση.

Ανέφερε επίσης ότι τόνισαν τη στήριξή τους στην ένταξη της Βουλγαρίας και Ρουμανίας στον Χώρο Σένγκεν καθώς και οι δύο χώρες έχουν εκπληρώσει τα σχετικά κριτήρια, όπως τονίζεται και στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου 2012.

Τα Βαλκάνια , είπε ο πρωθυπουργός πρέπει να μετατραπούν σε περιοχή χωρίς εθνικισμούς αλλά με συνανάπτυξη και συνεργασία.

Τα έργα που θα προχωρήσουν

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι με τη συμμετοχή και των αρμόδιων υπουργών, συζήτησαν στην Τετραμερή για συγκεκριμένα έργα που θα προχωρήσουν την επόμενη περίοδο. Αναφέρθηκε στις σιδηροδρομικές διασυνδέσεις Θεσσαλονίκης-Ρούσε και Θεσσαλονίκης-Σκοπίων-Βελιγραδίου, τα ενεργειακά έργα όπως ο αγωγός IGB και ο Κάθετος Διάδρομος. “Θεωρώ ότι έχουμε μπροστά μας ένα νέο, δυναμικό μέλλον για την περιοχή των Βαλκανίων, αρκεί να έχουμε όραμα για την περιοχή μας και πίστη στις δυνάμεις μας και να τολμάμε να κάνουμε βήματα προόδου ακόμη κι αν αυτά χρειαστεί πολλές φορές αυτά να τα κάνουμε κόντρα στο ρεύμα”, είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Βούτσιτς: Πολύ σημαντική για τη Σερβία η στήριξη που έχει για τον ευρωπαϊκό δρόμο της

Για τη Σερβία είναι πολύ σημαντικό αυτό το επίπεδο συνάντησης, δήλωσε ο Πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, τονίζοντας ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία “για το μέλλον των χωρών μας”.

Είπε ότι είναι πολύ σημαντική για τη Σερβία η στήριξη που έχει για τον ευρωπαϊκό δρόμο της.

Πρόσθεσε ότι θα υπάρξει οικονομικό όφελος για όλες τις χώρες από τη διασύνδεση με τα έργα υποδομών.

Ντάντσιλα: Η Τετραμερής αναδεικνύεται πολύ ωφέλιμη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στην περιοχή

Η Τετραμερής αναδεικνύεται πολύ ωφέλιμη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στην περιοχή, δήλωσε η πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Βιόριτσα Ντάντσιλα.

Απευθυνόμενη στον Αλέξη Τσίπρα, είπε ότι η Ελλάδα είναι μια φιλική και πολύ σημαντική χώρα στην περιοχή και παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη.

Διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο Βούτσιτς ότι έχει όλη την υποστήριξη για την ευρωπαϊκή ενταξιακή πορεία της Σερβίας.

Μπορίσοφ: Αναγκαιότητα διασύνδεσης μεταξύ των τεσσάρων χωρών μέσα από έργα υποδομής

Την ικανοποίηση του για τη διεξαγωγή της Βουλγαρικής Προεδρίας της ΕΕ εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ.

Σημείωσε και αυτός την αναγκαιότητα διασύνδεσης μεταξύ των τεσσάρων χωρών μέσα από έργα υποδομής, σιδηρόδρομους και αυτοκινητόδρομους. “Σήμερα είχαμε πολύ σοβαρή συζήτηση για τη μεταφορά αερίου”, ανέφερε μεταξύ άλλων.

Στη Βάρνα τον Σεπτέμβριο η επόμενη τετραμερής σύνοδος

Για τα τέλη Σεπτεμβρίου στη Βάρνα, ανανέωσε ο Αλέξης Τσίπρας το ραντεβού της Τετραμερούς Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας-Σερβίας.

Εκεί, πρόσθεσε, “όπου πιστεύω ότι θα μπορούμε να κάνουμε ακόμα ένα σημαντικό βήμα μπροστά στην τετραμερή μας συνεργασία και το όραμα μας για συνεργασία και συνανάπτυξη στα Βαλκάνια”.

Δείτε το βίντεο της ΕΡΤ1:

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ