Σουδάν: Επέστρεψαν στην Αίγυπτο στρατιώτες της Πολεμικής Αεροπορίας – Αγωνία για τους Έλληνες

Η κατάσταση στο Σουδάν είναι δραματική. Την ώρα που οι ανακοινώσεις για προσωρινή εκεχειρία «τσαλακώνονται» χωρίς να τηρούνται με τις συγκρούσεις να συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, μεγαλώνει η αγωνία για τους εγκλωβισμένους Έλληνες και όχι μόνο.

Σουδάν: Κατέρρευσε και πάλι η εκεχειρία – Οι κάτοικοι του Χαρτούμ φεύγουν για να γλιτώσουν

Πάντως, αργά την Πέμπτη ο στρατός του Σουδάν σύμφωνα με την Daily Mail και το Reuters, ανακοίνωσε ότι 177 στρατιώτες της αιγυπτιακής Πολεμικής Αεροπορίας μεταφέρθηκαν με αεροπλάνο στην Αίγυπτο αφού κρατήθηκαν στην πόλη Merowe του βόρειου Σουδάν από τις παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF).

Ο σουδανικός στρατός ανέφερε ότι οι Αιγύπτιοι απομακρύνθηκαν από τη βόρεια πόλη Dongola με 4 αιγυπτιακά στρατιωτικά αεροπλάνα. Ο στρατός είπε ότι οι Αιγύπτιοι βρίσκονταν στο Σουδάν για να συμμετάσχουν σε κοινές ασκήσεις της αεροπορίας.

Σουδάν: Σε ασφαλές σημείο εκτός Χαρτούμ οι δύο Έλληνες τραυματίες – Συναγερμός για φωτιά στη μητρόπολη

Ο αιγυπτιακός στρατός δεν ανακοίνωσε την εκκένωση, αλλά νωρίτερα υπήρξαν πληροφορίες ότι συντονίζεται με τις αρχές στο Σουδάν για να εξασφαλίσει την επιστροφή των στρατευμάτων.

Μετά τις συγκρούσεις που ξέσπασαν σε ολόκληρο  το Σουδάν μεταξύ των RSF και του στρατού το Σάββατο, η RSF δημοσίευσε ένα βίντεο που σύμφωνα με τους ίδιους δείχνει αιγυπτιακά στρατεύματα που τούς είχαν «παραδοθεί» στη βόρεια πόλη Merowe, μεταξύ της σουδανικής πρωτεύουσας Χαρτούμ και των συνόρων με την Αίγυπτο.

Σουδάν: Νέα συμφωνία εκεχειρίας, μετά την καταπάτηση της χθεσινής

Το βίντεο έδειχνε άνδρες ντυμένους με στρατιωτικές στολές σκυμμένους στο έδαφος να μιλούν σε μέλη της RSF, της κύριας παραστρατιωτικής ομάδας του Σουδάν, σε αιγυπτιακή αραβική διάλεκτο.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι δήλωσε τη Δευτέρα ότι η χώρα βρίσκεται σε τακτική επαφή με την RSF για να διασφαλίσει την ασφάλεια των Αιγυπτίων στρατιωτών.

Αγωνία για τους Έλληνες

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον Έλληνα πρέσβη στην Αίγυπτο για την κατάσταση στο Σουδάν και έχει ζητηθεί σύμφωνα με πληροφορίες, η συνέχιση της διαρκούς επικοινωνίας με τους Έλληνες που βρίσκονται εκεί καθώς και με την Αντιπροσωπεία της ΕΕ στο Χαρτούμ, προκειμένου να υπάρχει ο  βέλτιστος συντονισμός για την ασφάλεια και την παροχή της  μέγιστης  δυνατής βοήθειας προς τους εκεί  Έλληνες ομογενείς.

Όπως διαμηνύουν από το υπουργείο Εξωτερικών δεν θα προχωρήσει καμία επιχείρηση αν πρώτα δεν διασφαλισθεί η ασφάλεια των Ελλήνων. Στο μεταξύ τα σχέδια που εκπονούνται και στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας σε περίπτωση που χρειαστεί, είναι συνεχή.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι εκπονούνται σχέδια για τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων σε περίπτωση μιας επιχείρησης «απεγκλωβισμού» των Ελλήνων και τη μεταφορά τους στη χώρα μας με πλωτά και εναέρια μέσα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ