Στρατής στον Realfm 97,8: Δεν υπάρχει δρομολογημένη ανταλλαγή γλυπτών ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια – Τι είπε για την Αμφίπολη

“Δεν υπάρχει δρομολογημένη ανταλλαγή γλυπτών ανάμεσα στην Αθήνα και τα Σκόπια” δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτισμού, Κώστας Στρατής, στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

“Εξ όσων γνωρίζω δεν έχει υπάρξει συγκεκριμένη εισήγηση πόσω μάλλον δρομολόγηση ανταλλαγής γλυπτών μεταξύ της Αθήνας και των Σκοπίων. Μένω σε αυτά που έχει πει η υπουργός, χωρίς να αποτελεί αυτό μομφή για τον κ. Βαρώτσο, τον οποίο δεν γνωρίζω” πρόσθεσε.

“Είχα μια συνάντηση με τον αντιπεριφερειάρχη Πειραιά και τον Δήμαρχο, εξηγήθηκαν τα ζητήματα, ακούσαμε τις ανησυχίες, τα ερωτήματα που έθεσε η πλευρά του δήμου και της περιφέρειας. Από την πλευρά μας δώσαμε πειστικές απαντήσεις και το αποτέλεσμα ήταν μια συζήτηση σε καλό κλίμα, από την οποία καθίσταται σαφές ότι ήδη σε μεγάλο βαθμό η πόλη και το λιμάνι συμβιώνουν με τα αρχαία, τηρούν τις διαδικασίες έγκρισης εργασιών από την αρχαιολογική υπηρεσία και παρακολούθησης των εργασιών για την προστασία των αρχαιοτήτων. Νομίζω κατάλαβε πολύ καλά η πλευρά του δήμου ότι η προστασία και η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς μόνο προστιθέμενη αξία έχουν να προσφέρουν και στο λιμάνι και στην πόλη. Είναι το σύγχρονο λιμάνι αλλά δεν παύει να είναι το λιμάνι της πρώτης δημοκρατίας του κόσμου, που έγινε δύναμη όταν ανοίχτηκε στη θάλασσα” ανέφερε.

“Με τον ΟΛΠ η συζήτηση έχει ήδη προχωρήσει και δεν υπάρχουν ουσιαστικές ενστάσεις. Αντιλαμβάνονται ότι υπάρχουν αρχαία μέσα στην περιοχή που εκτείνεται η λιμενική ζώνη, θέλουν να είναι σαφείς για τις διαδικασίες που θα ακολουθούνται μετά την οριοθέτηση αρχαιολογικού χώρου. Αυτό που έχουμε εξηγήσει και για την περίπτωση του ΟΛΠ αλλά και του δήμου είναι ότι δεν αλλάζει κάτι σε σχέση με αυτό που ήδη εφαρμόζεται” τόνισε.

“Και στην περίπτωση του Ελληνικού αλλά και σε αυτή του ΟΛΠ, η αφετηρία της όλης προσπάθειας του υπουργείου είναι ο αρχαιολογικός νόμος, που τι λέει; Ότι εκεί που πρόκειται να εγκριθούν χωρικά σχέδια και το Masterplan του Ελληνικού και το Masterplan του ΟΛΠ, αποτελούν χωρικά σχέδια, το υπουργείο Πολιτισμού οφείλει επίσημα να οριοθετεί τις περιοχές που έχουν αρχαιότητες, στις οποίες πρέπει να ασκεί κάποιου είδους έλεγχο ακριβώς για να τις προστατεύσει” σχολίασε.

“Στον Πειραιά ήδη οι διαδικασίες της αρχαιολογικής υπηρεσίας ακολουθούνται, άρα η καθημερινότητα δεν θα αλλάξει καθόλου” συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς για την Αμφίπολη απάντησε “Αποτελεί μια δύσκολη περίπτωση η Αμφίπολη και ως μνημείο αλλά με τον τρόπο που ανασκάφηκε, ας μην αναφερθώ σε αυτό. Έχουν δρομολογηθεί και εγκριθεί σειρά μελετών και έχουν ήδη ξεκινήσει εργασίες. Το διάστημα το οποίο έχει προηγηθεί και η περιφέρεια θεωρεί ότι δεν γινόταν τίποτα, στην πραγματικότητα ολοκληρώνονταν οι μελέτες. Ο στόχος είναι κοινός και για το υπουργείο Πολιτισμού και για την περιφέρεια και για την χώρα να αναδειχθεί αυτό το μνημείο”.

Αναφορικά με τις ενστάσεις είπε “θα μπορούσε κανείς να πει ότι κάπου υπήρξε μια καθυστέρηση στην εκπόνηση των μελετών. Ως εκεί. Αλλά και προτεραιότητα αποτελεί για το υπουργείο η σωστή διαχείριση του μνημείου και αυτό δείχνει και η πραγματικότητα. Έχουμε ανθρώπους που δουλεύουν εκεί συνέχεια, είναι ένα δύσκολο τεχνικά θέμα, συνήθως σε αυτή τη χώρα βιαζόμαστε στη φάση προετοιμασίας έργων και μελετών, έχουμε συνηθίσει να εγκρίνονται γρήγορα οι μελέτες και να κολλάνε τα έργα”.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ