ΣΥΡΙΖΑ: Το παρασκήνιο της συνεδρίασης του εκτελεστικού γραφείου – Οι προσπάθειες ανασυγκρότησης, η λίστα στα κανάλια και η νέα τάση

Ενωτικό ήταν το μήνυμα που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, επεδίωξε να εκπέμψει η συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου, η οποία έγινε σε καλό κλίμα σύμφωνα με πληροφορίες. O κ. Κασσελάκης απηύθυνε έκκληση προς όλους να χαμηλώσουν οι τόνοι, λέγοντας ότι πρέπει «να επιδείξουμε συντροφικότητα και να επικεντρωθούμε στα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας».

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, η αξιολόγηση Κασσελάκη και η έκπληξη με τον πιο δημοφιλή πολιτικό αρχηγό

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, τα στελέχη που θα εμφανίζονται στα ΜΜΕ θα περνούν από το «φίλτρο» της Κουμουνδούρου. Αυτό το «φίλτρο» μπαίνει ακριβώς για να πέσουν οι τόνοι, σύμφωνα με την Κουμουνδούρου.

Η συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ έγινε παρουσία του Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος επέστρεψε χθες στην Ελλάδα. Σε αυτό συμμετείχαν εκτός από τον ίδιο και οι Ρένα Δούρου, Έφη Αχτσιόγλου, Δώρα Αυγέρη, Θεοδώρα Τζάκρη, αλλά και ο πρόεδρος της Κ.Ο Σωκράτης Φάμελλος.

ΣΥΡΙΖΑ: Δημιουργήθηκε νέα τάση – Στηρίζει Κασσελάκη και τάσσεται υπέρ της ενότητας

Πριν από τη συνεδρίαση, ο κ. Κασσελάκης κάλεσε στο γραφείο του τον Ευκλείδη Τσακαλώτο με τους δυο άνδρες να αναζητούν διέξοδο πριν από την οριστική σύγκρουση και την διάσπαση μετά τις υπερατλαντικές κινήσεις του κ. Κασσελάκη για διαγραφές τριών κορυφαίων στελεχών της Ομπρέλας.

«Του είπα ότι κατά την άποψή μου πρέπει να το λύσει αυτό. Με άκουσε νομίζω με θετικό τρόπο. Θα δούμε τι θα κάνει. Νομίζω ότι όταν θα λυθεί αυτό θα είμαστε σε πολύ καλύτερη θέση να συζητήσουμε και το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ και πόσο πιθανή ή μη πιθανή είναι η ενότητα. Εγώ του ζήτησα να τις πάρει πίσω (τις διαγραφές)  ή να το λύσει το θέμα. Είπε θα μεριμνήσει. Είπε ότι θα πρέπει να το κοιτάξει σοβαρά», ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος.

ΣΥΡΙΖΑ: Έκκληση Κασσελάκη να πέσουν οι τόνοι – «Απαιτείται συντονισμένη παρουσία μας στα ΜΜΕ για να έχουμε μια ενιαία φωνή»

«Βρισκόμαστε σε μια φάση ανασυγκρότησης του κόμματος, και μπροστά σε ένα συνέδριο, και είναι απολύτως λογικό να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Νομίζω όμως ότι εδώ έχουν ξεπεραστεί κάποια όρια. Δεν αναφέρομαι στις διαφορετικές πολιτικές απόψεις, ούτε στην πολιτική κριτική. Κι αυτό δεν μπορεί να το αποδεχθεί κανείς, και σε κανένα κόμμα του κόσμου», είπε ο κ. Κασσελάκης στην εισήγησή του.  Να μην είμαστε αυτοαναφορικοί, ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δήλωσε ότι παροτρύνει για ενότητα και δεν τον ευχαριστεί αυτή η κατάσταση. Τόνισε ταυτόχρονα την ανάγκη όποιες διαφωνίες να τίθενται σε πολιτικό επίπεδο στα όργανα και όχι στα μέσα ενημέρωσης.

Οι παραπομπές για διαγραφή

«Είναι διαχρονικό το πρόβλημα της εικόνας μας στα ΜΜΕ. Δεν θέλω να λογοκρίνω κανένα, αλλά την ίδια στιγμή έχουμε ένα σύστημα που μετατρέπει τον πλουραλισμό σε κακοφωνία. Αυτό πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Να δημιουργήσουμε έναν μηχανισμό έκφρασης της όποιας διαφωνίας μέσα στα όργανα, και ενιαία έκφραση έξω, στα ΜΜΕ», σημείωσε ο κ. Κασσελάκης.

Η Έφη Αχτσιόγλου επανέλαβε τις θέσεις που είχε διατυπώσει στην κοινή δήλωση της με Αλέξης Χαρίτση και Νάσο Ηλιοπούλου μιλώντας για μία κρίση η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί και επανέλαβε το αίτημα για συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας μέσα στις επόμενες ημέρες για να συζητηθεί και το θέμα των παραπομπών. «Υπάρχει σοβαρή κρίση στο κόμμα και η ανακοίνωση των διαγραφών την επιβεβαιώνει. Την ευθύνη της ενότητας την έχουν άπαντες, αλλά κυρίως ο πρόεδρος» φέρεται να είπε από την πλευρά της.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, ο κ. Κασσελάκης άφησε να εννοηθεί ότι θα εξετάσει το θέμα των διαγραφών, αλλά οι πληροφορίες λένε ότι δύσκολα θα υπαναχωρήσει από τις αποφάσεις που έχει ανακοινώσει. Ακόμα ένας παράγων είναι το αν θα μπει θέμα στην Κεντρική Επιτροπή να γίνει ψηφοφορία για το αν θα πρέπει να προχωρήσουν οι διαγραφές. Αυτό σημαίνει ότι στην Κεντρική Επιτροπή, θα ανοίξουν όλες οι πλευρές τα χαρτιά τους, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.

Η νέα τάση

Εν τω μεταξύ, μετά την συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου, η ομάδα Δίκτυο Εναλλακτικής Κοινωνικής Αριστεράς,  κατέθεσε κείμενο συμβολής το οποίο υπογράφουν γνωστά στελέχη μεταξύ άλλων ο Διονύσης Τεμπονέρας η Διάνα Βουτυράκου, ο Θέμης Μουμουλίδης, ο Χρήστος Λαμπρίδης, η Ελένη Ευαγγελοπούλου  και ο Χάρης Τσιόκας. Καλούν τη νέα ηγεσία να οδηγήσει το κόμμα σε οργανωτική επανεκκίνηση. Μιλούν για διαμόρφωση παλλαϊκού, δημοκρατικού μετώπου απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό και δηλώνουν ότι στην πορεία προς το συνέδριο προφανώς πρέπει να εκλεγούν νέα όργανα εκφράζοντας τη νέα σύνθεση.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ