ΣΥΡΙΖΑ: Οι 4+2 υποψηφιότητες για την ηγεσία – Την Κυριακή η απόφαση για το πότε θα στηθούν οι κάλπες

Στην αυριανή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να ληφθεί η απόφαση για την διαδικασία εκλογής του νέου ηγέτη του κόμματος, μετά την παραίτηση Τσίπρα και μετά την οριστικοποίηση τεσσάρων υποψηφιοτήτων στην σημερινή συνεδρίαση η οποία ολοκληρώθηκε. Κατά την σημερινή διαδικασία πάντως, έμειναν ανοικτές ακόμα δύο υποψηφιότητες, καθώς οι κ.κ. Πολάκης και Τεμπονέρας δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να είναι τελικώς υποψήφιοι, αν η εκλογική διαδικασία διεξαχθεί έπειτα από τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Οι επιλογές που έχει η Κεντρική Επιτροπή για το πότε θα στηθούν οι εσωκομματικές κάλπες είναι τρεις, με βάση τις αντίστοιχες προτάσεις, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Κεντρικού Δελτίου Ειδήσεων του ΑΝΤ1.  Η πρώτη πρόταση είναι της Πολιτικής Γραμματείας. Προτείνει Διαρκές Συνέδριο ως τις 25 Αυγούστου και κάλπες στις 3 και 10 Σεπτεμβρίου. Την δεύτερη πρόταση έχουν καταθέσει οι Χρήστος Σπίρτζης, Παύλος Πολάκης και Διονύσης Τεμπονέρας, οι οποίοι προτείνουν να γίνει το Συνέδριο και να στηθούν οι κάλπες μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, δηλαδή προς τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Την τρίτη πρόταση είχε καταθέσει ο Νίκος Παππάς, αλλά δεν την επανέφερε σήμερα. Η πρόταση ήταν να πάνε οι διαδικασίες δύο εβδομάδες αργότερα, δηλαδή προς τα τέλη του Σεπτέμβρη.

Σύμφωνα πάντα με το συγκεκριμένο ρεπορτάζ είναι πολλά τα στελέχη που βλέπουν πολύ θετικά αυτή την τρίτη πρόταση, που δεν είναι άλλη από τα να αναβληθούν για δύο εβδομάδες οι διαδικασίες, να πάει δηλαδή στις αρχές του Σεπτέμβρη το Διαρκές Συνέδριο και μετά στις 24 Σεπτεμβρίου και την 1η Οκτωβρίου να στηθούν οι κάλπες για την εκλογή της νέας ηγεσίας. Σε αυτή την περίπτωση το κόμμα δεν θα έχει νέο αρχηγό στην Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης, οπότε θα πρέπει να εκπροσωπηθεί από τον Σωκράτη Φάμελλο.

Πάντως την σημερινή συνεδρίαση σημάδεψε η αιφνίδια κατάθεσης υποψηφιότητα για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ από τον Στέφανο Τζουμάκα, ο οποίος είχε καταθέσει υποψηφιότητα και το 2012, για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ τότε.

Οι υποψηφιότητες

Πάντως πλέον οι υποψηφιότητες σήμερα κλείδωσαν, με τις ανακοινώσεις που έκαναν ο Νίκος Παππάς και ο Στέφανος Τζουμάκας, οι οποίοι προστίθενται στην λίστα που άνοιξε στις αρχές της εβδομάδας η Έφη Αχτσιόγλου και την συμπλήρωσε χθες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ανακοινώνοντας την δική του υποψηφιότητα.

Ο Νίκος Παππάς

«Δεν θα αναδιπλωθούμε», δήλωσε σήμερα ο Νίκος Παππάς και τόνισε ότι «ξεκίνησε ένας πολύ δημιουργικός διάλογος, ένας διάλογος που αφορά την κοινωνία. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Βάζουμε στόχο να κερδίσουμε τους κεντρώους και κεντροαριστερούς ψηφοφόρους. Δεν θα αναδιπλωθούμε, θα κάνουμε τα ανοίγματά μας θα κάνουμε τα πάντα για να πείσουμε ευρύτερες δυνάμεις ότι η μόνη προοπτική απομάκρυνσης του Κυριάκου Μητσοτάκη από την εξουσία είναι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ». «Το βλέμμα μας πρέπει να είναι στραμμένο στην κοινωνία και όχι εντός μας», τόνισε ο κ. Παππάς.

Η Έφη Αχτσιόγλου

Χρειαζόμαστε έναν ΣΥΡΙΖΑ σύγχρονο, μεθοδικό που θα δίνει βάθος στις προτάσεις του και θα βρίσκεται καθημερινά σε επικοινωνία με την πλειονότητα της κοινωνίας, ανέφερε η Έφη Αχτσιόγλου σε δηλώσεις της μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, μετά την τοποθέτηση της στη συνεδρίαση της Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Βρισκόμαστε μετά από μια βαριά πολιτική ήττα, όμως εκτιμώ ότι τις αιτίες της ήττας θα πρέπει να τις συζητήσουμε εν κινήσει, δηλαδή ενώ παράλληλα θα ανασυντάσσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της κοινωνίας», είπε. Τόνισε επίσης ότι «είναι υποχρέωσή μας να εμπνεύσουμε ξανά έναν κόσμο προοδευτικό, έναν κόσμο που έρχεται από την αριστερά και έχει ανάγκη να δει το δικό μας πρόσωπο να είναι δημιουργικό. Να ασκήσουμε δημιουργική αντιπολίτευση σήμερα για να μπορέσουμε να επανέλθουμε σε κυβερνητική τροχιά την επόμενη μέρα».

Ο Διονύσης Τεμπονέρας

Βρισκόμαστε μετά από μια βαριά πολιτική ήττα, όμως εκτιμώ ότι τις αιτίες της ήττας θα πρέπει να τις συζητήσουμε εν κινήσει, δηλαδή ενώ παράλληλα θα ανασυντάσσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της κοινωνίας», είπε. Τόνισε ότι «είναι υποχρέωσή μας να εμπνεύσουμε ξανά έναν κόσμο προοδευτικό, έναν κόσμο που έρχεται από την αριστερά και έχει ανάγκη να δει το δικό μας πρόσωπο να είναι δημιουργικό. Να ασκήσουμε δημιουργική αντιπολίτευση σήμερα για να μπορέσουμε να επανέλθουμε σε κυβερνητική τροχιά την επόμενη μέρα», είπε. «Γι’ αυτό το λόγο λέμε ότι οι διαδικασίες θα πρέπει να μετατεθούν για αμέσως μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές προκειμένου να προκύψει εκλογή προέδρου και να μείνουμε σε αυτό που γνωρίζαμε παραδοσιακά στην αριστερά ότι πρέπει τελικά οι πολιτικές να είναι εκείνες που προσδιορίζουν τα πρόσωπα και όχι τα πρόσωπα τις πολιτικές».

Στο ερώτημα αν σκέφτεται να είναι υποψήφιος αν οι διαδικασίες πάνε για μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο κ. Τεμπονέρας απάντησε ότι «αν κατορθώσουμε και κάνουμε ένα συνέδριο βάσης, που θα έχει μαζική συμμετοχή για όλα τα μέλη και θα συμμετέχουν όλοι δημοκρατικά, τότε είμαι βέβαιος ότι τα πολιτικά συμπεράσματα και το πολιτικό πλαίσιο που θα προκύψει θα είναι εκείνο που θα μας αναδείξει τα πρόσωπα εκείνα που μπορούν να το υπηρετήσουν. Εκεί βεβαίως είναι τα πάντα ανοικτά».

Ο Παύλος Πολάκης

Να γίνει συνέδριο και εκλογή προέδρου μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ήταν η θέση που διατύπωσε ο Παύλος Πολάκης στην σημερινή συνεδρίαση της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ. Σε δηλώσεις που έκανε εν συνεχεία μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες είπε ότι αν αυτό γίνει αποδεκτό αύριο στην ψηφοφορία, «τότε, ναι, είναι ανοικτό για μένα να καταθέσω υποψηφιότητα για πρόεδρος του κόμματος». «Αν πάμε σε μια λογική και μια fast track διαδικασία και με όρους life style που προσπαθούν να επιβάλουν μια σειρά από συστημικά Μέσα, τότε σε αυτή τη διαδικασία εγώ δεν έχω θέση».

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος

Ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται και συνέχεια και τομή, τόνισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην τοποθέτησή του στην κλειστή συνεδρίαση της ΚΕ, θέση που είχε εκφράσει και χθες, όταν ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του. Ο κ. Τσακαλώτος, είπε ότι μετά την ήττα χρειάζεται αναστοχασμός, σκέψη και συλλογικότητα και πρόσθεσε πως αυτό μπορεί να γίνει σε μια πορεία προς το συνέδριο. «Αλλά το θέμα είναι να ξέρουμε πού θέλουμε να πάμε. Πρέπει να ξέρουμε πού θέλουμε να είμαστε το 2026 και άρα να ξέρουμε πώς πρέπει να αρχίσουμε να ετοιμαζόμαστε από τώρα για τότε», σημείωσε.

Η έκπληξη Τζουμάκα

Η υποψηφιότητα του άλλοτε στελέχους του ΠΑΣΟΚ ήταν έκπληξη δεδομένου ότι έως τώρα δεν συμπεριλαμβανόταν το όνομά του σε όσα ακούγονταν για τη διεκδίκηση της προεδρίας του ΣΥΡΙΖΑ. κατέθεσε επιστολή στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος και εξήγησε το πώς πρέπει να κινηθεί από εδώ και στο εξής ο ΣΥΡΙΖΑ για να επανέλθει σε υψηλά ποσοστά.
«Το μπορούμε με ανοιχτές συζητήσεις και κοινές αποφάσεις. Οι ιδεολόγοι συμμετέχουν και δημιουργούν το σήμερα και το αύριο. Η συντριπτική πλειοψηφία των μελών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ λειτουργεί με αξίες και αρχές. Και οι αξίες ασκούνται έμπρακτα», αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Τζουμάκας.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ