Σταϊκούρας στον Realfm 97,8: Έρχεται νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ – Τι θα ισχύσει για τα ενοίκια τον Ιούλιο

“Υπάρχει η πραγματικότητα και οι εκτιμήσεις, υπάρχουν τα δεδομένα και οι εκτιμήσεις για το μέλλον. Εγώ δεν θα ωραιοποιήσω καταστάσεις και θα επαναλάβω για άλλη μια φορά, ότι υπάρχουν δυσκολίες, κίνδυνοι και αβεβαιότητες. Η κατάσταση προφανώς θα έχει αυτά τα χαρακτηριστικά, όμως υπάρχουν αυτοί οι κίνδυνοι στην έκταση που αναδεικνύονται από μελέτες που λένε ή επικαλούνται κάποιοι σε σχέση με την πραγματικότητα; Η πραγματικότητα είναι ότι σήμερα η ύφεση είναι πολύ πιο ήπια σε σχέση με τις εκτιμήσεις. Άκουσα πριν την αξιότιμη συνάδελφο, την κ. Αχτσιόγλου να λέει ότι εντάξει, βαθιά ύφεση και το πρώτο τρίμηνο. Με το γραφείο προϋπολογισμού του κράτους στη Βουλή να λέει ότι το πρώτο τρίμηνο θα είχαμε ύφεση 7% και βγήκε 2,3%. Και οι εκτιμήσεις είναι για σημαντική ανάκαμψη φέτος. Δεν μπορεί να μηδενίζεται το 3,6% που εκτιμούμε εμείς. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λέει ότι θα είναι πάνω από 4%, για να δείτε τη συντηρητικότητα που έχει το ΥΠ.ΟΙΚ. και τον ρεαλισμό” δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

“Δεύτερον, απασχόληση και λουκέτα. Μέχρι σήμερα τα αποφύγαμε. Η ίδια η ΓΣΕΒΕΕ στη μελέτη της λέει ότι η κυβέρνηση με τις πολιτικές της έσωσε τα λουκέτα. Πραγματικότητα είναι επίσης ότι δεν διογκώθηκε η ανεργία. Καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη. Πραγματικότητα είναι ότι για πέμπτο συνεχόμενο μήνα η βιομηχανική παραγωγή είναι πάνω. Η πραγματικότητα είναι ότι οι καταθέσεις των πολιτών στις τράπεζες είναι 30 δισ. αυξημένες, εκ των οποίων το 57% είναι από τα νοικοκυριά. Η πραγματικότητα είναι ότι το οικονομικό κλίμα έχει βελτιωθεί στα επίπεδα προ πανδημίας. Αυτά δεν είναι εκτιμήσεις, είναι η πραγματικότητα, είναι τα στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί. Αλλά, ναι πηγαίνοντας στο μέλλον πάντα υπάρχουν κίνδυνοι, δυσκολίες και αβεβαιότητες” πρόσθεσε.

“Με ρωτήσατε για τον πτωχευτικό. Να σας πω ότι μέχρι σήμερα που μιλάμε μόλις σε μια εβδομάδα 9.910 επιχειρήσεις και νοικοκυριά, μάλιστα εκ των οποίων το 50%, έχουν κάνει αίτηση στον καινούριο νόμο προκειμένου να ρυθμίσουν τις οφειλές τους. Πριν φτάσουμε στο σημείο που λέει η ΓΣΕΒΕΕ, υπάρχει η ρύθμιση. Βλέπουμε ένα εξαιρετικό ενδιαφέρον της κοινωνίας προκειμένου να ρυθμίσει για πρώτη φορά συνολικά τις οφειλές τους, εξωδικαστικά σε έως 240 δόσεις προς το δημόσιο και τους φορείς δημόσιας ασφάλισης και προς τις τράπεζες και διαχειριστές δανείων μέχρι 420 δόσεις. Αυτό αφορά και φυσικά και νομικά πρόσωπα, που περιλαμβάνει και διαγραφή μέρους της οφειλής. Η εικόνα που βλέπουμε είναι ακριβώς διαφορετική από αυτή που παρουσιάζεται από κάποιους” υπογράμμισε ο υπουργός.

“Ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών είναι να περιορίσουμε αυτούς τους κινδύνους. Άρα, ουσιαστικά τα μέτρα στήριξης να συνεχίσουν να υφίστανται. Βεβαίως, σταδιακά θα αποσύρονται αλλά να συνεχίσουν να υφίστανται για όσο απαιτηθεί” είπε χαρακτηριστικά.

Δεν θα υπάρχει ούτε ένα ευρώ αύξηση στον συνολικό ΕΝΦΙΑ

“Θα έχουμε σύγκλιση των εμπορικών και αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Θα πετύχουμε με αυτόν τον τρόπο διεύρυνση της φορολογικής βάσης και δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών. Συμπέρασμα: δεν θα υπάρχει ούτε ένα ευρώ αύξηση στον συνολικό ΕΝΦΙΑ. Τουναντίον θα επιδιώξουμε να ολοκληρώσουμε και το τελευταίο σκαλοπάτι της προεκλογικής μας δέσμευσης για μια περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% ανάλογα με τον δημοσιονομικό χώρο που θα έχουμε το 2022” τόνισε.

“Επειδή μου αρέσει να συνομιλώ με την κοινωνία, για να αντιλαμβάνομαι την πραγματικότητα, από χθες υπάρχουν κάποιες επικοινωνίες δικές μου με συμπατριώτες μας, που έχουν σπίτια στην Ύδρα, στο Πόρτο Χέλι, στα νότια προάστια, που παραδέχονται ότι πρέπει να αυξηθεί η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, απλά δεν θέλουν να είναι αυτή που προκύπτει από τις αντικειμενικές αξίες. Και αυτό θα γίνει μέσα από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, για την ακρίβεια μέσω των συντελεστών που θα ενσωματώσουμε στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ” συμπλήρωσε.

Τι είπε για τα ενοίκια και τις καθυστερήσεις

“Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έβαλαν πλάτη αυτή την περίοδο έχουν εισπράξει 551, 5 εκατ. ευρώ. Να υπενθυμίσω ότι υπήρχε ο κίνδυνος αν δεν κάναμε αυτή την παρέμβαση, με δεδομένο ότι η κρίση δεν κράτησε ένα ή δύο μήνες, αλλά πάνω από ένα έτος, οι ίδιοι οι χρήστες των ακινήτων να μην ήταν σε θέση να πληρώσουν τα ενοίκιά τους. Με την παρέμβασή μας ήρθαμε αφορολόγητα, πιστώσαμε μισό δισ.. Στις 28 Μαΐου πιστώσαμε σε 302.250 ιδιοκτήτες και δρομολογούμε την πληρωμή μέχρι το τέλος του μήνα των παρεμβάσεων που κάναμε τον μήνα Μάιο. Είπαμε ότι το μέτρο αυτό θα επεκταθεί τον μήνα Ιούνιο και με βάση τα έως τώρα δεδομένα, αναμένεται ο Ιούνιος να είναι ο τελευταίος μήνας για τον οποίον προβλέπονται ευνοϊκές ρυθμίσεις. Με εξαίρεση τις επιχειρήσεις που θα μείνουν κλειστές με κρατική εντολή για τον Ιούλιο. Πράγματι μέσα στη διαδικασία αυτή έχουν προκύψει κάποιες καθυστερήσεις σε κάποιους συμπατριώτες μας, τις οποίες προσπαθούμε να καλύψουμε, αλλά και αρκετά σφάλματα στη βάση δεδομένων, τα οποία προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε από κοινού με τους ιδιοκτήτες. Αλλά αντιλαμβάνεστε, ότι δεν μπορούμε να πληρώσουμε περιπτώσεις που έχει λυθεί η μίσθωση ή περιπτώσεις που δεν υπάρχει αναστολή σύμβασης εργασίας σε κατοικία μισθωτή, ή περιπτώσεις που υπάρχει μη πληττόμενος μισθωτής για χρήση επαγγελματικής στέγης. Άρα πρέπει να προσέξουμε και κάποια στοιχεία όπως αυτά έχουν δηλωθεί από τους πολίτες” κατέληξε

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ