Συνάντηση Μητσοτάκη με Αμερικανούς γερουσιαστές: Τι συζητήθηκε για Ανατολική Μεσόγειο και Αφγανιστάν

Ανατολική Μεσόγειος, Αφγανιστάν και Μέση Ανατολή τέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τους Αμερικανούς γερουσιαστές Κρις Μέρφι και Τζον Όσοφ τη Δευτέρα.

Κατά τη συνάντηση υπήρξε κοινή διαπίστωση για το εξαιρετικό επίπεδο των σχέσεων Αθήνας – Ουάσιγκτον, ενώ διερευνήθηκαν περαιτέρω δυνατότητες για την επέκταση και την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων σε τομείς όπως η αμυντική συνεργασία, οι επενδύσεις σε στρατηγικές υποδομές και η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας και του περιβάλλοντος.

Επίσης, συζητήθηκαν οι μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση στο κράτος και στην οικονομία. 

Ο κ. Μητσοτάκης ανέλυσε στους συνομιλητές του τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή και μέσω της συνεργασίας με κοινούς εταίρους, όπως η Κύπρος, το Ισραήλ και η Αίγυπτος.

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη όσοι εγκαταλείπουν το Αφγανιστάν να μείνουν όσο το δυνατόν εγγύτερα στις εστίες τους. 

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε, στη συνάντηση, για την πορεία του Νομοσχεδίου για την Αμυντική και Διακοινοβουλευτική Συνεργασία ΗΠΑ – Ελλάδας στο αμερικανικό Κογκρέσο, νομοσχέδιο το οποίο θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο την ελληνοαμερικανική συνεργασία.

Εξετάστηκε ακόμη η Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ, οι συζητήσεις για την ανανέωση της οποίας βρίσκονται σε εξέλιξη. 

«Είναι μεγάλη μου χαρά που είστε εδώ. Πιστεύω πως αυτή η σχέση γίνεται όλο και πιο δυνατή σε όλα τα μέτωπα: στην ασφάλεια, την άμυνα, τη γεωπολιτική, την ενέργεια, την οικονομία. Προσβλέπω στη συζήτησή μας για το πώς θα μπορέσουμε να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο τις σχέσεις μας. Είναι πραγματικά μεγάλη μου χαρά που είστε εδώ», είπε αρχικά ο κ. Μητσοτάκης στους Κρις Μέρφι και Τζον Όσοφ με τον πρώτο να απαντά: «Κύριε Πρωθυπουργέ σας ευχαριστώ ιδιαίτερα για τη φιλοξενία σας. Αυτό είναι το πρώτο μου ταξίδι στην Ελλάδα, μολονότι εδώ και πολλά χρόνια υποστηρίζω τις διμερείς σχέσεις των χωρών μας. Είναι χαρά μου που βρίσκομαι εδώ με τον Γερουσιαστή Όσοφ, η οικογένεια του οποίου έχει ιστορικούς οικογενειακούς δεσμούς με την Ελλάδα.

Ήρθαμε στην Αθήνα από τον Κόλπο της Σούδας, όπου περάσαμε μέρος της χθεσινής ημέρας και είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε από κοντά την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των χωρών μας. Αναμένω με μεγάλο ενδιαφέρον τη συζήτησή μας, ως προς τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να ενισχύσουμε τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών αλλά και το πώς θα ενισχυθεί περαιτέρω η οικονομική μας σχέση.

Μας προκαλεί ιδιαίτερη χαρά η ανάκαμψη (comeback) της χώρας σας υπό την ηγεσία σας. Γνωρίζουμε πως σήμερα, πιο πολύ από ποτέ, περισσότερες αμερικανικές επιχειρήσεις έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα και να διαμορφώσουν εταιρικές σχέσεις εδώ. Προσβλέπουμε λοιπόν στη συζήτηση που θα ακολουθήσει». 

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ-ΓΕΡΟΥΣΙΑΣΤΕΣ

Από την πλευρά του, ο Τζον Όσοφ υπογράμμισε ότι «ήθελα κι εγώ από την πλευρά μου να σημειώσω, κ. Πρωθυπουργέ, ότι έχει ιδιαίτερη σημασία για μένα να βρίσκομαι εδώ. O παππούς μου πολέμησε στη Μάχη της Κρήτης με το Εκστρατευτικό Σώμα των Αυστραλών και Νεοζηλανδών (ANZAC), ήταν αιχμάλωτος πολέμου, στη συνέχεια πολέμησε με την ελληνική αντίσταση και αργότερα επέστρεψε στην Αθήνα ως διπλωμάτης της Αυστραλίας.

Η μητέρα μου λοιπόν πήγε στο γυμνάσιο και μεγάλωσε στην Αθήνα. Επομένως, έχει μεγάλη σημασία για μένα αυτή η επίσκεψη». 

Καταλήγοντας, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε συναρπαστική την ιστορία που διηγήθηκε ο κ. Όσοφ και εν συνεχεία υπογράμμισε: «Χαίρομαι που είχατε την ευκαιρία να επισκεφτείτε το νησί από όπου κατάγομαι.Όπως πιθανόν σας είπε και ο Πρέσβης (Τζ. Πάιατ), το οικογενειακό μας σπίτι βρίσκεται ακριβώς δίπλα στον Κόλπο της Σούδας. Μπορείς να δεις τις εγκαταστάσεις και κάθε φορά που έρχεται ένα μεγάλο πλοίο είναι ορατό από το σπίτι.  Αλλά αυτή είναι μία μόνο παράμετρος της σχέσης μας, η οποία γίνεται πραγματικά όλο και πιο δυνατή μέρα με την ημέρα. Είναι μεγάλη μου χαρά που είστε εδώ». 

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ-ΓΕΡΟΥΣΙΑΣΤΕΣ

Να σημειωθεί πως στη συνάντηση συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης, η διευθύντρια Διπλωματικού Γραφείου Πρωθυπουργού, Πρέσβης Ελένη Σουρανή, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη και ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης. Επιπλέον, στη συνάντηση συμμετείχε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ. 

Τι συζήτησε ο Νίκος Δένδιας με τους Αμερικανούς γερουσιαστές 

Η Ανατολική Μεσόγειος, τα Δυτικά Βαλκάνια και η συμφωνία αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τους Αμερικανούς γερουσιαστές, Κρις Μέρφι και Τζον Όσοφ.

Μάλιστα ο κ. Δένδιας ανέφερε πως η MDCA (Mutual Defence Cooperation Agreement) εκτιμάται ότι θα υπογραφεί κατά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον τον Οκτώβριο. 

«Βλέπουμε την παρουσία σας εδώ ως ένδειξη της τεράστιας σημασίας που αποδίδουν οι ΗΠΑ στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή», επεσήμανε ο κ. Δένδιας σε δήλωσή του κατά τη διάρκεια της συνάντησης. Υπενθύμισε επίσης ότι η επίσκεψή τους πραγματοποιείται σε συνέχεια της επίσκεψης του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ στην Αθήνα. 

ΔΕΝΔΙΑΣ

«Η παρουσία σας εδώ έρχεται, σε μια πολύ σημαντική στιγμή για την περιοχή και για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, τη στρατηγική διμερή συνεργασία μας», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Είμαστε πολύ κοντά στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας, την οποία εκτιμώ ότι θα υπογράψουμε κατά την επερχόμενη επίσκεψή μου στην Ουάσιγκτον τον Οκτώβριο», ανέφερε ο κ. Δένδιας. 

Όπως επεσήμανε, σήμερα οι δύο πλευρές είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για τις εξελίξεις στην περιοχή και την κατάσταση στη Μεσόγειο και να ανταλλάξουν απόψεις για το μέλλον. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ