Τα Χριστούγεννα ο ανασχηματισμός

 Τα Χριστούγεννα ο ανασχηματισμός 

 

 

Ρεπορτάζ: Σταθόπουλος Σωτήρης

Λίγες ημέρες πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων αναμένονται οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Αυτό είναι και το επικρατέστερο σενάριο το οποίο συζητά ο Πρωθυπουργός με τους συνεργάτες του. 

Ο Πρωθυπουργός θέλει μαζί με την εκταμίευση της δόσης να αλλάξει και τα πρόσωπα στην κυβέρνηση δίνοντας με αυτό τον τρόπο το σύνθημα για ένα νέο ξεκίνημα που στόχο, όπως έχει πει ο ίδιος, θα έχει την αλλαγή σελίδας. «Όλα θα εξαρτηθούν από το πότε θα εκταμιευθούν τα χρήματα. Η εκτίμηση είναι ότι αυτό θα γίνει μέσα στο πρώτο δεκαήμερο» λένε συνομιλητές του Αντώνη Σαμαρά. 

Η ημερομηνία της εκταμίευσης της δόσης θα κρίνει και τις επόμενες κινήσεις του Πρωθυπουργού και του κυβερνητικού έργου. Παράλληλα συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά έχουν κάνει όλοι τις εισηγήσεις τους για τον ανασχηματισμό. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόθεση του Πρωθυπουργού είναι να ανακατέψει αρκετά την «κυβερνητική τράπουλα» και σίγουροι θα πρέπει να θεωρούνται μόνο όσοι βρίσκονται στα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης. 

Ο Αντώνης Σαμαράς στις πρώτες συζητήσεις που έχει κάνει με συνεργάτες του για το επίμαχο θέμα έχει ξεκαθαρίσει πως όσοι πάρουν χαρτοφυλάκια θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα τις διορθωτικές αλλαγές χωρίς να υπολογίζουν το πολιτικό κόστος. Ήδη στην ατζέντα του Πρωθυπουργού έχουν καταγραφεί οι «απρόθυμοι» υπουργοί κατά την περίοδο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, όπως επίσης και η αποτελεσματικότητα που υπήρξε στα υπουργεία τα οποία δεν εμπλέκονται με τις μνημονικές υποχρεώσεις της χώρας μας και υπάρχουν αρκετά παράπονα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες για τον Πρωθυπουργό, ο Αντ. Ρουπακιώτης θεωρείται ήδη παρελθόν από την κυβέρνηση. Το γεγονός ότι επίκειται ανασχηματισμός ήταν εκείνο που τον κράτησε προσωρινά στην θέση του. 

Ωστόσο, πολλά θα εξαρτηθούν από την στάση που θα κρατήσουν οι δύο κυβερνητικοί εταίροι. Ο Ευ. Βενιζέλος έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μπει ακόμα και ο ίδιος στο κυβερνητικό σχήμα ως αντιπρόεδρος ενώ δεν αποκλείεται αυτή την φορά να συμμετέχουν και πρωτοκλασάτα στελέχη. 

Το ερώτημα είναι τι θα γίνει με τον Α. Λοβέρδο ο οποίος δεν θα έλεγε όχι σε μια κυβερνητική θέση, αν και επισήμως το αρνείται. Θετικός σε μια ενδεχόμενη υπουργοποίηση είναι και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Οι άσχημες σχέσεις όμως που έχουν με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ μπορεί να παίξουν σημαντικό ρόλο για το αν θα μετέχουν στο νέο κυβερνητικό σχήμα. 

Πρόθεση του Ευ. Βενιζέλου είναι να ακολουθήσει διαφορετική στρατηγική από εκείνη που επέλεξε μετά τις εκλογές του Ιουνίου. Εκτιμά πως με αυτό τρόπο δεν θα υπάρχει έλλειμμα ενημέρωσης όπως είχε πει αρκετές φορές σε δηλώσεις του στο παρελθόν. Οι πληροφορίες από την Ιπποκράτους θέλουν τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να διεκδικεί περισσότερες κυβερνητικές θέσεις και υπουργεία πρώτης γραμμής. 

Κλειστά τα χαρτιά της κρατάει η ΔΗΜΑΡ για το αν θα μετέχουν βουλευτές στο νέο κυβερνητικό σχήμα. Ο Φώτης Κουβέλης δεν έχει αποφασίσει ακόμα αν θα έπρεπε να μπει και ο ίδιος στην κυβέρνηση. Μια ενδεχόμενη άρνηση του για την θέση αντιπροέδρου ίσως να επηρεάσει και τον Ευ. Βενιζέλο. 

Επίσης οι πληροφορίες θέλουν τον Πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ να επιθυμεί να κρατήσει το υπουργείο Δικαιοσύνης με άλλο πρόσωπο στην θέση του Αντ. Ρουπακιώτη. Σίγουρη θα πρέπει να θεωρείται και η συμμετοχή στενών συνεργατών του Φώτη Κουβέλη στην κυβέρνηση. 

 

Πηγή: real.gr 

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ