ΣΥΡΙΖΑ: Απών ο Αλέξης Τσίπρας από την Κεντρική Επιτροπή – Στο τραπέζι ο οδικός χάρτης για την εκλογή προέδρου

Σε εξέλιξη βρίσκεται η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Στη διήμερη συνεδρίαση θα υποβληθούν οι υποψηφιότητες για την ηγεσία του κόμματος και θα αποφασιστεί το χρονοδιάγραμμα και ο οδικός χάρτης για την εκλογή αρχηγού.

Ώρα αποφάσεων για τον ΣΥΡΙΖΑ: Κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής – Οι υποψηφιότητες και τα «στρατόπεδα»

Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχουν ανακοινώσει δημοσίως τις υποψηφιότητές τους η Έφη Αχτσιόγλου και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ αναμένεται να υποβάλει τη δική του ο Νίκος Παππάς.

Η συνεδρίαση που χαρακτηρίζεται «ιστορική» θα είναι κλειστή για τα Μέσα Ενημέρωσης και αναμένεται να γίνει και μία πρώτη συζήτηση για το εκλογικό αποτέλεσμα. Παράλληλα αναμένεται να συζητηθούν οι εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και να εξουσιοδοτηθεί η Πολιτική Γραμματεία για τους περαιτέρω χειρισμούς και τις συγκεκριμένες υποψηφιότητες για της περιφέρειες και τους δήμους.

Στη συνεδρίαση δεν παρευρίσκεται, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο απερχόμενος πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας.

Με βασικό κριτήριο να διασφαλιστεί η πλήρης ετοιμότητα του κόμματος ενόψει των κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων, αυτοδιοικητικών και ευρωεκλογών, προτείνεται το εξής χρονοδιάγραμμα, σύμφωνα με την εφημερίδα «Αυγή»26-27 Αυγούστου να διεξαχθεί διαρκές συνέδριο, όπου αναμένεται να εγκριθούν οι υποψηφιότητες για την προεδρία του κόμματος. Στις 3 Σεπτεμβρίου να πραγματοποιηθεί η εκλογή προέδρου, με τον δεύτερο γύρο, σε περίπτωση περισσότερων των δύο υποψηφιοτήτων, να έχει προγραμματιστεί για τις 10 Σεπτεμβρίου.

Να σημειωθεί ότι δικαίωμα ψήφου για την εκλογή προέδρου θα έχουν όσες και όσοι έχουν γίνει μέλη του κόμματος μέχρι την ημέρα της πρώτης εκλογικής διαδικασίας, όπως έγινε και στις 15 Μαΐου 2022. Τέλος τον Νοέμβριο θα πραγματοποιηθεί έκτακτο συνέδριο, μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, σύμφωνα με την εφημερίδα «Αυγή».

Οι υποψηφιότητες και τα «στρατόπεδα»

Δίνοντας το στίγμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να παραμείνει αριστερό κόμμα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του την ηγεσία, με θετικές αναφορές στον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και αιχμές για τη στρατηγική που ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές.

«Η δική μου η υποψηφιότητα βασίζεται στο δίπολο συνέχεια και τομή και συνέχεια είναι η παρακαταθήκη του Αλέξη Τσίπρα και ό, τι καταφέραμε εμείς του ΣΥΡΙΖΑ μαζί και στην αντιπολίτευση και στην κυβέρνηση. Στις εκλογές είχαμε μια θολή ταυτότητα», είπε χαρακτηριστικά.

Το παρών στην παρουσίαση της υποψηφιότητας Τσακαλώτου έδωσαν οι Δημήτρης Βίτσας, Γιώργος Σταθάκης, Χάρης Μαμουλάκης, Νίκος Φίλης, Θοδωρής Δρίτσας, Θανάσης Παπαχριστόπουλος και Ανδρέας Ξανθός.

Στο πλευρό της Έφης Αχτσιόγλου τάχθηκε η Διάνα Βουτυράκου, ενώ μιλώντας στην ΕΡΤ ο Αλέξης Χαρίτσης, επανέλαβε την στήριξή του, τονίζοντας: «Η υποψηφιότητα της Έφης Αχτσιόγλου επιχειρεί ακριβώς να εκφράσει την βούληση για μια ουσιαστική επανίδρυση του χώρου μας».

Ήδη ο Νάσος Ηλιόπουλος τάχθηκε δημόσια με ανάρτησή του υπέρ της υποψηφιότητας της Έφης Αχτσιόγλου, ενώ εκφράζει και το ρεύμα των 6 συν 6 (Δημήτρης Τζανακόπουλος, Κώστας Μπάρκας κτλ) που εκ των πραγμάτων είναι στο στρατόπεδο της Έφης Αχτσιόγλου.  Τη στήριξή του εξέφρασε και ο καθηγητής Εργατικού Δικαίου, Άρις Καζάκος, ένας από τους συνεργάτες της όταν η ίδια βρισκόταν ακόμη στη Θεσσαλονίκη.

Η Λούκα Κατσέλη με εκτεταμένη αναφορά στα social media εξέφρασε την στήριξη της, στην Έφη Αχτσιόγλου. Ιδιαίτερα κοντά φαίνεται να είναι και με την Μαριλένα Κοππά αλλά και τον Γιάννη Δραγασάκη. Κοντά της επίσης συσπειρώνεται ένας κύκλος συνεργατών της όταν ήταν υπουργός Εργασίας, όπως ο Πάνος Κορφιάτης και η Μάνια Καββαθά, όπως αναφέρει η εφημερίδα “Τα Νέα”. Στο κλίμα αυτό αναμένεται να κινηθεί και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης. Επίσης, φέρεται ότι την στηρίζουν σύμφωνα με την εφημερίδα “Δημοκρατία”, ο Γιάννης Ραγκούσης και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ