Στο τραπέζι τρόικα και συντονισμός

Στο τραπέζι τρόικα και συντονισμός

Με στόχο η άφιξη της τρόικας στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας να είναι και η τελευταία, συναντώνται στο Μαξίμου στις 2 το μεσημέρι ο πρωθυπουργός με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης. Στο κυβερνητικό επιτελείο γνωρίζουν πως η συγκεκριμένη διαπραγμάτευση θα είναι μία από τις δυσκολότερες που έχουν γίνει, καθώς μεγάλο «αγκάθι» αποτελεί το δημοσιονομικό κενό. 

Όπλο της κυβέρνησης – τουλάχιστον επικοινωνιακό – είναι η προεδρία καθώς στις Βρυξέλλες δεν επιθυμούν να πάει κάτι στραβά και αναμένεται οι τόνοι να είναι ιδιαιτέρως χαμηλοί. 

Ωστόσο θα πρέπει να κλείσουν μια σειρά από ζητήματα τα οποία παραμένουν σε εκκρεμότητα και πρώτα – πρώτα με ποιον τρόπο θα κλείσει το δημοσιονομικό κενό το οποίο δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί. Η τρόικα έχει αφήσει ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο για επιβολή νέων μέτρων κάτι που δεν θέλει ούτε να σκέφτεται το οικονομικό επιτελείο. 

«Ο προϋπολογισμός της Ελλάδας για το 2014 προβλέπει για πρώτη φορά εδώ και χρόνια πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα (προ της εξυπηρέτησης του χρέους) 812 εκατ. ευρώ το 2013 και περίπου 3 δισ. ευρώ το 2014 λόγω των περικοπών και των μέτρων εξοικονόμησης δαπανών σε όλα τα μέτωπα» σημείωσε ο πρωθυπουργός συνομιλώντας με τους ανταποκριτές ξένου τύπου. 

Η κυβέρνηση περιμένει τα επίσημα στοιχεία από την eurostat, να επιβεβαιωθεί το πρωτογενές πλεόνασμα και να αρχίσουν οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. 

«Αφού κάναμε τη δουλειά μας, πρέπει και εκείνοι να κάνουν τη δική τους», είπε αναφερόμενος στην δέσμευση της τρόικας να εξετάσουν την περαιτέρω λήψη μέτρων για να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος σε περίπτωση που καταγραφόταν πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα.

Εκτός από τους δανειστές και την πορεία της ελληνικής οικονομίας στο τραπέζι της μεσημεριανής συνάντησης στο Μαξίμου θα πέσει και το θέμα του συντονισμού της κυβέρνησης. 

Ο Ευ. Βενιζέλος το είχε θέσει και στην τελευταία σύσκεψη με αφορμή την αντιπαράθεση που είχε ξεσπάσει μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για το 25ευρω στα νοσοκομεία που είχε σαν αποτέλεσμα την απόσυρση του νομοσχεδίου. 

Πηγή: real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ