Θεοχαρόπουλος: Το ΚΙΝΑΛ εκπέμπει σήματα μιας συντηρητικής στροφής – Τι λέει για τη Συμφωνία των Πρεσπών

«Η ΔΗΜΑΡ θα επιδιώξει τη συμμετοχή στις επικείμενες ευρωεκλογές του χώρου της ενιαίας, σύγχρονης, δημοκρατικής και μεταρρυθμιστικής Αριστεράς που θα εκφράζει τις θέσεις της ανανεωτικής αριστεράς και της σύγχρονης ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και θα διεκδικεί προοδευτικές αλλαγές που θα κατοχυρώσουν το κοινό ευρωπαϊκό μας μέλλον απέναντι στο λαϊκισμό, τον συντηρητισμό και τον εθνικισμό. Ο χώρος του δημοκρατικού σοσιαλισμού και η ευρωπαϊκή οικογένεια των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών είναι το σπίτι μας» τόνισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή της Δημοκρατικής Αριστεράς.

«Σε αυτό το πλαίσιο, έχω προσκληθεί και θα παρευρεθώ στο Συνέδριο του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Αλβανίας που θα πραγματοποιηθεί στις 23 Μαρτίου, μαζί με τους Σεργκέι Στάνισεφ, πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και Ούντο Μπούλμαν, πρόεδρο της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών. Επίσης, στο πλαίσιο της πρόσκλησης που έχω λάβει για επίσημη επίσκεψη στην Αλβανία, θα έχω συναντήσεις με μέλη της σοσιαλιστικής κυβέρνησης της Αλβανίας και βουλευτές, όπου θα μου δοθεί η ευκαιρία να παρουσιάσω τις θέσεις μας για τη συνεργασία των λαών των Βαλκανίων απέναντι στον εθνικισμό. Προς σε αυτήν την κατεύθυνση, αναλαμβάνω την πρωτοβουλία να επισκεφτώ την πΓΔΜ, και εφεξής Βόρεια Μακεδονία, και να συναντηθώ με τον σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, ως μια κίνηση συμβολισμού για την ειρήνη και τη φιλία μεταξύ των δύο χωρών, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των διαδικασιών και στις δύο χώρες» είπε.

Μιλώντας για τη Συμφωνία των Πρεσπών, υπογράμμισε ότι η κύρωσή της από το ελληνικό κοινοβούλιο αποτέλεσε μια θετική εξέλιξη για την ειρήνη και τη φιλία ανάμεσα στις δύο χώρες, για την ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής χώρας και τη σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια. «Δεν πρόκειται για μια «συμφωνία υποταγής», όπως υποστήριξε την Παρασκευή στη Βουλή η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής με μια ρητορική κομμάτων από άλλες πτέρυγες της Βουλής, μακριά από τις αρχές και τις θέσεις της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Αντίθετα, η μη λύση του ζητήματος θα οδηγούσε στην de facto μονοπώληση του ονόματος “Μακεδονία” από τη γειτονική χώρα, καθώς ήδη 140 και πλέον χώρες την είχαν αναγνωρίσει ως “Μακεδονία”. Αυτό πλέον αλλάζει και θα την αναγνωρίσουν ως “Βόρεια Μακεδονία”» σημείωσε.

Ο κ. Θεοχαρόπουλος δήλωσε ότι η ΔΗΜΑΡ έμεινε σταθερή στην υπεύθυνη στάση επίλυσης του Μακεδονικού, που από την πρώτη στιγμή κράτησε σε αυτό το κρίσιμο εθνικό θέμα. «Βάλαμε πάνω από όλα το εθνικό συμφέρον. Δεν λογαριάσαμε το πολιτικό και προσωπικό κόστος. Όπως ακριβώς πορευόμαστε όλα αυτά τα χρόνια. Χωρίς ετεροκαθορισμούς και μικροκομματικές στοχεύσεις. Με βάση τις θέσεις της ανανεωτικής αριστεράς και της σύγχρονης ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας» υπογράμμισε και πρόσθεσε «Με τη στάση μας ταχθήκαμε καθαρά απέναντι στην κυβέρνηση και υπέρ της επίλυσης του Μακεδονικού. Η κυβέρνηση δεν έχει την εμπιστοσύνη μας για την ασκούμενη πολιτική της».

Αναφερόμενος στη Συνταγματική Αναθεώρηση, υποστήριξε ότι «απαιτείται, μεταξύ άλλων, η αναθεώρηση του άρθρου 86 «περί ευθύνης υπουργών», ώστε να καταργηθούν επιτέλους οι ειδικές προβλέψεις παραγραφής και να ισχύουν οι ίδιοι κανόνες με εκείνους των πολιτών, και του άρθρου 62 «περί ασυλίας των βουλευτών», ώστε αυτή να μην υπάρχει αυτοδικαίως ακόμη και όταν υπάρχουν κατηγορίες για αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου».

«Αν θέλουμε πραγματικά να κόψουμε τον ομφάλιο λώρο με τις πελατειακές σχέσεις και τη διαπλοκή, οφείλουμε να θεσπίσουμε το ασυμβίβαστο της θέσης των στελεχών των κομμάτων σε σχέση με το κράτος, το ασυμβίβαστο υπουργού – βουλευτή, καθώς και ανώτατο όριο θητειών για βουλευτές και ευρωβουλευτές, με στόχο την ανανέωση του πολιτικού προσωπικού και συγκεκριμένα τριών πλήρων συνεχόμενων βουλευτικών θητειών που αντιστοιχούν σε 12 έτη και δύο για ευρωβουλευτές που αντιστοιχούν σε 10 έτη» συμπλήρωσε.

Επίσης είπε ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε διαχωρισμό των σχέσεων εκκλησίας – κράτους και σε αναθεώρηση του άρθρου 16 για μη κρατικά – μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ αφού υποστήριξε ότι το Κίνημα Αλλαγής, απέτυχε να δημιουργήσει ένα ισχυρό κεντροαριστερό προοδευτικό πόλο, πρόσθεσε ότι «το ΚΙΝΑΛ όφειλε να μείνει αταλάντευτα προσηλωμένο στην επιλογή για πολιτική αυτονομία. Αντί για αυτό όμως εξέπεμπε και συνεχίζει να εκπέμπει σήματα μιας συντηρητικής στροφής. Με την στάση αυτή όχι μόνο δεν προσελκύει προοδευτικούς πολίτες αλλά τους απωθεί».

Μιλώντας για τη διαγραφή του από το ΚΙΝΑΛ, τόνισε ότι «η συγκεκριμένη απόφαση ουσιαστικά έθεσε μονομερώς της ΔΗΜΑΡ εκτός του Κινήματος Αλλαγής. Στη ΔΗΜΑΡ όλες τις αποφάσεις μας τις παίρνουμε συλλογικά και δημοκρατικά, φαίνεται ότι αυτό είναι που αδυνατούν να κατανοήσουν ορισμένοι, ότι υπάρχουν και κόμματα που δεν λειτουργούν αρχηγοκεντρικά».

«Στο πλαίσιο αυτό, ήταν και είναι αυτονόητη και η αποχώρηση των στελεχών μας από το ΚΙΝΑΛ, την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΚΙΝΑΛ, από τους Τομείς Πολιτικής και από ψηφοδέλτια των βουλευτικών εκλογών. Η ΔΗΜΑΡ έχει τεθεί εκτός ΚΙΝΑΛ, δεν συμμετέχει πλέον στο ΚΙΝΑΛ» σημείωσε.

Τέλος, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος αφού αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχαν την προηγούμενη Κυριακή στελέχη της ανανεωτικής αριστεράς, της ΔΗΜΑΡ αλλά και των Μεταρρυθμιστών της Αριστεράς, κάλεσε όλες τις δυνάμεις της μεταρρυθμιστικής, ανανεωτικής, δημοκρατικής αριστεράς και της πολιτικής οικολογίας σε μια ευρεία συμμαχία, «για ένα προοδευτικό ρεύμα κοινωνικής ευθύνης και ρεαλιστικής προοπτικής. Για μία Νέα Αρχή στην ανανεωτική αριστερά και την σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ