Την έκθεση «Σύγχρονες όψεις του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη» εγκαινίασε ο Προκόπης Παυλόπουλος

Στο μεγαλείο της χριστιανικής διδασκαλίας ως αντηρίδα όχι μόνο της δικής μας πολιτισμικής παράδοσης, αλλά και του κοινού ευρωπαϊκού πολιτισμού αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, εγκαινιάζοντας, στο Διοικητήριο, την έκθεση «Σύγχρονες όψεις του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη»

Το «παρών» στα εγκαίνια της έκθεσης, την οποία συνθέτουν εμβληματικές θρησκευτικές Εικόνες και έργα τέχνης μεγάλων Ελλήνων καλλιτεχνών, εμπνευσμένα από τον Πολιούχο της Θεσσαλονίκης, έδωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε ότι ο Άγιος Δημήτριος εμπνέει-και θα εμπνέει στο διηνεκές-ως υπόδειγμα πίστης και θάρρους. Υπόδειγμα Πίστης, ιδίως με την έννοια της υπεράσπισης της Θρησκευτικής Ελευθερίας. Και υπόδειγμα Θάρρους, μέσω του Μαρτυρίου του και της ενθάρρυνσης του Νέστορα «εν τω σταδίω», για την υπεράσπιση των Εθνικών μας Θεμάτων και των Εθνικών μας Δικαίων, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παυλόπουλος ανέδειξε την πτυχή της πολιτισμικής αξίας της χριστιανικής διδασκαλίας ως πυλώνα έμπνευσης για την δημιουργία μεγάλων Έργων Τέχνης. «Και ιδίως εμείς, οι Έλληνες, ως Λαός και ως Έθνος, δεν πρέπει να παύουμε να υπερασπιζόμαστε το μεγαλείο της Χριστιανικής Διδασκαλίας ως θεμελιώδους αντηρίδας όχι μόνο της δικής μας Πολιτισμικής Παράδοσης, αλλά και του όλου κοινού μας Ευρωπαϊκού Πολιτισμού.

Όπως επισήμανε, «το «αέτωμα» του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού στηρίζεται στον πυλώνα της Αρχαίας Ελλάδας -τον πυλώνα της Ελευθερίας του Πνεύματος- στον πυλώνα της Αρχαίας Ρώμης -τον πυλώνα των Θεσμών- και στον πυλώνα της Χριστιανικής Διδασκαλίας, ήτοι τον πυλώνα του Ανθρωπισμού, μέσω των αρχών της Αγάπης και της Αλληλεγγύης».

Ειδικότερα για τον πυλώνα της χριστιανικής διδασκαλίας, υπογράμμισε ότι «συμβολίζει το ανυπέρβλητο διάνυσμα που ξεκινάει από το «Αγαπάτε Αλλήλους» και καταλήγει στο «Αγαπήσεις τον Πλησίον σου ως σεαυτόν»».

Πρόσθεσε, δε, ότι αυτός ο συμβολισμός αποκτά τόσο μεγαλύτερη αξία στους ταραγμένους καιρούς μας, «όσο σε αυτούς δοκιμάζονται δεινώς -τα τραγικά γεγονότα της Μέσης Ανατολής και η αδίστακτη και απάνθρωπη επιθετικότητα της Τουρκίας το αποδεικνύουν- η Ειρήνη, η Δημοκρατία, η Δικαιοσύνη, εν τέλει δε ο ίδιος ο Άνθρωπος και ο Ανθρωπισμός, ο οποίος βρίσκεται στον πυρήνα του Ελληνικού και του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.