Στο “φως” το απόρρητο τουρκικό “non paper” που διανέμει η Άγκυρα στις ξένες πρεσβείες – Οι προκλητικοί ισχυρισμοί

Με την εμπρηστική ρητορική της Τουρκίας κατά της Ελλάδας να συνεχίζεται σε υψηλούς τόνους και τις τουρκικές προκλήσεις να είναι διαρκείς, το φως της δημοσιότητας βλέπει το απόρρητο “non paper”, που διακινεί η Άγκυρα στις ξένες πρεσβείες, προκειμένου να στηρίξει τις αδιανόητες θέσεις και διεκδικήσεις της στο Αιγαίο.

Όπως μετέδωσε το ΟΡΕΝ, που έκανε την σχετική αποκάλυψη, το δισέλιδο έγγραφο έχει 16 σημεία. Το εν λόγω non paper διανέμει η Τουρκία στις ξένες πρεσβείες, ώστε να δικαιολογήσει γιατί ακύρωσε το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας, που γινόταν σε ετήσια βάση τα τελευταία χρόνια.

Σε ένα σημείο του εγγράφου, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η Τουρκία κατηγορεί την Ελλάδα ότι απειλεί με μονομερή επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, ενώ είναι γνωστό ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας η επέκταση των χωρικών μας υδάτων.

Σε άλλο σημείο του non paper η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι γίνονται παραβιάσεις από τα ελληνικά μαχητικά. Ενώ είναι γνωστό ότι το πεντάγωνο έχει καταγράψει δεκάδες παραβιάσεις και υπερπτήσεις των τουρκικών μαχητικών πάνω από τα ελληνικά νησιά. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 27 Απριλίου έγιναν 141 παραβιάσεις από τουρκικά μαχητικά.

Ένα τρίτο σημείο είναι αυτό στο οποίο αναφέρεται ότι η Άγκυρα ισχυρίζεται πως οι στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ στην Ελλάδα στρέφονται εναντίον της Τουρκίας. Η Αθήνα έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία δεν στρέφεται εναντίον κάποιου.

Επίσης, σε άλλο σημείο του non paper, η Άγκυρα κατηγορεί την Αθήνα για τις επιστροφές των μεταναστών (για push back) και για “απάνθρωπη μεταχείριση”.

Μέσα σε αυτό το κλίμα της έντασης, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μεταβαίνει αύριο στην Αχρίδα για να συμμετάσχει σε ένα Φόρουμ. Έχει απαντήσει θετικά ότι θα λάβει μέρος και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Δεν προβλέπεται κάποια διμερής συνάντηση μεταξύ των δύο υπουργών.

Δείτε το βίντεο:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ