Τσίπρας: Ανέκδοτο οι εκλογές

Τσίπρας: Ανέκδοτο οι εκλογές

Ρεπορτάζ: Ζαφειριάδου Μαριτίνα

Ως «το πιο σύντομο ανέκδοτο» αντιμετωπίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ την πρόβλεψη του πρωθυπουργού ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2016. Έτσι την περιέγραψε χθες, από τη Θεσσαλονίκη και τη συνέντευξη που παραχώρησε στο διαδικτυακό κανάλι της ΕΤ 3 εις ένδειξιν στήριξης του αγώνα των εργαζομένων στην ΕΡΤ, ο Αλέξης Τσίπρας.

«Εκλογές θα έχουμε τον Μάιο του 2014 και εκεί θα δούμε πόσα απήδια πιάνει ο σάκος», είπε, αναφερόμενος στις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις ευρωεκλογές. Ειδικά για τις τελευταίες, σημείωσε ότι θα λειτουργήσουν ως δημοψήφισμα για την αποδοχή ή όχι της μνημονιακής πολιτικής, εκτιμώντας πως αυτός είναι και ο λόγος που η τρόικα επιδιώκει να περάσει όσο περισσότερα γίνεται πριν από την μεγάλη ανατροπή…

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στον πρωθυπουργό, ενώ από τα πυρά του δεν γλίτωσε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος. «Δεν έχουμε δει ποτέ ο πρωθυπουργός να απαξιώνει με σκαιότατο τρόπο τους πολιτικούς του αντιπάλους. Έχουμε μια κυβέρνηση που παίρνει ακραία μέτρα και που διαλύει τη Δημοκρατία», είπε, χαρακτηρίζοντας «αντιδημοκρατικό» το ύφος του Αντώνη Σαμαρά στη Βουλή. «Εμείς διεκδικούμε να αναβαθμιστεί η κοινοβουλευτική διαδικασία» τόνισε, υπενθυμίζοντας πως «μέχρι σήμερα έχουν γίνει 22 πράξεις νομοθετικού περιεχομένου». Δεν παρέλειψε δε, να απαντήσει και στην «πρόσκληση σε μονομαχία προσωπικού και πολιτικού ήθους» από τον Ευάγγελο Βενιζέλο. «Ήρθαν τα άγρια να διώξουν τα ήμερα (…) Φωνάζει ο κλέφτης, να φοβηθεί ο νοικοκύρης», είπε χαρακτηριστικά.

Σημειώνοντας ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να κερδίσει τις εκλογές -για τις οποίες εκτίμησε ότι μπορούν να γίνουν νωρίτερα από τον Μάϊο- με μεγάλη διαφορά, καθώς «όσο πιο μεγάλη η πλειοψηφία μας, τόσο πιο δυνατός θα είναι ο λαός», όπως είπε, ο κ.Τσίπρας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας, ακόμα και με εκείνους που μέχρι χθες «έκαναν λάθος», αλλά όχι με τους «ηθικούς αυτουργούς» όπως χαρακτήρισε τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. «Θέλουμε μία κυβέρνηση που θα έχει έναν εθνικό στόχο. Την έξοδο από την κρίση. Και οι συμμαχίες θα κριθούν από το ποιες δυνάμεις θα συναισθανθούν ότι μπορούν να στηρίξουν αυτό το πρόγραμμα», είπε.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ.Τσίπρας υπεραμύνθηκε της επιλογής του κόμματός του για κατάθεση πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης τη συγκεκριμένη στιγμή, εκτιμώντας ότι ήταν «στοχευμένη» και έφερε αποτελέσματα, καθώς αφενός «αποκάλυψε τη γύμνια της κυβέρνησης», αφετέρου άλλαξε η ατζέντα και προκλήθηκε φθορά στην κυβέρνηση. «Τον Ιούνιο είχαμε την ξεδίπλωση ενός κύματος αλληλεγγύης που συμπαρέσυρε την τρικομματική τότε κυβέρνηση και οδήγησε στην αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ. Εάν θέλαμε τότε να το «κλείσουμε» στη Βουλή, θα ήταν μέγιστο πολιτικό λάθος. Επιλέξαμε την πρόταση δυσπιστίας σε μια περίοδο που η κυβέρνηση καλείται να ανταπεξέλθει σε ένα γολγοθά ψηφοφοριών» δήλωσε ο κ. Τσίπρας συμπληρώνοντας πως για πρώτη φορά από το ʽ74 υπήρξε συμπολιτευόμενος βουλευτής που υπερψήφισε την πρόταση δυσπιστίας. «Το θέμα της ΕΡΤ ήταν η αφορμή και στο μυαλό μου ήταν να αξιοποιηθεί αυτό το όπλο πριν, γιατί αν η κυβέρνηση ξεπεράσει τα μέτρα ή τον ενιαίο φόρο ακινήτων μετά θα ήταν ένα αστειάκι η πρόταση μομφής», συνέχισε, χαρακτηρίζοντας «έκτρωμα» τη ΔΤ και τονίζοντας πως «βασική μας δέσμευση είναι να ξανανοίξει η ΕΡΤ».

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ