ΣΥΡΙΖΑ: Μια ακόμα επιτυχία;

ΣΥΡΙΖΑ: Μια ακόμα επιτυχία;

 

«Η μαγική εικόνα, που προσπαθεί να καλλιεργήσει η Κυβέρνηση, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα» τονίζει σε σχόλιο ο ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με την Αμυντική Βιομηχανία.

«Η ταυτόχρονη υιοθέτηση μιας υφεσιακής αμυντικής βιομηχανικής πολιτικής και των σχεδιασμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, όπως αυτοί αποτυπώθηκαν στα σημερινά συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τα οποία αποδέχτηκε και η ελληνική Κυβέρνηση, καθιστά την χώρα όμηρο των συμφερόντων των εξοπλισμών και ματαιώνει την δυνατότητα να αποτελέσει η κρατική αμυντική βιομηχανία μοχλό της παραγωγικής ανασυγκρότησης», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει:

«Τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα ΑΒΕΕ (ΕΑΣ ΑΒΕΕ) προέκυψαν από την συγχώνευση της ΠΥΡΚΑΛ, που ιδρύθηκε το 1874, και της ΕΒΟ, η οποία ιδρύθηκε το 1977. Μετά από 140 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας της ελληνικής πυριτιδοποιείας και καλυκοποιείας, η Κυβέρνηση «πέτυχε» να βάλει ημερομηνία λήξης : 31.12.2014 και βλέπουμε….».

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, «τα ΕΑΣ, στα οποία ανήκουν 7 παραγωγικά εργοστάσια, έχουν σήμερα την δυνατότητα να συνεχίσουν να παράγουν πυρομαχικά και όπλα για τις Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς και να υποστηρίζουν σημαντικό αριθμό υλικών και μέσων των Ενόπλων Δυνάμεων. Μετά το κλείσιμο 3 εργοστασίων είναι βέβαιο ότι σημαντικό μέρος των δραστηριοτήτων αυτών δεν θα ασκείται πλέον».

«Όπως προκύπτει από την με αριθμό πρωτοκόλλου SG-Greffe (2013) της 7.3.2013 εκτελεστική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο όμιλος των ΕΑΣ καταγράφει ποσοστό μόλις 16% εξαγωγών στρατιωτικού υλικού. Η Κυβέρνηση εξασφάλισε ότι το 16% του κύκλου εργασιών της εταιρείας θα συνεχίσει να υφίσταται, δεν μας είπε όμως τι θα γίνει με το υπόλοιπο 84% που αποτελούσε τον πυρήνα της παραγωγικής της δραστηριότητας.

Τρεις σημαντικές θυγατρικές εταιρείες, η Ηλεκτρομηχανική Κύμης, η Μεταλλουργική Βιομηχανία Ηπείρου και η ΔΕΡΑΣΕΝ στο Δήμο Νεστορίου, που κατείχαν σημαντική υλικοτεχνική υποδομή και μπορούσαν να διατηρήσουν θέσεις εργασίας σε περιοχές με υψηλή ανεργία, κλείνουν. Κι, όμως, κάποιοι χαμογελούν και πανηγυρίζουν…», υπογραμμίζει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ και επισημαίνει:

«Χάνονται 400 θέσεις εργασίας, από τις οποίες 120 ακαριαία. Οι εργαζόμενοι περιέρχονται σε καθεστώς ομηρίας και εργασιακής ανασφάλειας, ενώ ταυτόχρονα πρόθυμα η Κυβέρνηση ανοίγει την «Κερκόπορτα» των υπεργολαβιών και του «δανεισμού εργαζομένων». Μια ακόμα επιτυχία;».

Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη για την ΕΛΒΟ» και εξηγεί:

«Συρρίκνωση της παραγωγικής δραστηριότητας και ενδεχομένως εκκαθάριση εν λειτουργία για μια εταιρεία που μέχρι σήμερα έχει κατασκευάσει και παραδώσει περισσότερα από 15.000 φορτηγά διαφόρων τύπων και χρήσεων, 10.500 ελαφρά φορτηγά 4Χ4, 600 HUMMER διαφόρων χρήσεων, 10.000 κινητήρες φορτηγών, μεγάλο αριθμό λεωφορείων μεταφοράς προσωπικού, 170 άρματα μάχης LEO2HEL και ανταλλακτικά. Οι εργαζόμενοι της ΕΛΒΟ παραμένουν απλήρωτοι και σε καθεστώς εργασιακής αβεβαιότητας, παρά τις κυβερνητικές υποσχέσεις. Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν έχει ακόμα καταβάλει τα οφειλόμενα και οι εργαζόμενοι καλούνται να κάνουν Χριστούγεννα απλήρωτοι».

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί «την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας να ενημερώσει άμεσα την Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων για όσα συμφώνησε με την τρόικα εν αγνοία της Βουλής. Και εκεί θα λάμψει η αλήθεια…».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ