Συνάντηση Μητσοτάκη – Χριστοδουλίδη στο Μαξίμου – Στο επίκεντρο οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό

Τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη υποδέχτηκε σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο Μέγαρο Μαξίμου. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και η συνέχιση της συνεργασίας και του συντονισμού Ελλάδας – Κύπρου ενόψει των επόμενων συζητήσεων.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε την σταθερή στήριξη της Ελλάδας στην Κυπριακή πρωτοβουλία «Αμάλθεια», για τον ανθρωπιστικό διάδρομο στην Γάζα.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν, επίσης, για τις νέες μεταναστευτικές ροές στην Κύπρο, που προξενούν μεγάλη ανησυχία για νέα μεταναστευτική οδό λόγω της συνεχιζόμενης αστάθειας και βίας στη Μέση Ανατολή, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

Ο χαιρετισμός Χριστοδουλίδη στο Συνέδριο της ΝΔ

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης συμμετείχε στο 15ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του στον ελληνικό λαό και τον Κυριάκο Μητσοτάκη «για την ενεργή και ουσιαστική στήριξη των προσπαθειών μας πάνω σε μια βάση συναντίληψης και ενιαίας στρατηγικής».

Αναλυτικά, στον χαιρετισμό που απηύθυνε στο Συνέδριο της ΝΔ, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι το Συνέδριο συμπίπτει με την 50ετή προσφορά της παράταξης στη χώρα αλλά και στην Ευρώπη. «Η ΝΔ είναι ο βασικός αιμοδότης μιας παράταξης που εργαζόταν για την ενότητα την ανάπτυξη και την παρουσία της Ελλάδας στην ΕΕ», είπε ο κ. Χριστοδουλίδης επισημαίνοντας ότι η ΝΔ προχώρησε σε μεγάλες κοινωνικές δομικές και πολιτειακές μεταρρυθμίσεις. Χαρακτήρισε «ευρωπαϊκό φάρο» τη ΝΔ «που ήταν πάντοτε στη σωστή πλευρά της ιστορίας», όπως είπε, ενώ τόνισε ότι «η ΝΔ υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη συνέβαλε με πράξεις και όχι λόγια στην κατοχύρωση της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας της Ελλάδας αναβαθμίζοντας τις Ένοπλες Δυνάμεις κερδίζοντας τον σεβασμό όλων των χωρών». «Με τον Κυριάκο στο τιμόνι της χώρας θα πετύχουμε όλους τους στόχους μας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χριστοδουλίδης.

Ο Κύπριος Πρόεδρος επισήμανε ότι η Ελλάδα συμπάσχει και στηρίζει τον αγώνα της Κύπρου για την ανατροπή των τετελεσμένων της παράνομης τουρκικής κατοχής που συμπληρώνει φέτος 50 χρόνια.

«Δεν μπορεί να αποτελεί το μέλλον της ευρωπαϊκής Κύπρου αυτό» είπε ο κ. Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας ότι δεν θα φεισθεί κόπων για τερματισμό της κατοχής και επανένωση της πατρίδας του. «Νιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω τον ελληνικό λαό και τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την ενεργή και ουσιαστική στήριξη των προσπαθειών μας πάνω σε μια βάση συναντίληψης και ενιαίας στρατηγικής», είπε ο κ. Χριστοδουλίδης, υπογραμμίζοντας ότι είναι άρρηκτοι και ισχυροί οι δεσμοί της Κύπρου με την Ελλάδα.

Σημείωσε, επίσης, ότι σε λίγες ημέρες συμπληρώνονται 20 χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, «η οποία δεν θα ήταν εφικτή χωρίς την στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης και του λαού, στους οποίους θα είμαστε πάντοτε ευγνώμονες».

Κατέληξε λέγοντας πως ως μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας με λόγο στις Βρυξέλλες, η Ελλάδα και η Κύπρος αποτελούν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και είναι βασικοί πυλώνες ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή. «Θα συνεχίσουμε την κοινή μας στρατηγική για πολλά θέματα που απασχολούν τη διεθνή κοινότητα. Από την παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έως τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, η Ελλάδα και η Κύπρος μπορούν να διαδραματίσουν έναν σημαντικό ρόλο στην περιοχή», είπε ο κ. Χριστοδουλίδης, ενώ εξέφρασε την στήριξη του στην υποψηφιότητα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την προεδρία της Κομισιόν.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ