Τουρκία: Οι μετεκλογικές προκλήσεις και το δόγμα του αναθεωρητισμού – Τι λέει στο enikos.gr ο Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος

Οι επικεφαλής της κυβέρνησης στην Τουρκία μετά την ηρεμία που επικράτησε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις στο πλαίσιο της «διπλωματίας των σεισμών», άρχισαν ξανά τις εμπρηστικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας. Τι θα συμβεί μετά τις εκλογές στη χώρα στις 14 Μαΐου; Η τουρκική διπλωματία θα περάσει σε νέα φάση; Το enikos.gr συγκέντρωσε όλες τις απαντήσεις από τον διεθνολόγο, Αλέξανδρο Δεσποτόπουλο.

Του Μίλτου Σακελλάρη

«Δεν χωρά αμφιβολία ότι κάθε πρόβλεψη για το αποτέλεσμα των τουρκικών εκλογών της 14ης Μαΐου είναι παρακινδυνευμένη. Παρά το γεγονός ότι μεγάλες καταστροφές με κακή πολιτική διαχείριση φέρνουν κατά κανόνα το πολιτικό τέλος των διαχειριστών τους, δεν μπορεί να πει κανείς με βεβαιότητα το ίδιο για την περίπτωση της γειτονικής μας χώρας.  Από τη μία, οι περισσότερες δημοσκοπήσεις προεξοφλούν νίκη Κιλιντσντάρογλου στις προεδρικές εκλογές και από την άλλη έναν μίνι θρίαμβο του κόμματος του Ταγίπ Ερντογάν στην αντίστοιχη διαδικασία για την εθνοσυνέλευση», ανέφερε αρχικά ο κ. Δεσποτόπουλος.

Την ίδια στιγμή παραμένει άγνωστο πώς τελικά θα ψηφίσουν τα 18 εκατομμύρια των Τούρκων που επηρεάστηκαν από τον σεισμό και το κυριότερο πώς θα κινηθεί ο αυταρχικού τύπου Τούρκος Πρόεδρος, ο οποίος δεν δείχνει από τους ηγέτες, που προκηρύσσει εκλογές για να τις χάσει.

«Υπάρχει λοιπόν σοβαρή πιθανότητα, ειδικά αν υπάρξει εκλογή Προέδρου από τον πρώτο γύρο, ο νέος ισχυρός άνδρας της Τουρκίας να μην ελέγχει απόλυτα το Κοινοβούλιο και κυρίως να μην εξασφαλίζει την αυξημένη πλειοψηφία, που απαιτείται για σημαντικές αποφάσεις, όπως την αλλαγή Συντάγματος. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πολιτική ανωμαλία, λαμβάνοντας υπόψη και την δέσμευση της ενωμένης αντιπολίτευσης για αλλαγή του προεδρικού συστήματος.  Το προβλέψιμο μέλλον, λοιπόν, δεν φαίνεται ευοίωνο για την γειτονική μας χώρα. Την εξουσία διεκδικεί από τη μία ένας ετερόκλητος συνασπισμός κομμάτων, με έναν άνευρο υποψήφιο Πρόεδρο και από την άλλη ένας τύπου μέσης ανατολής δεκαετίας 1990 ηγέτης, που δείχνει αποφασισμένος να κάνει τα πάντα για να μείνει στην εξουσία. Οι μετεκλογικές πολιτικές προκλήσεις γίνονται ακόμη μεγαλύτερες, αν αναλογιστεί κανείς τις δυσμενείς επιδόσεις της τουρκικής οικονομίας, τις κακές γεωπολιτικές σχέσεις με τις χώρες της ευρύτερης περιοχής και το αρνητικό οικονομικό περιβάλλον της ανόδου των επιτοκίων», επισήμανε στο enikos.gr ο διεθνολόγος.

Πολλοί αναλυτές προεξοφλούν ότι αμέσως μετά τις εκλογές η Άγκυρα θα οδεύσει αναπόφευκτα προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με την ισοτιμία δολαρίου – λίρας να αγγίζει το 1 προς 20, διπλάσια από ότι 1,5 χρόνο πριν.

«Τα αποθεματικά της Κεντρικής Τράπεζας δεν είναι πλέον αρκετά για να στηρίξουν το εθνικό νόμισμα και τα δημοσιεύματα με τις τριτοκοσμικές εικόνες από το Μεγάλο Παζάρι, με την ανταλλαγή λιρών σε σεντούκια με δολάρια. Σε κάθε περίπτωση, η γειτονική μας χώρα θα χρειαστεί σημαντικές ενέσεις ρευστότητας για να αντιμετωπίσει τις τρέχουσες ανάγκες, αλλά και την πρόκληση της ανοικοδόμησης των περιοχών, που επλήγησαν από το σεισμό», σχολίασε ο κ. Δεσποτόπουλος και συνέχισε: «ως προς την εξωτερική πολιτική, δεν θα πρέπει να αναμένουμε σημαντικές αλλαγές. Το δόγμα του αναθεωρητισμού (γαλάζια πατρίδα, Κύπρος, γκρίζες ζώνες και αποστρατιωτικοποίηση) αναπτύσσεται σταθερά από την δεκαετία του 1970. Η παρουσία δε εθνικιστικών κομμάτων και στα δύο μπλοκ εξουσίας, Μπαχτσελί – Ενρτογάν και Κιλιντσάρογλου – Ακσενέρ δεν αφήνει περιθώρια ελιγμών για τους επικεφαλής τους, που ούτως ή άλλως είναι δηλωμένοι θιασώτες του νέο-οθωμανισμού και της επέκτασης της τουρκικής επιρροής στο σύνολο της ανατολικής μεσογείου».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ