Τα ψέματα της Άγκυρας για τις παραβιάσεις – Μπαράζ παραπληροφόρησης από το καθεστώς Ερντογάν

Ενα μπαράζ παραπληροφόρησης και ψεμάτων, μεταξύ άλλων, περί δήθεν παραβιάσεων του τουρκικού εναέριου χώρου και παρενοχλήσεων τουρκικών μαχητικών από ελληνικά, έχει εξαπολύσει το καθεστώς Ερντογάν εδώ και λίγες εβδομάδες.

Του ΠΑΝΑΓΗ ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΥ

Ο στόχος αυτής της εκστρατείας παραπληροφόρησης είναι σαφής: να επιρρίψει στην Ελλάδα την ευθύνη για την κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο και έτσι να αποδυναμώσει τους όρους που έχει θέσει στην Τουρκία το Κογκρέσο για την πώληση και την αναβάθμιση των F-16, δηλαδή να σέβεται την ελληνική κυριαρχία και να σταματήσει τις υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά. Σε ένα δεύτερο επίπεδο, οι Τούρκοι προσπαθούν να ενισχύσουν επικοινωνιακά και την προσπάθεια που ξεκίνησαν τον περασμένο χρόνο για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, με το επιχείρημα ότι η Ελλάδα δεν σέβεται το Διεθνές Δίκαιο.

Το σημαντικότερο επεισόδιο σε αυτή την εκστρατεία παραπληροφόρησης εξελίχθηκε πριν από λίγες ημέρες, όταν η Τουρκία ισχυρίστηκε ότι ελληνικά μαχητικά παρενόχλησαν τουρκικά που συμμετείχαν σε νατοϊκή αποστολή και συγκεκριμένα σε συνοδεία αμερικανικών Β-52.

Η Τουρκία διαμαρτυρήθηκε έντονα και, μάλιστα, το τουρκικό υπουργείο Αμυνας κάλεσε τον Ελληνα στρατιωτικό ακόλουθο στην Αγκυρα για να του επιδώσει διάβημα διαμαρτυρίας. Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας αντέκρουσε τις τουρκικές αιτιάσεις, αναδεικνύοντας ότι στα σχέδια πτήσης η είσοδος των Β-52 στον ελληνικό εναέριο χώρο δεν προέβλεπε συνοδεία τουρκικών μαχητικών και ενημέρωσε το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ. Δύο ημέρες αργότερα υπήρξε μια νέα τουρκική διαμαρτυρία, ότι δήθεν ελληνικά μαχητικά κλείδωσαν στην οθόνη του ραντάρ τουρκικά, πάλι στο πλαίσιο νατοϊκής άσκησης.

Διπλωματικές πηγές εκτιμούν πως το όλο ζήτημα συνδέεται άμεσα με τη διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία για την αγορά 40 νέων αεροσκαφών τύπου F-16 και την αναβάθμιση 80 παλαιότερων. Οπως είναι γνωστό, με τροπολογία που προώθησε το ελληνοαμερικανικό λόμπι και εγκρίθηκε στις 14 Ιουλίου, το Κογκρέσο θέτει ως όρο για την πώληση των αεροσκαφών να μην παραβιάζει η Τουρκία την κυριαρχία της Ελλάδας και πιο συγκεκριμένα μέσω υπερπτήσεων ή μέσω παραβιάσεων του FIR Αθηνών.

Οι Τούρκοι δεν έκρυψαν την ενόχλησή τους γι’ αυτή την εξέλιξη. Μάλιστα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αλλά και ο υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ ξεκαθάρισαν ότι, αν οι ΗΠΑ επιμείνουν σε αυτόν τον όρο, η Τουρκία δεν θα προχωρήσει με την αγορά. Επί του πρακτέου, η αντίδραση των Τούρκων ήταν να προσπαθήσουν να κάνουν το άσπρο μαύρο, να υποστηρίξουν δηλαδή ότι δεν είναι η Τουρκία που παραβιάζει την ελληνική κυριαρχία, αλλά η Ελλάδα την τουρκική κυριαρχία και να προσπαθήσουν να πείσουν τη διεθνή κοινότητα γι’ αυτό

Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της Realnews

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ