Θεοδωρικάκος: Έρχεται απλοποιημένος κώδικας για τη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης – ΒΙΝΤΕΟ

Στα μέτρα που λαμβάνονται για την κυβερνησιμότητα των δήμων και των περιφερειών, μετά τα προβλήματα που προκέυψαν από την εφαρμογή της απλής αναλογικής, αναφέρθηκε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλοκαίρι Μαζί».

Σε 220 δήμους και σε επτά περιφέρειες ο δήμαρχος ή ο περιφερειάρχης δεν διαθέτουν την αναγκαία πλειοψηφία στα δημοτικά και περιφερειακά αντίστοιχα συμβούλια, ώστε να εφαρμόσουν το πρόγραμμα για το οποίο εκλέχθηκαν από τους πολίτες.

Επέρριψε ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για ιδεοληπτική εμμονή για την απλή αναλογική, που οδήγησε σε αυτό το σημείο, ενώ τόνισε ότι έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση υπάρχει κίνδυνος βασικές λειτουργίες στους δήμους και στις περιφέρειες να μπλοκαριστούν.

Όπως εξήγησε ο υπουργός Εσωτερικών, το μέτρα που προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση είναι “να ενθαρρύνουμε τις δημοτικές παρατάξεις να συνεργαστούν μεταξύ τους, με την προϋπόθεση ότι θα είναι και η παράταξη του δημάρχου”. Επίσης, σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών ο δήμαρχος και ο περιφερειάρχης μέσω της ρύθμισης, προβλέπεται να έχουν την πλειοψηφία και σε όλα τα νομικά πρόσωπα του οργανισμού του δήμου.

Η νομοθετική ρύθμιση προβλέπει επίσης παρεμβάσεις που αφορούν στη συγκρότηση της οικονομικής επιτροπής και της επιτροπής ποιότητας ζωής. Ωστόσο, ο κ. Θεοδωρικάκος ξεκαθάρισε ότι τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια θα εξακολουθήσουν να έχουν την πλειονότητα των αρμοδιοτήτων που ασκούν.

Σχετικά με τον προϋπολογισμό, όπως είπε, για να αποφύγουμε κωλύματα αν οι άλλες παρατάξεις διαφωνούν θα πρέπει να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις, έχοντας πρώτα συνεργαστεί με τις οικονομικές υπηρεσίες του δήμου, με στόχο, όπως είπε, να μπει τέλος στις καταχρηστικές καταψηφίσεις προϋπολογισμών.

Οι παρεμβάσεις, όπως είπε, γίνονται στο πλαίσιο του υπάρχοντος νόμου, ενώ αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση θα φέρει έναν απλοποιημένο κώδικα για τη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Πηγή: ant1news.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ