Στο Ελσίνκι ο Αθανασίου

Στην άτυπη υπουργική συνάντηση που έγινε στο Ελσίνκι, για θέματα δικαιοσύνης, τα βασικά θέματα συζήτησης ήταν το μέλλον του Ευρωπαϊκού χώρου της Δικαιοσύνης, το Κράτος Δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα.

Από ελληνικής πλευράς παραβρέθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, οι δε εργασίες της συνόδου πραγματοποιηθήκαν παρουσία του πρωθυπουργού της Φινλανδίας Γίρκι Κατάινεν (Jyrki Katainen).

Σε δήλωσή του ο κ. Αθανασίου ανέφερε:

«Η Ελληνική Προεδρία είχε θέσει εξ αρχής ως προτεραιότητά της, τη συνέχιση των συζητήσεων, σε πολιτικό επίπεδο, για τη μελλοντική ανάπτυξη του χώρου ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης, όπως ζητήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Ιούνιο του 2013, έχοντας επίγνωση της σημασίας του εγχειρήματος για τα ευρωπαϊκά συμφέροντα, αλλά και για τα συμφέροντα των κρατών μελών και των πολιτών».

Επίσης, ο κ. Αθανασίου αναφέρθηκε στην ανάγκη εμπέδωσης των μηχανισμών αμοιβαίας αναγνώρισης και βελτίωσης των μηχανισμών συνεργασίας και στην έμφαση που πρέπει να δοθεί στην ποιότητα της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και στην αποτελεσματική εφαρμογής της και υπογράμμισε ότι «η Δημοκρατία, το Κράτος Δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα αποτελούν αδιαπραγμάτευτες αρχές και αξίες της ΕΕ».

Από φινλανδικής πλευράς τονίστηκε ότι η μεγαλύτερη εμπέδωση του κράτους Δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων θα πρέπει να περιλαμβάνεται στις κατευθυντήριες αρχές που θα διέπουν τη μελλοντική διαμόρφωση του χώρου της Δικαιοσύνης και των Εσωτερικών Υποθέσεων στην ΕΕ.

Στην άτυπη υπουργική συνάντηση για το μέλλον του Ευρωπαϊκού χώρου Δικαιοσύνης συμμετείχαν η Anna – Maja Henriksson, υπουργός Δικαιοσύνης της Φινλανδίας, η Beatrice Ask, υπουργός Δικαιοσύνης της Σουηδίας, ο Ivo Opstelten, υπουργός Δικαιοσύνης της Ολλανδίας, η Karen Haekkerup, υπουργός Δικαιοσύνης της Δανίας, ο Andres Anvelt, υπουργός Δικαιοσύνης της Εσθονίας, η Christiane Taubira υπουργός Δικαιοσύνης της Γαλλίας, η Baiba Broka υπουργός Δικαιοσύνης της Λετονίας, καθώς και η, Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Cecilia Malmström.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Διαβάστε επίσης

Αντιπαράθεση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ