Το παρασκήνιο της συνάντησης Στουρνάρα με “γαλάζιους” βουλευτές

Το παρασκήνιο της συνάντησης Στουρνάρα με “γαλάζιους” βουλευτές

 

Μαραθώνια ήταν η συνάντηση του Οικονομικού επιτελείου με δεκάδες βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι αντιδρούν στον ενιαίο φόρο ακινήτων και ειδικά στο σκέλος του που αφορά στη φορολόγηση των αγροτεμαχίων.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε η Λώρα Ιωάννου στον Real Fm, η συνάντηση ξεκίνησε στις 20:30 και ολοκληρώθηκε στις 2 τα ξημερώματα, χωρίς να υπάρξει συμφωνία καθώς μέχρι αύριο καλούνται όσοι θέλουν να δώσουν γραπτώς τις προτάσεις τους στο υπουργείο.

Στην ολονύκτια σύσκεψη, σύμφωνα με τον Real Fm, υπήρξε ένταση μεταξύ βουλευτών και στελεχών του υπουργείου Οικονομικών, αλλά και διαφωνίες ανάμεσα στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, καλωσόρισε τους βουλευτές, ωστόσο τους διεμήνυσε ότι θα τους ενημερώσει ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάννης. Ο κ. Μαυραγάννης με τη σειρά του τους ανέφερε ότι θα τους ενημερώσει ο σύμβουλος του κ. Στουρνάρα και συντάκτης του ενιαίου φόρου ακινήτων, Νίκος Καραβίτης. Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών παρέμεινε στη συνεδρίαση μέχρι το τέλος.

Στην αρχή της σύσκεψης, μιλούσαν όλοι οι βουλευτές μαζί και μάλιστα κάποιοι ήταν πολύ επιθετικοί, κυρίως απέναντι στους τεχνοκράτες που διαμόρφωσαν και χειρίστηκαν το νομοσχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων.

Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ανέφεραν ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι πρόχειρα γραμμένο. Είναι ενδεικτικό ότι ο βουλευτής, Δημήτρης Σαμπαζιώτης, ο οποίος ήταν από τους πιο επιθετικούς βουλευτές, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ότι «θα πάθουμε έμφραγμα, μας βάζετε το πιστόλι στον κρόταφο για να ψηφίσουμε αυτό το νομοσχέδιο». Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα, σύμφωνα με τον Real Fm, ένα οικόπεδο που έχει έξω από την Καλαμάτα, όπου μέχρι τώρα πλήρωνε 300 ευρώ και με το νέο νομοσχέδιο καλείται να πληρώσει 900 ευρώ.

Ωστόσο, δημιουργήθηκε και κόντρα μεταξύ των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας. Οι βουλευτές περιφέρειας, οι οποίοι δε θέλουν να αγγιχτούν φορολογικά οι αγρότες, αντιπαρατέθηκαν με τους βουλευτές των αστικών περιοχών. Μάλιστα, οι πρώτοι πρότειναν να παραμείνει το χαράτσι μέχρι του χρόνου και να προχωρήσουν σε ένα καλύτερο νομοσχέδιο.

Σε αυτό το σημείο παρενέβη ο Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος απάντησε ότι δεν μπορούμε να κρατήσουμε το χαράτσι, γιατί είναι αντισυνταγματικό.

Επίσης, σύμφωνα με τον Real Fm, υπήρξε και κόντρα του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάξιμου Χαρακόπουλου με το επιτελείο του κ. Στουρνάρα καθώς ο αναπληρωτής υπουργός παραπονέθηκε ότι κλήθηκε να πει τις δικές του απόψεις στη σύσκεψη, αλλά δεν ελήφθησαν υπόψη.

Τελικά, σε ότι αφορά τα αγροτικά οι βουλευτές περιφέρειας πρότειναν να επιβαρυνθούν περισσότερο τα καλλιεργήσιμα αγροτεμάχια και να εξαιρεθούν τα βοσκοτόπια. Μάλιστα, υπήρξε βουλευτής από αστική περιοχή που είπε ότι αφού εξαιρείτε τις αποθήκες και τις στάνες, να εξαιρέσουμε και τις αποθήκες των εμπόρων. Οι βουλευτές αστικών περιοχών κατέληξαν στην πρόταση να είναι μικρότερη η μείωση για τα ηλεκτροδοτούμενα και να μη φορολογηθούν τα σκέτα οικόπεδα  και τα ακίνητα που δεν φέρνουν έσοδα.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ