ΣΥΡΙΖΑ: Οι 4 υποψηφιότητες για την προεδρία του κόμματος – «Ναι μεν, αλλά…» από τον Πολάκη

Ξεκαθαρίζει το «τοπίο» με τις υποψηφιότητες για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα και την εκλογική συντριβή του κόμματος. Ήδη οι υποψήφιοι ανοίγουν τα χαρτιά τους και δίνουν το στίγμα τους για την επόμενη ημέρα στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία πραγματοποιείται σήμερα και αύριο.

Την αρχή των ανακοινώσεων για την υποψηφιότητά της για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έκανε η Έφη Αχτσιόγλου, η οποία στην Κεντρική Επιτροπή κατέθεσε την πρότασή της για την ανασυγκρότηση του κόμματος και είπε χαρακτηριστικά ότι «χρειαζόμαστε έναν νέο ΣΥΡΙΖΑ, πιο μεθοδικό και αποτελεσματικό».

Στο πλευρό της Έφης Αχτσιόγλου έχει ταχθεί η Διάνα Βουτυράκου, ενώ μιλώντας στην ΕΡΤ ο Αλέξης Χαρίτσης, επανέλαβε την στήριξή του, τονίζοντας: «Η υποψηφιότητα της Έφης Αχτσιόγλου επιχειρεί ακριβώς να εκφράσει την βούληση για μια ουσιαστική επανίδρυση του χώρου μας».

Ήδη ο Νάσος Ηλιόπουλος τάχθηκε δημόσια με ανάρτησή του υπέρ της υποψηφιότητας της Έφης Αχτσιόγλου, ενώ εκφράζει και το ρεύμα των 6 συν 6 (Δημήτρης Τζανακόπουλος, Κώστας Μπάρκας κτλ) που εκ των πραγμάτων είναι στο στρατόπεδο της Έφης Αχτσιόγλου.  Τη στήριξή του εξέφρασε και ο καθηγητής Εργατικού Δικαίου, Άρις Καζάκος, ένας από τους συνεργάτες της όταν η ίδια βρισκόταν ακόμη στη Θεσσαλονίκη.

Η Λούκα Κατσέλη με εκτεταμένη αναφορά στα social media εξέφρασε την στήριξη της, στην Έφη Αχτσιόγλου. Ιδιαίτερα κοντά φαίνεται να είναι και με την Μαριλένα Κοππά αλλά και τον Γιάννη Δραγασάκη. Κοντά της επίσης συσπειρώνεται ένας κύκλος συνεργατών της όταν ήταν υπουργός Εργασίας, όπως ο Πάνος Κορφιάτης και η Μάνια Καββαθά, όπως αναφέρει η εφημερίδα “Τα Νέα”. Στο κλίμα αυτό αναμένεται να κινηθεί και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης. Επίσης, φέρεται ότι την στηρίζουν σύμφωνα με την εφημερίδα “Δημοκρατία”, ο Γιάννης Ραγκούσης και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Επισήμως υποψηφιότητα κατέθεσε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, κάνοντας θετικές αναφορές στον Αλέξη Τσίπρα, και αφήνοντας αιχμές για τη στρατηγική που ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές.

«Η δική μου η υποψηφιότητα βασίζεται στο δίπολο συνέχεια και τομή και συνέχεια είναι η παρακαταθήκη του Αλέξη Τσίπρα και ό, τι καταφέραμε εμείς του ΣΥΡΙΖΑ μαζί και στην αντιπολίτευση και στην κυβέρνηση. Στις εκλογές είχαμε μια θολή ταυτότητα», είπε χαρακτηριστικά.

Το παρών στην παρουσίαση της υποψηφιότητας Τσακαλώτου έδωσαν οι Δημήτρης Βίτσας, Γιώργος Σταθάκης, Χάρης Μαμουλάκης, Νίκος Φίλης, Θοδωρής Δρίτσας, Θανάσης Παπαχριστόπουλος και Ανδρέας Ξανθός.

Υποψήφιοι και οι Τζουμάκας – Παππάς

Υποψηφιότητα – έκπληξη ήταν εκείνη του Στέφανου Τζουμάκα, ο οποίος κατέθεσε επιστολή στην Κεντρική Επιτροπή. Σε αυτήν μεταξύ άλλων εξήγησε το πώς πρέπει να κινηθεί από εδώ και στο εξής ο ΣΥΡΙΖΑ για να επανέλθει σε υψηλά ποσοστά.

«Τα μπορούμε με ανοιχτές συζητήσεις και κοινές αποφάσεις. Οι ιδεολόγοι συμμετέχουν και δημιουργούν το σήμερα και το αύριο. Η συντριπτική πλειοψηφία των μελών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ λειτουργεί με αξίες και αρχές. Και οι αξίες ασκούνται έμπρακτα», αναφέρει κλείνοντας ο Στέφανος Τζουμάκας.

Ολόκληρη η επιστολή του Στέφανου Τζουμάκα

Την υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε και ο Νίκος Παππάς, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι «ο Αλέξης Τσίπρας υπήρξε πρόεδρος του κόμματος για 15 χρόνια. Φίλος, σύντροφος και συνοδοιπόρος για όλες και όλους μας.  Υπό την ηγεσία του το κόμμα, η παράταξη έφτασε να διεκδικεί και να κερδίζει τη διακυβέρνηση».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του υποστήριξε ότι «το βλέμμα μας πρέπει να είναι στραμμένο προς την κοινωνία και όχι εντός μας» και πρόσθεσε ότι «η θέση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στο πολιτικό σκηνικό και η χρησιμότητά του για τη χώρα είναι να αποτελεί την εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Είμαστε η μοναδική προοπτική απομάκρυνσης της κυβέρνησης Μητσοτάκη από την εξουσία.

Τίποτε λιγότερο δεν αντιστοιχεί στις προσδοκίες των πολιτών που μας ψήφισαν ή θα μας ξαναψηφίσουν, αλλά και κάθε πολίτη που παρακολουθεί με αγωνία τις εξελίξεις, αναζητώντας μια πολιτική διέξοδο».

Σύγχυση με τον Παύλο Πολάκη

Σύγχυση προκλήθηκε αρχικά για το εάν και ο Παύλος Πολάκης θα κατέβει υποψήφιος για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο βουλευτής Χανίων ανέβηκε στο βήμα της Κεντρικής Επιτροπής και μίλησε επί της διαδικασίας. Αρχικά μεταδόθηκε ότι ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ θα είναι υποψήφιος, ωστόσο ο ίδιος, έθεσε μια σειρά από προϋποθέσεις για να συμβεί κάτι τέτοιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ άλλων ο Παύλος Πολάκης ζήτησε να μετατεθούν όλες οι διαδικασίες για τον Νοέμβριο, μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

«Δεν μπορώ να είμαι υποψήφιος όταν υπάρχουν τέτοιες fast track διαδικασίες» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Πολάκης.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ