Στην τελική ευθεία για τα F-35 η Ελλάδα: Τα επόμενα βήματα και η ανατροπή στους αιθέρες

Η επίσημη επιστολή της κυβέρνησης των ΗΠΑ για την υπογραφή της σύμβασης για τα F-35 ήρθε στην Ελλάδα και πλέον οι εξελίξεις τρέχουν με ταχύτητα, όπως ακριβώς συνέβη και με τα 35 ελικόπτερα Black Hawk.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Εάν κάποιος πριν από 5 χρόνια έλεγε ότι η Ελλάδα θα είχε F-16 Viper, Rafale και F-35 μαζί με ελικόπτερα Black Hawk και με ελικόπτερα Romeo ενώ η Τουρκία θα πάσχιζε για να διατηρήσει στα ελάχιστα τις διαθεσιμότητες των μαχητικών της F-16, χωρίς όμως F-35 θα τον περνούσε για τρελό.

Κι όμως, η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσία της χώρας, με τις όποιες παραφωνίες, έχει επιτύχει την απόλυτη ανατροπή, και πλέον δεν είναι καθόλου υπερβολή να υποστηρίξει κάποιος ότι έχει τον στρατηγικό πλεονέκτημα στους αιθέρες, που από το 2028 και μετά θα γίνει καθολική υπεροχή.

Όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, χθες έφτασε η επίσημη επιστολή της κυβέρνησης των ΗΠΑ για τα F-35.

Αυτό σημαίνει ότι ενεργοποιείται το χρονοδιάγραμμα των 60 ημερών ώστε έπειτα από διαπραγματεύσεις να υπάρξει η τελική παραγγελία για τα 20 αεροσκάφη F-35, που αναμένεται να παραλάβει η Ελλάδα.

Όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας «οι αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ απέστειλαν σήμερα, Τετάρτη 10 Απριλίου 2024, στη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, την επίσημη επιστολή προσφοράς και αποδοχής LOA (Letter of Offer and Acceptance)».

Ήταν θέμα 24ώρων να φτάσει υπογεγραμμένη από τις ΗΠΑ η LOA, με τι πληροφορίες να κάνουν λόγο για την Παρασκευή. Τελικά ήρθε 2 ημέρες νωρίτερα.

Η αποστολή της LOA ήρθε σαν… δώρο χθες από τις ΗΠΑ στον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια, αφού συνέπεσε με την συνάντηση που είχε στους Δελφούς με τον Αντιπρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο Ευρώπης της Lockheed Martin, Jonathan Hoyle. Οι δύο άνδρες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν πολλές λεπτομέρειες γύρω από την εξέλιξη του προγράμματος.

Για τις ΗΠΑ η πώληση των F-35 στην Ελλάδα αποτελεί την «έμπρακτη αναγνώριση του ηγετικού ρόλου της Ελλάδας στην περιοχή, του ρόλου της ως πυλώνα σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας, καθώς και ενός απαραίτητου και αξιόπιστου εταίρου και συμμάχου που επέδειξε σοβαρότητα, συνέπεια και συμμαχικό πνεύμα στην αντιμετώπιση όλων των μεγάλων κρίσεων των τελευταίων ετών».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του υπογράφοντος, που δημοσιεύθηκε στο φύλλο της 7ης Απριλίου στην Realnews, ήδη, δίπλα από το γραφείο του Αρχηγού ΓΕΑ, αντιπτεράρχου Δημοσθένη Γρηγοριάδη, έχει εγκατασταθεί το κλιμάκιο που είναι επιφορτισμένο με το πρόγραμμα των F-35 και «τρέχει» με ταχείς ρυθμούς τις διαδικασίες, κάτι που αναμένεται να αποτυπωθεί και στον χρόνο υπογραφής της σύμβασης.

Το κόστος προμήθειας των 20 μαχητικών θα αγγίξει τα 2,4 δισ. ευρώ. Η τιμή περιλαμβάνει, εκτός από τα μαχητικά, την προμήθεια επιπλέον δύο κινητήρων, αλλά και δύο εξομοιωτών πτήσης, ταυτόχρονα με την υποστήριξη για 2+5 χρόνια μαζί με την εκπαίδευση ιπτάμενου και τεχνικού προσωπικού. Στην τιμή δεν περιλαμβάνονται τα οπλικά συστήματα, για τα οποία θα υπάρξει ξεχωριστή σύμβαση, με κύριο στόχο του υπουργείου την επίτευξη της ομοιοτυπίας. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία πιστοποίησης των πυραύλων Meteor, που χρησιμοποιούν τα Rafale. Επίσης, στην τιμή δεν περιλαμβάνονται τα έργα που πρόκειται να γίνουν στην 117 Πτέρυγα Μάχης, στην Ανδραβίδα, που θα γίνει η φωλιά των F-35. Εκτός από τις υποδομές, όπως υπόστεγα και εξοπλισμός, προβλέπεται να ξηλωθεί η παλιά πίστα απογειώσεων και να δημιουργηθεί καινούρια.

Αναβαθμισμένες δυνατότητες

Όπως έχει αναφέρει ο Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του, η Ελλάδα πρόκειται να προμηθευτεί την νέα έκδοση του F-35, το Block 4, το οποίο βρίσκεται ακόμη στο στάδιο εξέλιξης. Πριν από λίγο καιρό ξεκίνησαν στις ΗΠΑ οι δοκιμές του πρωτότυπου F-35 με αριθμό ουραίου το AF-7, στη διαμόρφωση Technology Refresh 3 (TR-3).

Το TR-3 παρέχει την υπολογιστική ιπποδύναμη για την υποστήριξη των αναβαθμισμένων δυνατοτήτων που έχει ο τύπος Block 4 του F-35. Σε αυτές τις δυνατότητες συμπεριλαμβάνονται οι νέες σουίτες αισθητήρων, περισσότερα όπλα ακριβείας μεγάλης εμβέλειας, οι βελτιωμένες λειτουργίες ηλεκτρονικού πολέμου, πιο ισχυρή σύντηξη δεδομένων και αυξημένη διαλειτουργικότητα μεταξύ πλατφορμών. Αυτές οι δυνατότητες παρέχουν στο TR-3 πλεονέκτημα μάχης για να αναγνωρίζει, να παρακολουθεί, να εμπλέκεται και να επιβιώνει ενάντια σε προηγμένες αεροπορικές, επίγειες επιθέσεις και κυβερνοαπειλές. Το TR-3 φέρει μεγάλη αναβάθμιση στην επεξεργαστική ισχύ του πυρήνα και στη χωρητικότητα μνήμης, γεγονός που θα επιτρέψει στο F-35 να «τρέχει» προηγμένο λογισμικό, γεμάτο με υπερσύγχρονες δυνατότητες πολεμικής μάχης, καθιστώντας το μια εξελιγμένη ιπτάμενη πλατφόρμα που διαμοιράζει πληροφορίες και ρόλους. Η Πολεμική Αεροπορία αναμένεται να παραλάβει τα πρώτα τέσσερα F-35 το 2028, με το σύνολο των παραδόσεων να ολοκληρώνεται το 2030. Σημειώνεται πως, εκτός από αυτά τα 20 μαχητικά, η χώρα μας αναμένεται να κάνει και μια νέα ξεχωριστή παραγγελία για επιπλέον 20 F-35.

Αν και το Αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε πώς οι δοκιμές δεν έχουν ολοκληρωθεί για το TR-3, παρότι αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί αυτόν τον μήνα, εκτιμάται ότι ως τον Ιούλιο θα έχουν επιλυθεί τα όποια τεχνικά ζητήματα έχουν προκύψει και θα μπορέσουν να προχωρήσουν στην παραγωγή και ταυτόχρονα την αναβάθμιση 149 F-35 προηγούμενης γενιάς.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ