Σύνοδος ΝΑΤΟ: Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν – Ο διάλογος μπροστά στις κάμερες

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά την έναρξη της συνάντησης του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας, ο Τούρκος πρόεδρος επεσήμανε την ύπαρξη νέου Υπουργικού Συμβουλίου και στις δύο χώρες με τον κ. Μητσοτάκη να τονίζει πως «αντιλαμβάνομαι πως οι Υπουργοί Εξωτερικών έχουν ήδη μιλήσει και έχουν μία πολύ καλή επαφή και συνεργασία».

«Έχουμε μια νέα κυβέρνηση, πρωθυπουργέ, άρα έχουμε εδώ μια νέα ομάδα», είπε ο Τούρκος πρόεδρος στον διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες.
«Όπως και εμείς. Αλλά αντιλαμβάνομαι ότι οι υπουργοί μας έχουν ήδη μιλήσει και ξεκίνησαν μια καλή επαφή», απάντησε ο κ. Μητσοτάκης.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στην αρχή της συνάντησης των δύο ηγετών ήταν παρών και ο επικεφαλής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, Ιμπραήμ Καλίν, ο οποίος και συνεχάρη τον Έλληνα πρωθυπουργό για την επανεκλογή του. Με τη σειρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχάρη τον κ. Καλίν για την ανάληψη των νέων καθηκόντων του.

Στο ραντεβού με τον Τούρκο πρόεδρο μαζί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, αλλά και η διπλωματική σύμβουλος του Πρωθυπουργού, Άννα Μαρία Μπούρα.

Από πλευράς Τουρκίας, μαζί με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα βρίσκονται ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, ο εκπρόσωπος Τύπου Τσαγατάι Κιλίτς, στενός σύμβουλος του Τούρκου προέδρου, και ενδεχομένως ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών.

Πριν από τη συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο, ο κ. Μητσοτάκης είχε τετ α τετ με τον Εμάνουελ Μακρόν. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι δύο ηγέτες μίλησαν για την περαιτέρω ενίσχυση των ήδη εξαιρετικών ελληνογαλλικών σχέσεων. Ακόμη, αντάλλαξαν απόψεις για περιφερειακά και ευρωπαϊκά ζητήματα, καθώς και για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

«Τι κάνετε;» ρώτησε ο Μακρόν τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον Έλληνα Πρωθυπουργό να του απαντά «πολύ καλά».

Μητσοτάκης Μακρόν

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί και με τον καγκελάριο της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς στις 12:30, αμέσως μετά τις επαφές με τον Τούρκο πρόεδρο.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ