Η “άγνωστη” αερομαχία ανατολικά της Λέσβου και το… παράπονο του Anadolu

Μία (ακόμη) σκληρή αναχαίτιση τουρκικών F-16 από ελληνικά μαχητικά, προκάλεσε την αντίδραση της Άγκυρας, που βλέπει να μην της βγαίνει στον αέρα η υβριδική απειλή. 

Του Χρήστου Μαζανίτη

Διεθνώς απομονωμένη κι έχοντας απωλέσει κάθε ίχνος αξιοπιστίας, η Τουρκία προσπαθεί συνεχώς να δημιουργήσει ένταση ώστε να μπορέσει να χτίσει το κλίμα που θα την βοηθήσει να βάλει στην ατζέντα των συζητήσεων το έωλο, ανιστόρητο και πέρα από κάθε νομιμότητα αφήγημά της. 

Μία πολιτική βγαλμένη από συζητήσεις καφενειακού τύπου, με όρους που ούτε κατά διάνοια μπορούν να σταθούν στην διεθνή πολιτική και διπλωματική ατζέντα. 

Εσχάτως η Άγκυρα με πρόσχημα τις ΝΑΤΟϊκές ασκήσεις προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα στο Αιγαίο, προχωρώντας σε ωμές προκλήσεις κι επιχειρώντας να εμφανίσει εαυτόν ως θύμα, δε δεύτερο χρόνο. 

Το έκανε την περασμένη Τρίτη, 23 Αυγούστου, οπότε τουρκικά μαχητικά αποπειράθηκαν να εμφανιστούν ως οι θεματοφύλακες του Αιγαίου, επιχειρώντας να συνοδεύσουν αμερικανικά βομβαρδιστικά Β-52 στην «καρδιά» των Δωδεκανήσων. 

Η απάντηση της Αθήνας ήταν άμεση και σκληρή. Άμεσα απογειώθηκαν τέσσερα Μαχητικά Αεροσκάφη F-16 της Π.Α. από την Κρήτη, τα οποία αναγνώρισαν τα άγνωστα ίχνη ως οπλισμένα Τουρκικά Μαχητικά Αεροσκάφη F-16, που αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και κατά πάγια πρακτική. Ταυτόχρονα ενημερώθηκαν από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας οι αρμόδιες αρχές του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.

Περίπου 48 ώρες μετά, την Πέμπτη 25 Αυγούστου, οι Τούρκοι επιχείρησαν να δημιουργήσουν ανάλογο κλίμα. Στα μικρασιατικά παράλια, εντός τουρκικού FIR, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα άσκηση με αεροσκάφος του ΝΑΤΟ. 

Συγκεκριμένα, εντός τουρκικού FIR ανατολικά της Λέσβου ίπτατο ένα ιπτάμενο ραντάρ AWACS του ΝΑΤΟ με τουρκικά μαχητικά να συμμετέχουν στην άσκηση. Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας θεώρησε ότι ήταν η κατάλληλη ευκαιρία προκειμένου να εισβάλλουν στο Αιγαίο σε μια απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων. 

Ελληνικά μαχητικά που βρίσκονταν ήδη σε περιπολία στον αέρα έλαβαν άμεσα εντολή αναχαίτισης όταν τα τουρκικά F-16 παραβίασαν τον Εθνικό Εναέριο Χώρο ανατολικά της Λέσβου. Για το συμβάν ενημερώθηκε άμεσα το ΓΕΕΘΑ, το οποίο με τη σειρά του έδωσε λεπτομερή στοιχεία προς την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και το υπουργείο Εξωτερικών. 

Σε μία προσπάθεια καλλιέργειας κλίματος, η “είδηση” εμφανίστηκε μόνο στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «ΑΝΑΤΟΛΗ» (Anadolu). Οι Τούρκοι περίμεναν ότι η Αθήνα θα απαντούσε και θα δημιουργούσε θέμα… Φευ! 

Τουρκία

Οι εισβολείς αντιμετωπίστηκαν όπως έπρεπε και για πολλοστή φορά το τουρκικό υπουργείο Άμυνας είδε τα τουρκικά μαχητικά να «εγκλωβίζονται» στα «γαλάζια» ραντάρ σε μία “shoot to kill” διαδικασία, που επί του πεδίου είναι δρόμος χωρίς επιστροφή. 

Παρόλα αυτά, όπως έχουμε πολλάκις επισημάνει στο enikos.gr, οι αερομαχίες στο Αιγαίο δεν είναι «ρουτίνα» και κατά πολύ περισσότερο δεν δύναται να προσεγγίζονται τα συμβάντα με ποδοσφαιρικούς όρους. Πρόκειται για αερομαχίες πραγματικές, με υπερηχητικές ταχύτητες, που άνθρωποι και μηχανές φτάνουν στα όριά τους και οι πιθανότητες εκδήλωσης ενός ατυχήματος πολλαπλασιάζονται με γεωμετρική πρόοδο όσο συνωστίζονται όλο και περισσότερα μαχητικά σε έναν δεδομένο εναέριο χώρο. 

Ταυτόχρονα, το υπουργείο Εξωτερικών λαμβάνει πλήρη ενημέρωση και πλέον καμία τουρκική παραβίαση δεν μένει στο απυρόβλητο. 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ