Στην Σαουδική Αραβία ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ με… φόντο τους Χούθι

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Δημήτριος Χούπης, πρόκειται να μεταβεί στην Σαουδική Αραβία σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, ενώ μαίνονται οι επιθέσεις των Χούθι από την Υεμένη προς το Βασίλειο αλλά και την Ερυθρά Θάλασσα. Patriot και F-16 της Ελλάδας στην μεγαλύτερη σε έκταση χώρα του Κόλπου.

του Χρήστου Μαζανίτη

Οι σχέσεις Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας βρίσκονται στο υψηλότερο ιστορικά σημείο τους με κορωνίδα την Στρατηγική Συνεργασία, η οποία την τελευταία τετραετία έχει εμβαθύνει θεαματικά.

Η αρχή της προσέγγισης έγινε στις 7 Σεπτεμβρίου 2020, στον πλαίσιο της αποστολής μαχητικών F-15 που έστειλε η χώρα ενώ Ελλάδα και Τουρκία βρίσκονταν με το δάχτυλο στην σκανδάλη λόγω των προκλήσεων με το ερευνητικό Oruc Reis. Τότε, μία φαινομενικά τυπική επίσκεψη του Αντισμήναρχου Rashed ALABOUDI Ακόλουθο / Αξιωματικό Σύνδεσμο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας στη χώρα μας, αποτέλεσε την αρχή όσων ακολούθησαν και όσων πρόκειται να ακολουθήσουν.

Στις 26 Μαρτίου 2021 έγινε το πρώτο αποφασιστικό βήμα, όταν ολοκληρώθηκε η διμερής άσκηση «Saudi – Hellenic Joint Exercise 21» των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με την Βασιλική Αεροπορία της Σαουδικής Αραβίας (ROYAL SAUDI AIR FORCE – RSAF), με την επωνυμία «FALCON EYE – 1». Οι Σαουδάραβες έστειλαν τότε 6 θηριώδη F-15.

Για να φτάσουμε 2 μήνες αργότερα, τον Μάιο του 2021 να μετασταθμεύσουν για πρώτη φορά 4 μαχητικά αεροσκάφη της 341 Μοίρας «Καρέ των Άσσων» και τον τότε Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο να γίνεται ο πρώτος Έλληνας Αρχηγός ΓΕΕΘΑ που επισκέφθηκε το Βασίλειο, όπου έλαβε το ύψιστο μετάλλιο του Βασιλέα Abdulaziz του 1ου.

Ακολούθησαν αρκετές κοινές ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών για να φτάσουμε στις 14 Σεπτεμβρίου του 2021, οπότε η Ελλάδα έστειλε μία πυροβολαρχία του κορυφαίου αντιαεροπορικού συστήματος Patriot.

Από τότε, οι δεσμοί των δύο χωρών εμβαθύνουν όλο και περισσότερο, όχι μόνο σε αμυντικό αλλά και σε οικονομικό επίπεδο, με πολλές εταιρείες να προχωρούν σε συνεργασίες και άλλες διακρατικές συμφωνίες στην ενέργεια, τις τηλεπικοινωνίες και την υψηλή τεχνολογία να υπογράφονται.

Εδώ και μερικές ημέρες, στην Νταχράν (Dahran) της Σαουδικής Αραβίας, στην Αεροπορική Βάση «Βασιλέας Αμπντουλαζίζ» (King Abdulaziz Air Base), διαξάγεται η άσκηση «Spears of Victory 23» με 4 ελληνικά F-16 από την 347 Μοίρα «Περσέας» να βρίσκονται εκεί.

Η άσκηση περιλαμβάνει τα εξής σενάρια:

  • Αμυντικές και Επιθετικές Αεροπορικές Επιχειρήσεις (Defensive – Offensive Counter Air).
  • Εναέρια Μάχη μεταξύ διαφορετικών τύπων Αεροσκαφών (Dissimilar Air Combat Training – DACT).
  • Δυναμική Στοχοποίηση (Dynamic Targeting).
  • Έρευνα και Διάσωση Μάχης (Combat Search and Rescue – CSAR).
  • Υποστήριξη Συστημάτων Unmanned Aerial Vehicles (UAV Support).
  • Εκτέλεση αεροπορικών σεναρίων Slow Mover Interset.

Στην άσκηση συμμετέχουν επίσης τα ΗΑΕ, η Γαλλία, η Μεγάλη Βρετανία και το Πακιστάν.

Στην αεροπορική βάση του Νταχράν αναμένεται να μεταβεί αυτή την εβδομάδα ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ. Ο Στρατηγός Δημήτριος Χούπης θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στο Βασίλειο, όντας προσκεκλημένος του του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων (Α/ΓΕΕΔ) της εν λόγω χώρας, General Fayyad bin Hamed Al-Ruwaili.

Το ταξίδι το Αρχηγού συμφωνήθηκε στις 29 Ιανουαρίου όταν ο Σαουδάραβας ομόλογός του έγινε ο πρώτος Αρχηγός που επικοινώνησε μαζί του για να τον συγχαρεί με αφορμή την ανάληψη των καθηκόντων του.

Το τηλεφώνημα κάθε άλλο παρά τυπικό ήταν, αφού οι δύο Αρχηγοί συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και τις τρέχουσες διεθνείς εξελίξεις, με ιδιαίτερη έμφαση στην επικρατούσα κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο Στρατηγός Δημήτριος Χούπης θα μεταβεί και στην βάση που βρίσκεται η πυροβολαρχία των Patriot με στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ