To ΓΕΕΘΑ τίμησε τη μνήμη του Κωνσταντίνου Μελιγκώνη – ΦΩΤΟ

Ήταν ξημερώματα 4ης Σεπτεμβρίου του 2020 όταν οι «Σκιές του Αιγαίου» έχαναν ένα επίλεκτο μέλος τους κατά τη διάρκεια νυχτερινής ρίψης με αλεξίπτωτο. Τρία χρόνια αργότερα κανείς από το ΓΕΕΘΑ δεν ξέχασε τη θυσία του Κωνσταντίνου Μελιγκώνη.

του Χρήστου Μαζανίτη

Βράδυ 3ης προς ξημερώματα 4ης Σεπτεμβρίου 2020. Το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ) πραγματοποιεί νυχτερινή άσκηση, με επιχειρησιακό άλμα ελευθέρας πτώσεως στα Μέγαρα.

Ο Λοχίας Κωνσταντίνος Μελιγκώνης βουτά στο κενό. Το αλεξίπτωτο ανοίγει. Οι άνεμοι αλλάζουν φορά σαν δαιμονισμένοι. Έμπειρος ο ίδιος προσπαθεί να διορθώσει. Δεν τα καταφέρνει. Οι συνάδελφοί του τον εντοπίζουν βαριά τραυματισμένο, εκατοντάδες μέτρα μακριά από την ζώνη ρίψης. Γίνεται άμεση διακομιδή του στο 410 Στρατιωτικό Νοσοκομείο. Δεν τα καταφέρνει και υποκύπτει στα τραύματά του.

Την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου, παρουσία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ. Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, τελέστηκε μνημόσυνο στην μνήμη του Λοχία. Η επιμνημόσυνη δέηση για τον Πεσόντα εν ώρα Καθήκοντος Καταδρομέα εψάλη στον Ιερό Ναό της Αγίας Ευφημίας Νέας Χαλκηδόνος.

Στην τελετή υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του ηρωικού Καταδρομέα παρουσία της οικογένειάς του, παραβρέθηκαν επίσης ο Δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας κ. Ιωάννης Βούρος, ο Διοικητής των «Σκιών του Αιγαίου» – της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγος Δημήτριος Χούπης, ο Διοικητής της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΔΕΕ) Υποστράτηγος Κωνσταντίνος Αλεξάκης, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Ειδικών Δυνάμεων του ΓΕΣ (ΓΕΣ/ΔΕΔ) Υποστράτηγος Νικόλαος Γιαννόπουλος, καθώς και αντιπροσωπεία στελεχών της ΔΕΠ.

Το Μνημόσυνο του αείμνηστου Καταδρομέα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της συμπλήρωσης τριών ετών από τον θανάσιμο τραυματισμό του, την νύχτα της 3ης προς 4η Σεπτεμβρίου 2020 κατά τη διάρκεια νυχτερινού χερσαίου επιχειρησιακού άλματος Ελεύθερης Πτώσης.

Όπως επιμαίνει σε σχετική του ανακοίνωση το ΓΕΕΘΑ, ο Λοχίας (ΠΖ) Κωνσταντίνος Μελιγκώνης με την θυσία του εν ώρα καθήκοντος πέρασε στο Πάνθεον των Αθανάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και η Προτομή του, η οποία κοσμεί από τις 3 Σεπτεμβρίου 2021 την «Πλατεία Λοχία (ΠΖ) Κωνσταντίνου Μελιγκώνη» στην Νέα Χαλκηδόνα, αποτελεί έκτοτε και εις το διηνεκές φάρο και ορόσημο αυτοθυσίας και ηρωισμού για τις σημερινές και μελλοντικές γενιές των Ελλήνων.

Παράλληλα, την Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2023, στην έδρα του Ειδικού Τμήματος Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ), τελέστηκε μνημόσυνο στην μνήμη του Λοχία (ΠΖ) Κωνσταντίνου Μελιγκώνη, στο οποίο παρέστησαν ο Διοικητής της ΔΕΠ του ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγος Δημήτριος Χούπης, ο Διοικητής της ΔΔΕΕ Υποστράτηγος Κωνσταντίνος Αλεξάκης και η οικογένεια του πεσόντος.

ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Μελιγκώνης

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ