Στη νέα σύσκεψη τα… σπουδαία

Στη νέα σύσκεψη τα… σπουδαία

Αναβολή για… αύριο πήραν οι αποφάσεις για το μέλλον της τρικομματικής κυβέρνησης Σαμαρά, καθώς οι δύο κυβερνητικοί εταίροι είναι διατεθειμένοι να συμφωνήσουν σε όλα, εφόσον συμφωνήσουν στην ΕΡΤ. Μόνο που εκεί, διαφωνούν κάθετα.

Το κλίμα στο Μέγαρο Μαξίμου χθες ήταν πολύ κακό, με τους τόνους μεταξύ των τριών αρχηγών να ανεβαίνουν συχνά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο να επιτίθεται με έντονο ύφος στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Αιτία της διαφωνίας που παρ’ ολίγον να οδηγήσει σε ρήξη, ο αυταρχισμός με τον οποίο λειτουργεί ο κ. Σαμαράς και η ασέβεια που επιδεικνύει -κατά τους άλλους δύο- απέναντι στους κυβερνητικούς του εταίρους, και αφορμή ο ενδεικτικός μιας τέτοιας συμπεριφοράς χειρισμός στην περίπτωση της ΕΡΤ.

Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης δείχνουν διατεθειμένοι να συζητήσουν για όλα, αφού όμως ερμηνεύσει… σωστά την απόφαση του ΣτΕ για την ΕΡΤ ο Αντώνης Σαμαράς. Αμφότεροι οι πρόεδροι ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ εκτιμούν πως αυτή οδηγεί στην επαναλειτουργία της ΕΡΤ. Μένει να φανεί όμως αύριο, πώς την αντιλαμβάνεται ο Αντώνης Σαμαράς, που ζήτησε και πήρε… χρόνο, όπως λένε, για να καταθέσει συνολικά την πρότασή του. Και όλα αυτά, με το ενδεχόμενο των εκλογών να έχει… αποφευχθεί προς το παρόν, παραμένοντας όμως πάνω στο τραπέζι.

«Καμιά Κυβέρνηση δεν έχει την αρμοδιότητα και το δικαίωμα να αναστείλει τη λειτουργία του Συντάγματος που προβλέπει την ύπαρξη της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης και καθορίζει την αποστολή της», είπε αμέσως μετά τη συνάντηση των αρχηγών από την Ιπποκράτους ο Ευάγγελος Βενιζέλος, θέτοντας θέμα Δημοκρατίας στη λειτουργία της κυβέρνησης με αφορμή την ΕΡΤ.

«Η απόφαση του ΣτΕ επιτάσσει να ληφθούν άμεσα όλα τα οργανωτικά μέτρα ώστε να επαναληφθούν οι εκπομπές και οι διαδικτυακές δράσεις του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα. Με νόμιμο τρόπο. Και ο νόμιμος τρόπος είναι πάρα πολύ συγκεκριμένος. Τίποτα δε μπορεί να γίνει έξω από τα όρια του Συντάγματος και του νόμου», σημείωσε, με συνεργάτες του λίγο αργότερα να εξηγούν πως δεν υπάρχει άλλος δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας στην χώρα πέραν από την ΕΡΤ, η οποία και θα πρέπει να ξαναλειτουργήσει, πράγμα που προϋποθέτει και την ακύρωση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

Στην Ιπποκράτους μάλιστα, με αφορμή την υπόθεση της ΕΡΤ θέτουν θέμα Δημοκρατίας και λειτουργίας της κυβέρνησης, από τον τρόπο με τον οποίο λαμβάνει τις αποφάσεις της ως τις σχέσεις των εταίρων μεταξύ τους, διαμηνύοντας τώρα στο Μέγαρο Μαξίμου, πως ακόμα και τα υπόλοιπα θέματα που τέθηκαν χθες στη συνάντηση των αρχηγών, από την ανάγκη επικαιροποίησης της προγραμματικής συμφωνίας ως τον ανασχηματισμό και διαμόρφωσης ενός ουσιαστικού σχήματος συντονισμού και εφαρμογής των αποφάσεων των τριών αρχηγών, πρέπει πρώτα να… μορφοποιηθούν.

Επ’ αυτών, ξεκάθαρη ήταν η θέση και της Αγίου Κωνσταντίνου, με τον Φώτη Κουβέλη να επιλέγει να μην τα θίξει καθόλου στις δηλώσεις του, επιμένοντας αντίθετα με πολύ πιο επιτακτικό τρόπο στην ανάγκη αξιοποίησης της απόφασης του ΣτΕ από την κυβέρνηση για άμεση -εντός λίγων ωρών- επαναλειτουργία όλων των συχνοτήτων της ΕΡΤ, ακριβώς με τον τρόπο που λειτουργούσε προ μίας εβδομάδας.

«Αναμένουμε, χωρίς άλλη καθυστέρηση, όλες οι συχνότητες να βγουν στον αέρα, να λειτουργήσουν πραγματικά, με μία λειτουργία η οποία ανταποκρίνεται στο ρόλο του εθνικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα», σημείωσε ο ίδιος ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, που με αφορμή την ΕΡΤ κατηγόρησε τον Αντώνη Σαμαρά ότι ενήργησε ως μη όφειλε με μονομέρεια στην προώθηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που αφορούσε στην ΕΡΤ και μάλιστα χωρίς την υπογραφή των τεσσάρων υπουργών που έχουν ορίσει ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.

Στενοί συνεργάτες του Φώτη Κουβέλη μάλιστα, έχοντας βάλει εκείνος σε… δεύτερη μοίρα τις αποφάσεις περί ανασχηματισμού και προγραμματικής συμφωνίας, εξηγούσαν αργά χθες το βράδυ, πως όλα αυτά τα ζητήματα που άπτονται της λειτουργίας της κυβέρνησης ο κ. Σαμαράς ζήτησε να συζητηθούν μετά το συνέδριο της ΝΔ. Ξεκαθάριζαν δε, προς αποφυγήν παρεξηγήσεως με αφορμή σχετικές φήμες που κυκλοφόρησαν, ότι ουδέποτε ετέθη θέμα να μπουν στην κυβέρνηση σε θέσεις αντιπροέδρων οι πρόεδροι των δύο κομμάτων, ούτε έγινε συζήτηση γύρω από «καρέκλες», όπως έλεγαν χαρακτηριστικά.

 

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ