Τι δείχνουν οι τρεις νέες δημοσκοπήσεις μετά την εκλογή Κασσελάκη – Τα ποσοστά των κομμάτων και η δημοτικότητα των αρχηγών

Μεγάλο προβάδισμα διατηρεί η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, όπως φαίνεται σε τρεις νέες δημοσκοπήσεις μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη. Οι πολίτες εμφανίζονται δυσαρεστημένοι με την αντίδραση του κρατικού μηχανισμού στις πρόσφατες καταστροφές αλλά φέρνουν πρώτο σε δημοτικότητα τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Πιο αναλυτικά, σε δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega η ΝΔ διατηρεί προβάδισμα 16 μονάδων. Στην πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 29,7% έναντι 13,7% του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με 10,2%, το ΚΚΕ με 7,7%, η Ελληνική Λύση με 6,1%, η Νίκη με 3,6%, οι Σπαρτιάτες με 3,1% και η Πλεύση Ελευθερίας με 2,6%.

Παρόμοια είναι η εικόνα και στην δημοσκόπηση της Alco για τον Alpha. Στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 32,3% έναντι 15,3% του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με 11,8%, το ΚΚΕ με 7,7%, οι Σπαρτιάτες με 4,5%, η Ελληνική Λύση με 5%, η Πλεύση Ελευθερίας με 2,7% και η Νίκη με 2,5%.

Σε δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει το 32,5% και ο ΣΥΡΙΖΑ το 17%. Ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 10,5%, το ΚΚΕ με 7,5%, οι Σπαρτιάτες με 3,5%, η Ελληνική Λύση με 5%, η Νίκη με 2,5% και η Πλεύση Ελευθερίας με 2,5%.

Οι δημοτικότητες των πολιτικών αρχηγών – Πώς αξιολογούν την εκλογή Κασσελάκη 

Στην μέτρηση της Metron Analysis ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρεί σαφές προβάδισμα στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία. Ο πρωθυπουργός συγκεντρώνει το 38% και δεύτερος έρχεται ο Στέφανος Κασσελάκης με 7%. «Κανένας» απαντά το 29% των πολιτών.

 

Τα ποσοστά και οι θέσεις αλλάζουν στην μέτρηση της Pulse. Στην δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών πρώτος έρχεται ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης με ποσοστό 43% των πολιτών να απαντούν ότι έχουν σίγουρα ή μάλλον θετική άποψη. Το 39% «ψηφίζει» τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα. Την τρίτη θέση μοιράζονται ο Στέφανος Κασσελάκης και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης που λαμβάνουν ο κάθε ένας από 28%.

Στην μέτρηση της Alco φαίνεται ότι οι πολίτες δεν αποτιμούν θετικά την εκλογή Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Στην ερώτηση, ποια είναι η εικόνα τους για τον ΣΥΡΙΖΑ αφού κέρδισε την αρχηγία ο Στέφανος Κασσελάκης οι πολίτες απάντησαν: 40% χειρότερη, 17% το ίδιο κακή, 14% καλύτερη, 12% το ίδιο καλή. Ένα ποσοστό 17% απάντησε Δεν Ξέρω/Δεν Απαντώ.

Η αντίδραση του κρατικού μηχανισμού

Οι πολίτες εμφανίζονται δυσαρεστημένοι με την αντίδραση του κρατικού μηχανισμού στις πρόσφατες καταστροφές σε Έβρο και Θεσσαλία, ενώ κρίνουν αρνητικά την πορεία που ακολουθεί η χώρα.

Σύμφωνα με την Metron το 62% των πολιτών απαντά ότι η χώρα αυτή την περίοδο κινείται προς την λάθος κατεύθυνση, ενώ μόλις το  32% απαντά προς την σωστή κατεύθυνση.

Στην δημοσκόπηση της Alco οι πολίτες φαίνεται ότι βάζουν κάτω από την βάση στον κρατικό μηχανισμό για την αντίδραση του στην φονική κακοκαιρία Daniel. To 49% απάντησε ότι ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε «καθόλου ικανοποιητικά», το 27% «λίγο ικανοποιητικά», το 19% «αρκετά ικανοποιητικά», ενώ μόλις το 2% απαντά «πολύ ικανοποιητικά».

Η ίδια άποψη των πολιτών αποτυπώνεται και στην μέτρηση της Pulse. Οι πολίτες δεν βαθμολογούν θετικά την αντίδραση του κρατικού μηχανισμού στις φυσικές καταστροφές, καθώς το 54% δηλώνει ότι ήταν στην λάθος κατεύθυνση. Μόλις το 39% απαντά ότι η αντίδραση ήταν στην σωστή κατεύθυνση.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ