Τα Bradley και Abrams που πάνε στην Ουκρανία και η ευκαιρία για την Ελλάδα που δεν πρέπει να χαθεί

Χρήστος Μαζανίτης
Δημοσιογράφος

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα στείλουν άμεσα στην Ουκρανία πολεμικό υλικό αξίας 3,75 δισ. δολαρίων, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνονται ΤΟΜΑ Bradley και άρματα μάχης Abrams. Ταυτόχρονα για την Ελλάδα διανοίγεται παράθυρο ευκαιρίας που δεν πρέπει να χαθεί.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν το μεγαλύτερο πακέτο βοήθειας για την Ουκρανία , αξίας 3,75 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τα Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης (ΤΟΜΑ) Bradley και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα, καθώς και 907 εκατομμύρια δολάρια σε επιπλέον χρηματοδότηση για την Ουκρανία και τους γείτονές της ώστε να αγοράσουν όπλα και εξοπλισμό αμερικανικής κατασκευής.

Η νέα στρατιωτική παραχώρηση των ΗΠΑ, όπως αποκαλύπτει ο διεθνής ιστότοπος αμυντικών θεμάτων defencenews, περιλαμβάνει υλικό αξίας περίπου 2,85 δισεκατομμυρίων δολαρίων και με 50 οχήματα μάχης πεζικού M2A2 Bradley οπλισμένα με αντιαρματικούς πυραύλους κι έχει ως στόχο να προσελκύσει όσο το δυνατόν περισσότερο τις ουκρανικές δυνάμεις κατά τους χειμερινούς μήνες, πριν την έναρξη της άνοιξης και την αναμενόμενη αύξηση αρχίζουν οι μάχες.

Για την Ελλάδα, όπως έχουμε ξαναγράψει στο enikos.gr, διανοίγεται διάπλατα παράθυρο ευκαιρίας αντικατάστασης του ρωσικής προέλευσης στρατιωτικού υλικού, το οποίο όσο περνάει ο καιρός εκτός του γεγονότος ότι δεν μπορεί να υποστηριχτεί, χρειάζεται η δέσμευση μεγάλων κονδυλίων ώστε να είναι αξιόμαχα.

Η σχετική μελέτη για την εν συνεχεία υποστήριξη των συστημάτων αυτών έδειξε ότι θα κοστίσει στον προϋπολογισμό τα επόμενα χρόνια 1,4 δις ευρώ κι αυτά χωρίς να περιλαμβάνουν την αναβάθμισή τους, παρά μόνο όσα χρειάζονται για να παραμείνουν λειτουργικά. Κι αυτό με την προϋπόθεση ότι η Ρωσία θα δεχθεί να παράσχει τα απαραίτητα υλικά υποστήριξης και τις πιστοποιήσεις. Αλλά ακόμη κι αν η Ρωσία θελήσει να παράσχει την απαραίτητη υποστήριξη δε σημαίνει ότι θα το επιτρέψουν η ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Μέχρι πρότινος υπήρχε νομικό πρόβλημα. Ότι η μεταπώληση ή παραχώρηση οποιουδήποτε ρωσικής προέλευσης οπλικού έπρεπε να φέρει την έγκριση της ρωσικής κυβέρνησης. Εσχάτως, μετά την διακοπή των διπλωματικών σχέσεων στις απολύτως τυπικές, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ αναγνώρισε τη Ρωσική Ομοσπονδία ως «κράτος τρομοκράτη». Αυτό πλέον αλλάζει τα δεδομένα και ανοίγει διάπλατα το δρόμο «απορωσοποίησης» του ελληνικού οπλοστασίου.

Ωστόσο, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το enikos.gr, μέχρι στιγμής – παρά το ζωηρό ενδιαφέρον – δεν έχει υπάρξει επίσημη ενημέρωση για ανταλλαγή υλικού των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με συστήματα δυτικής προέλευσης.

Άλλωστε, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ έχει δώσει σαφείς οδηγίες ότι «δε θα μείνει τίποτα ακάλυπτο χωρίς πρώτα να έχει αντικατασταθεί από καλύτερο οπλικό σύστημα». Οδηγός για τις τελικές αποφάσεις αποτελεί η εμπειρία της ανταλλαγής των ΒΜΡ-1 με τα γερμανικά Marder.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ