Τσίπρας από “Ερυθρό Σταυρό”: “Εικόνα κατάστασης πολέμου” σχεδόν σε όλα τα νοσοκομεία της Αττικής

Για «εικόνα κατάστασης πολέμου» έκανε λόγο ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, μετά τη σημερινή του επίσκεψη στον Ερυθρό Σταυρό, κατηγορώντας παράλληλα την κυβέρνηση ότι «ακόμα και στο και πέντε πορεύεται χωρίς σχέδιο».

Κατά την επίσκεψή του στο νοσοκομείο της Αττικής, ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε με τη διοίκηση και εκπροσώπους εργαζομένων, γιατρών και νοσηλευτών.

Μετά το πέρας των συναντήσεων, ο κ. Τσίπρας έθεσε το ερώτημα «τι άλλο πρέπει να γίνει ώστε η κυβέρνηση να συνειδητοποιήσει την ανάγκη ενίσχυσης του ΕΣΥ με μόνιμες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών και να επιτάξει τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια».

Στηλίτευσε το γεγονός ότι εδώ και έναν χρόνο η κυβέρνηση αρνήθηκε να προσλάβει γιατρούς στις συγκεκριμένες ειδικότητες και «τώρα τρέχει να επιτάξει 200 γιατρούς», προσθέτοντας δε πως ανακοίνωσε επίταξη ιδιωτών γιατρών στο «και πέντε» και «χωρίς σχέδιο».

Παράλληλα, άσκησε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για το γεγονός ότι ακόμα και τώρα αρνείται να επιτάξει τις μεγάλες ιδιωτικές κλινικές, οι οποίες όπως είπε «παραμένουν Covid free», κατηγορώντας την πως «επιλέγει να μη συγκρουστεί με τα μεγάλα συμφέροντα στο χώρο της Υγείας» και πως «όταν κάποιες μικρές μονάδες επιτάσσονται, επιτάσσονται με διπλάσιο νοσήλιο κάνοντας δώρο ουσιαστικά στην ιδιωτική πρωτοβουλία».

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «σε μια δύσκολη στιγμή όλοι πρέπει να βάλουν πλάτη, είτε αφορά ιδιώτες κλινικάρχες είτε ιδιώτες γιατρούς, και η κυβέρνηση οφείλει να έχει σχέδιο και να ενισχύσει έστω και ‘στο και πέντε’ το ΕΣΥ»

«Η εικόνα σχεδόν σε όλα τα νοσοκομεία της Αττικής είναι εικόνα κατάστασης πολέμου. Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό δίνει με αυταπάρνηση, πάνω από τις δυνάμεις της, τις υπηρεσίες στον άνθρωπο, όμως η συσσώρευση ασθενών που έχουν ανάγκη να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ και η έλλειψη κλινών δημιουργεί μια κατάσταση πολέμου» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Συμπλήρωσε δε ότι στα νοσοκομεία της Αττικής είναι πάνω από 100 οι ασθενείς που είναι πρόχειρα διασωληνωμένοι σε κλινικές Covid και δεν βρίσκουν κλίνη σε ΜΕΘ, «διότι δεν επαρκεί ο αριθμός και την ίδια στιγμή μεγάλα νοσοκομεία, το ένα μετά το άλλο, όπως ο Ερυθρός, μετατρέπονται αποκλειστικά σε νοσοκομεία για κορονοϊό, με αποτέλεσμα όλες οι υπόλοιπες παθήσεις και ασθένειες να μη μπορούν να αντιμετωπιστούν όπως θα έπρεπε».

Σημείωσε παράλληλα πως είναι ενδεικτικό ότι από τους 120-130 ασθενείς που κάθε φορά είναι στη λίστα αναμονής στο ΕΚΑΒ για να βρουν ΜΕΘ, ένα μεγάλο ποσοστό είναι non Covid περιστατικά. «Η εικόνα είναι πως τα νοσοκομεία μας βρίσκονται δυστυχώς πάνω από τον κόκκινο συναγερμό, είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης και αν δεν καταρρέουν έχει να κάνει με τις υπεράνθρωπες προσπάθειες γιατρών και νοσηλευτών».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι «το κρίσιμο ερώτημα είναι τι άλλο πρέπει να γίνει προκειμένου η κυβέρνηση να συνειδητοποιήσει την ανάγκη να ενισχύσει το ΕΣΥ με μόνιμες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών και να επιτάξει τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια». Την επέκρινε ότι «ανακοίνωσε στο ‘και πέντε’ την επίταξη ιδιωτών γιατρών και πάλι όμως χωρίς σχέδιο, χωρίς σχέδιο για το αν υπάρχουν αυτές οι ειδικότητες, πού και πώς θα καλύψει τις πραγματικές ανάγκες».

Ανέφερε επίσης ότι «το μεγάλο ερώτημα είναι αν αυτοί οι 200 γιατροί που προσπαθούν τώρα να επιτάξουν, δεν μπορούσαν όλο αυτό το διάστημα -ένας χρόνος έχει περάσει- να γίνουν προσλήψεις στις συγκεκριμένες ειδικότητες, παρά τρέχουν τώρα χωρίς σχέδιο να επιτάξουν 200 γιατρούς;». Υπογράμμισε ότι «προφανώς και όλοι θα πρέπει να συνδράμουν γιατί όταν βρισκόμαστε σε μια κατάσταση πολέμου όλοι πρέπει να δείξουν αλληλεγγύη και να προτάξουν τον όρκο στον Ιπποκράτη, την ανάγκη να σωθεί η ανθρώπινη ζωή. Αλλά φοβάμαι ότι χωρίς σχέδιο βρισκόμαστε διαρκώς στο ίδιο σημείο».

Ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι δεν μπορεί να καταλάβει «για ποιο λόγο τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια είναι Covid free». «Δίπλα μας εδώ είναι το Ερρίκος Ντυνάν, ένα μεγάλο νοσοκομείο που θα μπορούσε να περιθάλψει Covid περιστατικά με πολλές κλίνες σε ΜΕΘ, η κυβέρνηση όμως επιλέγει να μη συγκρουστεί με τα μεγάλα συμφέροντα στο χώρο της Υγείας και όταν κάποιες μικρές μονάδες επιτάσσονται, επιτάσσονται με διπλάσιο νοσήλιο, κάνοντας δώρο ουσιαστικά στην ιδιωτική πρωτοβουλία και όχι αναγκάζοντας τη να βάλει πλάτη σ’ αυτή την κρίσιμη στιγμή», είπε.

Κατά την άφιξή του κ. Τσίπρα στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός νοσηλευτές που βρίσκονταν συγκεντρωμένοι στην είσοδο τον χειροκρότησαν, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να σημειώνει πως «δεν πρέπει εσείς να χειροκροτάτε, εμείς πρέπει να χειροκροτάμε εσάς».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ