Το συμπόσιο του ΝΑΤΟ για τα πυρηνικά στα Χανιά και η νέα «Στρατηγική Αντίληψη»

Μεγάλη πρωτοβουλία της Ελλάδας, που δείχνει ιδιαίτερα δραστήρια στους κόλπους της ΝΑΤΟ, αναπτύσσοντας πρωτοβουλίες.

του Χρήστου Μαζανίτη

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το ΓΕΕΘΑ συνεχίζουν την δυναμική πολυεπίπεδη δραστηριότητα στο ΝΑΤΟ, με τους Συμμάχους να αναγνωρίζουν ότι τον σημαντικό ρόλο της Ελλάδας.

Αυτό φάνηκε άλλωστε και στην πρόσφατη διοργάνωση του Συνεδρίου των Αρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων των χωρών – μελών του ΝΑΤΟ στην Αθήνα, υπό το ΓΕΕΘΑ, με τον Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο να γίνεται αποδέκτης συγχαρητηρίων απ’ όλους.

Οι πρωτοβουλίες που αναπτύσσει ιδιαίτερα η Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων του ΥΠΕΘΑ, και προσωπικά ο Γενικός Διευθυντής Δρ. Κωνσταντίνος Μπαλωμένος, έχουν προξενήσει τον θαυμασμό της πλειοψηφίας των Συμμάχων στους κόλπους του ΝΑΤΟ, αγκαλιάζοντας μάλιστα με ιδιαίτερη θέρμη την νέα πρωτοβουλία που θα λάβει χώρα στις 3 – 4 Νοεμβρίου, στα Χανιά.

Η συνεχής εμφάνιση αναδυόμενων και αποδιοργανωτικών τεχνολογιών, καθώς και η δημιουργία ενός πιο σύνθετου πληροφοριακού περιβάλλοντος, συνθέτουν την νέα μορφή προκλήσεων που καλείται να αντιμετωπίσει το ΝΑΤΟ.

Η πυρηνική απειλή θα συνεχίσει να βρίσκεται στον πυρήνα της αποτροπής και της άμυνας του ΝΑΤΟ για τη διατήρηση της ειρήνης, την πρόληψη κάθε μορφής απειλής και την αντιμετώπιση κάθε επιθετικότητας.

Όπως έθεσε πρόσφατα τις προτεραιότητες και στο Συνέδριο των Αρχηγών ο Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής Ρόμπερτ (Μπομπ) Μπάουερ, η Ρωσία και η Κίνα αποτελούν τους κύριους παράγοντες που απειλούν να διαταράξουν την παγκόσμια ασφάλεια.

Το ΝΑΤΟ στο Συμπόσιο των Χανίων θα επιχειρήσει να κάνει ακόμη ένα βήμα, προωθώντας την πολιτική που επεξεργάζεται για τη σύνταξη μιας νέας «Στρατηγικής Αντίληψης», η οποία θα καθοδηγεί τη μελλοντική πολιτική και στρατιωτική της εξέλιξη.

ΝΑΤΟ

Η νέα «Στρατηγική Αντίληψη» θα πρέπει να αντιμετωπίζει ένα όλο και πιο περίπλοκο περιβάλλον ασφάλειας, ιδίως στο πλαίσιο της ολοένα και πιο διεκδικητικής συμπεριφοράς της Ρωσίας, όπως έχει επισημάνει στα συμπεράσματά του το ΝΑΤΟ,  με την ανάπτυξη των πυρηνικών ικανοτήτων της και την εξέλιξη του πυρηνικού δόγματος.

Η Κίνα από την άλλη, αναπτύσσει ραγδαία το πυρηνικό της οπλοστάσιο, ενώ δεν μπορεί να αγνοηθεί η πρόοδος της Βόρειας Κορέας.

Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες του enikos.gr το «παρών» στο Συμπόσιο για τα Πυρηνικά θα δώσει μέσω βιντεοκλήσης και ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα διοργανώνει Συμπόσιο για τα Πυρηνικά. Η τελευταία φορά που διοργανώθηκε κάτι Συμπόσιο ήταν στην Ρίγα της Λετονίας το 2019 ενώ το 2020 αναβλήθηκε λόγω περιορισμών για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ