Τα διεθνή ΜΜΕ για τον προϋπολογισμό

Τα διεθνή ΜΜΕ για τον προϋπολογισμό

 

Με σπουδή κάλυψαν τα διεθνή ΜΜΕ την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2013. Τονίζουν ότι είναι μεν ένα βασικό βήμα για την “απελευθέρωση” του νέου πακέτου στήριξης, μα παράλληλα γράφουν ότι ο κοινωνικός αναβρασμός στη χώρα και δη στην Αθήνα είναι κάτι παραπάνω από εμφανής.

Το BBC τόνισε πως, ναι μεν, ο προϋπολογισμός και τα νέα μέτρα πέρασαν, αλλά οι πολίτες ήταν στους δρόμους για να δείξουν την αντίθεσή τους.

Το CNN έγραψε για “εξωφρενικές” περικοπές στις οποίες είπε “ναι” η ελληνική Βουλή και τις χαρακτήρισε απαραίτητες για το “ξεκλείδωμα” της νέας δόσης από την τρόικα προς την Ελλάδα.

Ωστόσο, το δίκτυο επεσήμανε πως παρόλη την ψήφιση του προϋπολογισμού, το νέο πακέτο δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί. “Ανταποκρίσεις από τις Βρυξέλλες και αλλού δίνουν την αίσθηση πως οι αξιωματούχοι της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ δεν έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν στην εκταμίευση της δόσης”.

Το Bloomberg είχε τίτλο “Η Ελλάδα βάζει το μαχαίρι βαθύτερα και ψηφίζει τον προϋπολογισμό για να διασφαλίσει τη δόση”.

Ο Guardian πέραν της αναφοράς στην ψήφιση, αναφέρθηκε πως υπήρχε μεγάλη ένταση εντός Βουλής, όπου ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στάθης Παναγούλης προειδοποίησε τους συναδέλφους του σχετικά με το μέλλον της Ελλάδας και το οποίο δεν είναι άλλο από έναν “εμφύλιο πόλεμο”. Επίσης  ανέφερε ότι ο βουλευτής  μίλησε και για τους κινδύνους “λιντσαρίσματος” και “δολοφονίας” των πολιτικών ως αποτέλεσμα της θέσης τους απέναντι στα μέτρα λιτότητας.

Η El Pais έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον κοινωνικό ξεσηκωμό κατά των νέων επαχθών μέτρων, υπογραμμίζοντας πως  τίποτα δεν πτόησε εκείνους που τα ψήφιζαν. “Ούτε οι διαμαρτυρίες στους δρόμους ούτε η 48ωρη απεργία που έχει προαναγγελθεί για αυτήν την εβδομάδα δεν ήταν ικανές να αποτρέψουν την ψήφιση των μέτρων…”.

Η Deutsche Welle έκανε λόγο για “ύστατη προσπάθεια των Ελλήνων πολιτικών να πείσουν τους διεθνείς δανειστές τους να ‘απελευθερώσουν’ την επόμενη δανειακή δόση» ώστε να διευκολυνθεί η θέση της Ελλάδας που έχει μείνει «πανί με πανί”.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ