Μέσα στην εβδομάδα κατατίθεται το διυπουργικό νομοσχέδιο – Τι περιλαμβάνει

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το διυπουργικό νομοσχέδιο, όπως εξάλλου είχε αποφασιστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή.

Πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναφέρουν ότι το νομοσχέδιο θα κατατεθεί το αργότερο έως την Τετάρτη.

Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται διατάξεις, οι οποίες ενισχύουν την κυβερνησιμότητα των δήμων και των περιφερειών, η κατάργηση του “σημερινού ασύλου ανανομίας”, η απονομή της ψηφιακής σύνταξης, αλλά και η διανομή των φαρμάκων στους καρκινοπαθείς στο σπίτι τους, ή στο χώρο νοσηλείας τους.

Τι περιλαμβάνει το διυπουργικό νομοσχέδιο

Αναλυτικά, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο αποφασίστηκε ότι στο διυπουργικό νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται διατάξεις που ενισχύουν την κυβερνησιμότητα των δήμων και των περιφερειών μέσω:

α) της θέσπισης δυνατότητας σύμπραξης δημοτικών παρατάξεων στις οποίες περιλαμβάνεται υποχρεωτικά η παράταξη του δημάρχου ή του περιφερειάρχη,

β) της εξασφάλισης πλειοψηφίας του δημάρχου και του περιφερειάρχη στην επιτροπές οικονομικών.

γ) εξασφάλισης της πλειοψηφίας του δημάρχου και του περιφερειάρχη σε όλα τα νομικά πρόσωπα ΟΤΑ πρώτου και δεύτερου βαθμού

δ) προσαρμογής του τρόπου ψήφισης του προϋπολογισμού των ΟΤΑ που καταλήγει -σε έσχατο βαθμό- στην επιλογή της πρότασης -εισήγησης της οικονομικής επιτροπής

Το διυπουργικό νομοσχέδιο περιλαμβάνει επίσης διατάξεις μέσω των οποίων:

– Ανακτούν την ελευθερία έκφρασης στα πανεπιστήμια μέσω της κατάργησης του σημερινού ασύλου ανομίας.

– Ιδρύουν πραγματικό υπουργείο Ψηφιακής διακυβέρνησης για το μετασχηματισμό της δημόσιας διοίκησης και της οικονομίας της χώρας.

– Επιτρέπουν την απονομή ψηφιακής σύνταξης για μείωση της γραφειοκρατίας η οποία θα μειώσει δραστικά το σημερινό χρόνο αναμονής.

– Ενισχύουν το ταμείο αρχαιολογικών πόρων προκειμένου να παρέχουν περισσότερες υπηρεσίες σε όλους τους επισκέπτες στους αρχαιολογικούς χώρους με άμεσο στόχο τη λειτουργία των αναψυκτήριων που παραμένουν κλειστά ακόμη και σήμερα.

– Προβλέπουν την διανομή των φαρμάκων στους καρκινοπαθείς στο σπίτι τους, ή στο χώρο νοσηλείας τους, χωρίς ουρές και ταλαιπωρία

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ