Δημοσκόπηση Metron Analysis: Που κινούνται ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ – Η ακρίβεια το μεγαλύτερο πρόβλημα

Προβάδισμα 16 μονάδων διατηρεί η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη, σύμφωνα με την δημοσκόπηση της Metron Analysis, η οποία παρουσιάστηκε στο αποψινό δελτίο του MEGA.

Στην πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 29,7% έναντι 13,7% του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με 10,2%, το ΚΚΕ με 7,7%, η Ελληνική Λύση με 6,1%, η Νίκη με 3,6%, οι Σπαρτιάτες με 3,1% και η Πλεύση Ελευθερίας με 2,6%.

 

Επειδή, η έρευνα έγινε πριν και μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η Metron Analysis παρουσιάζει τις αποκλίσεις πριν και μετά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται ελάχιστα ενισχυμένος, πολύ λιγότερο σε σχέση με τη ΝΔ ή το ΚΚΕ, στοιχείο που επιβεβαιώνει τα προβλήματα στην απήχηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η ΝΔ διατηρεί υψηλότερη συσπείρωση στο 82%, σύμφωνα με την δημοσκόπηση. Υψηλά βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ με 79% συσπείρωση, ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ η συσπείρωση φτάνει στο 74%. Ενδιαφέρον έχει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τις μεγαλύτερες «διαρροές» προς το ΚΚΕ και ακολουθούν η Ελληνική Λύση και η Πλεύση Ελευθερίας.

 

Στην εκτίμηση ψήφου, η ΝΔ υποχωρεί στο 36,4%. Όμως, δεν δείχνει να ωφελείται ο ΣΥΡΙΖΑ που επίσης υποχωρεί κατά μία μονάδα, στο 16,8%. Αντιθέτως, ενισχύονται το ΠΑΣΟΚ (12,5%) και το ΚΚΕ (9,5%). Στο 7,7% φτάνουν τα ποσοστά της Ελληνικής Λύσης.

 

Στις αυθόρμητες απαντήσεις για το ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός και ποιος εγγυάται καλύτερα την ομαλή λειτουργία των θεσμών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρεί ένα σαφές προβάδισμα. Όμως, έχει ενδιαφέρον ότι είναι ιδιαίτερα υψηλό το ποσοστό και των απαντήσεων «κανένας».

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρά το κόστος των μεγάλων φυσικών καταστροφών, παραμένει ο πλέον δημοφιλής πολιτικός με 45% θετικές γνώμες έναντι 53% αρνητικών. Iδιαιτέρως δημοφιλής είναι και ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, με 40% θετικές γνώμες και 50% αρνητικές.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει 37% θετικές γνώμες και 54% αρνητικές, ενώ και η Ζωή Κωνσταντοπούλου έχει 35% θετικές και 58% αρνητικές.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση, ο Στέφανος Κασσελάκης έχει 31% θετικές γνώμες, με τις αρνητικές να φτάνουν το 54%.

 

Τι πιστεύουν για την πορεία της χώρας, η ακρίβεια το μεγαλύτερο πρόβλημα

Σε ερώτηση για το εάν η χώρα μας αυτή την περίοδο κινείται προς την σωστή ή την λάθος κατεύθυνση, το 62% απαντά προς την λάθος κατεύθυνση και το 32% προς την λάθος. Όπως επισημάνθηκε, τον Ιούνιο το 49% υποστήριζε ότι τα πράγματα πάνε προς την λάθος κατεύθυνση και το 44% προς την σωστή.

Η ακρίβεια είναι το σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας, σύμφωνα με το 36% των ερωτηθέντων. Ακολουθεί η οικονομία με ποσοστό 23%, ενώ οι πολιτικοί και το πολιτικό σύστημα απαντά το 5%.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ