Σκληρό ροκ στη Βουλή – Μετωπική Τσίπρα-Μητσοτάκη με χτυπήματα κάτω από τη μέση – ΒΙΝΤΕΟ

«Δεν ήρθα σήμερα εδώ για να αντιπαρατεθώ μαζί του στα ασήμαντα, στους αντιπερισπασμούς και στα επικοινωνιακά κόλπα. Ούτε να τον συναγωνιστώ στον κιτρινισμό και τη μαύρη προπαγάνδα. Αυτά μπορεί να κάνει ο άνθρωπος και αυτά κάνει. Εγώ είμαι σήμερα εδώ για να αντιπαρατεθώ όχι με τη προπαγάνδα του κ. Μητσοτάκη αλλά με το πολιτικό σχέδιο του κ. Μητσοτάκη. Αυτό που επιμελώς προσπαθεί να κρύβει πίσω από πυροτεχνήματα και πομφόλυγες», ανέφερε ξεκινώντας την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και τόνισε:

«Ζητάω σήμερα εκ νέου την εμπιστοσύνη της Βουλής και του ελληνικού λαού πάνω σε ένα σχέδιο ανάτασης, ανάκαμψης και ενίσχυσης των πολλών, που αφορά την ερχόμενη τετραετία, με στόχο τη διατήρηση και την ενίσχυση της αναπτυξιακής πορείας της οικονομίας και την επιτάχυνση της πορείας επιστροφής της χώρας στην κανονικότητα στην σταθερότητα και την επιστροφή των πολλών στην ευημερία», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Συνεχίζοντας ο Πρωθυπουργός τόνισε πως ο βασικός του στόχος δεν είναι να αντιδικήσει με τον «κρυπτόμενο», όπως τον χαρακτήρισε «κ. Μητσοτάκη καθώς του έχω ζητήσει επανειλημμένα να κάνουμε μαζί μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση για την πορεία της χώρας το επόμενο διάστημα και τις ευρωεκλογές».

«Ήρθα εδώ για να αντιπαρατεθώ όχι με την προπαγάνδα του κ. Μητσοτάκη αλλά με το πολιτικό του σχέδιο αυτό που επιμελώς προσπαθεί να κρύβει πίσω από πυροτεχνήματα και πομφόλυγες», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός και συνέχισε: «Είναι το ίδιο ακριβώς σχέδιο που έριξε τη χώρα στα βράχια το 2010, που οδήγησε στην κοινωνική λεηλασία και τη χρεοκοπία την περίοδο 2010-2014, που είχε ως αποτέλεσμα την πρωτοφανή οικονομική αιμορραγία, την κοινωνική διάλυση, την απόγνωση εκατομμυρίων ανθρώπων, την ταπείνωση ενός ολόκληρου λαού.

Είναι το ίδιο σχέδιο που αφάνισε το ένα τρίτο της οικονομίας, που έριξε στον Καιάδα τους συνταξιούχους, που διέλυσε τις εργασιακές σχέσεις, που επέβαλε εργασιακό καθεστώς ζούγκλας, που εκτίναξε την ανεργία σε πρωτοφανή ποσοστά για ευρωπαϊκή χώρα. Αυτό το σχέδιο επιθυμεί να εφαρμόσει πάλι σε περίπτωση που τον εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός», σημείωσε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι «πρόκειται για το χρονικό μιας προαναγγελθείσας καταστροφής».

«Θέλω σήμερα να αντιπαραβάλουμε τα σχέδια, τις προθέσεις, και τα έργα μας ενώπιον του ελληνικού λαού και να μιλήσουμε με ανοιχτά χαρτιά, για το ποια πορεία επιφυλάσσουμε για την Ελλάδα, που βρίσκεται αυτή τη στιγμή -μετά την έξοδο από την κρίση και την επιτροπεία- σε κρίσιμο σταυροδρόμι τα τελευταία χρόνια καθώς έχει επανακάμψει ο στρατηγικός ρόλος της χώρας» είπε ο Πρωθυπουργός και συνέχισε: «Το κρίσιμο ερώτημα που θέλω να θέσω είναι εάν θα διασφαλίσουμε την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα ή θα οδηγήσουμε τη χώρα ξανά σε πολιτικές ΔΝΤ; Σε ασφαλιστικό τύπου Πινοσέτ; Σε περικοπές σε μισθούς και συντάξεις πείνας; Σε ένα διαλυμένο κοινωνικό κράτος, εν ονόματι μιας δήθεν ανάπτυξης, που δεν θα είναι παρά ο πλουτισμός των λίγων, εις βάρος των πολλών; Ή σε ένα δρόμο κοινωνικής δικαιοσύνης, δίκαιης ανάπτυξης, και μιας στρατηγικής που θα προτάσσει τα συμφέροντα των πολλών, ή θα γυρίσουμε πίσω;»

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον ιδιαίτερο όπως είπε συμβολισμό που έχει η σημερινή συζήτηση καθώς όπως είπε, την ίδια μέρα πριν από 9 χρόνια σε αυτήν τη αίθουσα ψηφίζονταν η πρώτη δανειακή σύμβαση της χώρας με τους πιστωτές. «Σαν σήμερα, στις 8 Μάη του 2010, στο ελληνικό Κοινοβούλιο, δεν υπήρχε μια κυβέρνηση να ζητά ψήφο εμπιστοσύνης σε ένα σχέδιο ανάπτυξης και ελαφρύνσεων, αλλά ψηφιζόταν η πρώτη δανειακή Σύμβαση με τους πιστωτές μας, και μπήκαμε στην εποχή της ελληνικής τραγωδίας, που θα γραφεί με μελανά γράμματα στη σύγχρονη ελληνική ιστορία; Μπήκαμε σε αυτή την τραγωδία όχι επειδή κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά επειδή εσείς είχατε αφήσει τη χώρα ανοχύρωτη, απροστάτευτη στο πελατειακό κράτος και στη διαφθορά» ανέφερε με έμφαση ο Πρωθυπουργός.

«Εσείς αφήσατε ένα έλλειμμα στο 15%» είπε απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση ο κ. Τσίπρας.

«Παραδώσατε τη χώρα στο ΔΝΤ και στους ψυχρούς τεχνοκράτες, που ακρωτηριάζουν κοινωνίες, για να περιμαζέψουν τους αριθμούς. Δεν είμαστε εμείς αλλά ΕΣΕΙΣ που εφαρμόσατε από το ‘10 ως το ‘14 την πιο βάναυση, απάνθρωπη, αντικοινωνική πολιτική λιτότητας που έχει ποτέ εφαρμοστεί σε χώρα της ΕΕ.

Εσείς κυβερνούσατε όταν χάσαμε το ένα τέταρτο του εθνικού πλούτου, 25% του ΑΕΠ, κάτι που έγινε για πρώτη φορά σε καιρό ειρήνης όταν 1,5 εκατομμύριο συμπολίτες μας βρέθηκαν χωρίς δουλειά όταν η ανεργία έφτασε στο 28%, και στο 60% για τους νέους, όταν οι μισθοί μειώθηκαν 40%, και οι συντάξεις ακόμα παραπάνω, όταν το κοινωνικό κράτος ερειπώθηκε».

«Προκαλέσατε αυτή την ανυπολόγιστη ανθρωπιστική κρίση, και δεν στέρξατε να δώσετε κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης έστω ένα ευρώ στους φτωχούς και στους αδύναμους αλλά τους αφήσατε στο έλεος της μοίρας τους και βυθίσατε τη πλειοψηφία των Ελλήνων στην αναξιοπρέπεια με τη πολιτική σας συμπεριφορά» τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στο έργο της κυβέρνησης είπε πως «το 2015 παραλάβαμε ένα κράτος διαλυμένο, μία μια χώρα κοινωνία κατακερματισμένη και σε απόγνωση, με άδεια ταμεία και με ελλείμματα παρά τους υψηλούς στόχους που υπογράφατε. Και παρόλα αυτά σηκώσαμε με τη βοήθεια του λαού μας ανάστημα στην Ευρώπη και αγωνιστήκαμε για να φέρουμε ξανά τη χαμένη αξιοπρέπεια ενός λαού. Που απαίτησε δικαιοσύνη. Όχι χάρες, και δώρα. Αλλά σεβασμό.

«Αναγκαστήκαμε τον Ιούλη του 15, να κάνουμε ένα βήμα πίσω, προκειμένου αργότερα να μπορούμε να κάνουμε πολλά βήματα μπροστά» είπε ο κ. Τσίπρας και τόνισε: «Ζητήσαμε την έγκριση του ελληνικού λαού στο σχέδιό μας, το Σεπτέμβρη του 2018 και την πήραμε όχι γιατί μας στήριξαν συμφέροντα και ΜΜΕ.

Σφίξαμε τα δόντια και εξυγιάναμε τα δημόσια οικονομικά. Μοιράσαμε όσο πιο δίκαια γινόταν τα βάρη, αλλά ακόμα και μέσα στις ασφυκτικές συνθήκες, ιεραρχήσαμε τις προτεραιότητες μας».

«Θέσαμε ως πρώτη προτεραιότητα την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης».

«Θέσαμε ως πρώτη προτεραιότητα την αντιμετώπιση των συνεπειών της ανθρωπιστικής κρίσης και με μια σειρά προγραμμάτων, παρά τις δύσκολες δημοσιονομικά συνθήκες με ενίσχυση του προϋπολογισμού για την πρόνοια που από 780 εκατομμύρια, σήμερα ξεπερνά τα 3 δισεκ. ευρώ.

Επιστρέψαμε την υπεραπόδοση της οικονομίας στους συμπολίτες μας, για τρία συνεχόμενα χρόνια, γιατί αυτά τα χρήματα ανήκουν σε αυτούς. Είναι οι θυσίες τους οι κόποι τους και πρέπει να ανταμειφθούν» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

«Μέσα σε αυτές τις συνθήκες αγωνιστήκαμε και πετύχαμε να βγει η Ελλάδα από τα μνημόνια, τον Αύγουστο του 2018», είπε Πρωθυπουργός. «Πετύχαμε να υπερβαίνουμε κάθε χρόνο τους δημοσιονομικούς στόχους αλλά συγχρόνως να θωρακίσουμε την οικονομία μας μακροπρόθεσμα με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που ποτέ δεν τολμήσατε να κάνετε αλλά και με τη λύση για το χρέος, τη δημιουργία του μαξιλαριού ρευστότητας που μας δίνει σήμερα τη δυνατότητα να επιστρέψουμε με καλύτερους όρους από ποτέ στις διεθνείς αγορές.

Τα πετύχαμε όλα αυτά, σοβαρά και με σχέδιο. Βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια, στα οποία εσείς την οδηγήσατε εννιά ακριβώς χρόνια από σήμερα και έχει ήδη ξεκινήσει μια νέα πορεία».

«Η επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η αύξηση του κατώτατου μισθού, η κατάργηση του υποκατώτατου, όσα δεσμεύτηκα και ανακοίνωσα στη ΔΕΘ, νομοθετήθηκαν όλα, ένα προς ένα και σήμερα υλοποιούνται. Και φυσικά όλα όσα ανακοινώσαμε χθες και θα νομοθετηθούν άμεσα για φέτος» ανέφερε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:

«-Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 24% στο 13% και μετάταξη όλων των τροφίμων επίσης στον συντελεστή του 13% (από 24%)

-Μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια (ηλεκτρισμός και φυσικό αέριο) από το συντελεστή του 13% στον υπερεκπτωτικό συντελεστή του 6%. Μέτρο που αφορά κάθε νοικοκυριό αλλά και επιχειρήσεις.

-Παροχή μόνιμης 13ης σύνταξης.

Και για την επόμενη χρονιά:

-κατάργηση για τους πολλούς και ριζική μείωση σχεδόν για όλους της Εισφοράς Αλληλεγγύης

-Αύξηση συντελεστή αποσβέσεων επενδύσεων στο 150%.

-Επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών επιχειρήσεων και νέων εργαζομένων μέχρι 29 ετών

-Μείωση του συντελεστή ΦΠΑ (αγαθών και υπηρεσιών) από 13% σε 11%

-Μείωση φόρου συνεταιρισμών στο 10%.

-Έκπτωση 10% στο φορολογητέο εισόδημα των συνεταιρισμένων αγροτών.

-Μείωση του κόστους θέρμανσης για ορεινές ζώνες της χώρας (Ζώνες Α και Β).

-Απαλλαγή τόκων στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας»

«Θα τα υλοποιήσουμε όλα»

«Τα μέτρα αυτά θα έρθουν εδώ την άλλη εβδομάδα ένα προς ένα και θα λέτε ναι σε όλα», τόνισε απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση ο Πρωθυπουργός και συνέχισε.

«Τα δικά σας μέτρα ήταν μέτρα λεηλασίας του ελληνικού λαού, σηκώνατε και τα δυο χέρια και λέγατε «ναι σε όλα» και έβγαινε ο αντιπρόεδρος σας και έλεγε δε θα μου πάρει εμένα τη δόξα η τρόικα».

«Όλα αυτά δεν είναι παροχές, δεν είναι κόλπα, δεν είναι δώρα. Είναι δικαιοσύνη» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

«Είναι η επιστροφή όσων εκλάπησαν από το υστέρημα του ελληνικού λαού τα προηγούμενα χρόνια. Είναι η Αρχή μιας νέας, δίκαιης, αναπτυξιακής, πορείας για τη χώρα και ο έμπρακτος σεβασμός στις θυσίες ενός λαού που υπέφερε. Είναι μέτρα μόνιμα, όχι παροδικά. Και για το ’19 και για το ’20 και για όλα τα επόμενα χρόνια.

Η βασική διαφορά ανάμεσα σε αυτό που κάνουμε και σε αυτό που υπόσχεστε κρύβοντας το αντιλαϊκό σας πρόγραμμα».

«Αυτό είναι το δικό μας σχέδιο για το οποίο ζητάμε τη ψήφο εμπιστοσύνης των βουλευτών και του ελληνικού λαού», τόνισε ο κ. Τσίπρας ενώ διερωτήθηκε για το «ποιο είναι το σχέδιο της ΝΔ»;

«Η δική σας προγραμματική πρόταση ποια είναι; Ότι δεν συμπαθείτε το κύριο Πολάκη; Τα κουτσομπολιά, οι δολοφονίες χαρακτήρων, ο κίτρινος τύπος, η λάσπη και το ψέμα. Στην Ελλάδα τα σχέδια της μαύρης προπαγάνδας έχουν αποτύχει πολλές φορές.

Πράγματι, με αυτή θα πάτε. Αλλά όχι επειδή δεν έχετε σχέδιο και πρόταση, αλλά επειδή το σχέδιο και η πρότασή σας είναι τόσο αποκρουστικά που θέλετε όπως να τα κρύψετε από τον ελληνικό λαό.

Θέλετε να κρύψετε το σχέδιό σας, επειδή είναι το σχέδιο του ΔΝΤ, που καλά γνωρίζει ο ελληνικός λαός.

Θέλετε να το κρύψετε επειδή είναι το σχέδιο του Βαυαρού και ανθέλληνα φίλου σας, του κ. Βέμπερ. Αυτό είναι το σχέδιό σας. Γιατί πριν προλάβετε να κρύψετε εσείς την αμηχανία σας χθες, βγήκε ο κ. Βέμπερ να τοποθετηθεί για το σχέδιο μας. Και ενώ εσείς ψελλίζατε ότι σας αντιγράφουμε, αυτός είπε ότι είμαστε ανεύθυνοι που δίνουμε ελαφρύνσεις στους πολλούς.

Και μάλιστα χρησιμοποίησε αυτό για να καταφερθεί εναντίον του σχεδίου για πανευρωπαϊκό ταμείο ανεργίας. Αυτός είναι ο ευρωπαίος αρχηγός σας. Να τον χαίρεστε. Έχει τις ίδιες απόψεις με εσάς. Που δηλώσατε ότι είναι λαϊκισμός η 13η σύνταξη και δε θα την υποσχεθείτε ποτέ γιατί είναι ανέφικτο. Αλήθεια και τώρα τι θα κάνετε;

Θα την ψηφίσετε;

Βγείτε και πείτε την αλήθεια ότι δε θέλετε να τα ψηφίσετε αλλά δε τολμάτε να μην τα ψηφίσετε.

Και βάζετε το φίλο σας τον κ. Βέμπερ να μας κατακρίνει επειδή εσείς δε τολμάτε. Πείτε του λοιπόν του φίλου σας ότι εμείς, θέλει δεν θέλει, τα μέτρα αυτά θα τα ψηφίσουμε και θα τα υλοποιήσουμε. Και ότι ο ελληνικός θα μας δώσει την εντολή να συνεχίσουμε και την επόμενη τετραετία για να υλοποιήσουμε όλο το σχέδιό μας. Γιατί όσο εσείς όσο και αυτός δε θα πετύχετε τους στόχους σας. Αλλά ο λαός γνωρίζει: Ψήφος στη ΝΔ είναι ψήφος για να γίνει ο Πρόεδρος ο κ. Βέμπερ. Άρα για να μπει εμπόδιο στην υλοποίηση του σχεδίου που ανακοινώσαμε χθες», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Συνεχίζοντας ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην κριτική της ΝΔ στον κ. Πολάκη.

«Μας κάνατε και ένα ακόμη δώρο άθελά σας με τη μομφή στον κ. Πολάκη, να μιλήσουμε για τα πεπραγμένα στην υγεία» είπε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε.

«Το βαθύτερο αίτιο της εχθρότητας σας, δεν είναι το ύφος και το ήθος του Πολάκη αλλά τα πεπραγμένα της κυβέρνησης στην Υγεία .

«Έχετε ιδιαίτερο μένος, ενάντια στα όσα κάναμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Τις 19.000 προσλήψεις. Την εξυγίανση των οικονομικών των νοσοκομείων, που είχαν έλλειμμα 730 εκατομμύρια το 2014 και σήμερα έχουν πλεόνασμα 180 εκατομμύρια. Την ίδρυση των Τοπικών Μονάδων Υγείας, στα πλαίσια της μεγάλης μεταρρύθμισης για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα. Και φυσικά πάνω απ’ όλα σας ενοχλεί ότι βγήκαν τα άπλυτα δεκαετιών στη φόρα.

Τα σκάνδαλα στο φάρμακο, τις υπερκοστολογήσεις, το ΚΕΕΛΠΝΟ, τα δωράκια, οι μίζες. Σας καίνε αυτά», είπε ο Πρωθυπουργός και σημείωσε: «Η μομφή σας λοιπόν, δεν είναι προς τον Πολάκη. Είναι στα όσα έκανε ο Ξανθός, ο Πολάκης, κάθε στέλεχος αυτής της κυβέρνησης για να σταθεί στα πόδια του το Εθνικό Σύστημα Υγείας που διαλύσατε.

«Σας έχω νέα, λοιπόν. Ήρθατε να παραστήσετε τον κατήγορο, αλλά θα φύγετε ως κατηγορούμενος», είπε απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη ο Πρωθυπουργός.

«Τρία χρόνια, επενδύσατε στο χάος. Αδιαφορώντας, μάλιστα, αν η προπαγάνδα σας ευνοούσε το χάος, σε μια στιγμή δύσκολη για την Ελλάδα. Και κάνατε πάντα άστοχες προβλέψεις. Μία ο κόφτης. Μία η κατάρρευση των διαπραγματεύσεων για τις αξιολογήσεις. Μία η περικοπή των συντάξεων. Μία το 4ο, το 5ο μνημόνιο. Αποτύχατε. Σε όλα.

Ζητώ ψήφο εμπιστοσύνης στο πρόγραμμα μας για την Ελλάδα της επόμενης μέρας για την ενίσχυση των πολλών. Αλλά ζητώ και ψήφο μομφής και καταδίκης της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη του κ. Βέμπερ, του ΔΝΤ, καταδίκη των περικοπών στις συντάξεις, στις απολύσεις, στην εργασιακή απορρύθμιση και τη κοινωνική ισοπέδωση. Καταδίκη δηλαδή σε αυτό που θέλει να ξαναφέρει στη χώρα το αποκρουστικό σχέδιο του κ. Μητσοτάκη. Ήρθε η ώρα των πολλών να μιλήσουν. Ήρθε η ώρα της ολιγαρχίας και των εκπροσώπων της, να πάρουν ακόμη ένα μάθημα από τη συλλογική δύναμη του ελληνικού λαού.

Δεν βγήκαμε από τα μνημόνια, δεν διώξαμε τον ΔΝΤ, δεν σηκώσαμε ανάστημα, για να χαρίσουμε τις θυσίες και τους αγώνες του λαού μας στη δίψα του κ. Μητσοτάκη και των φίλων του για να επιστρέψουν στην εξουσία και να μας φέρουν τα ίδια και χειρότερα δεινά. Ήρθε η ώρα των πολλών να μιλήσουν. Ήρθε η ώρα της ολιγαρχίας και των εκπροσώπων της, να πάρουν ακόμη ένα μάθημα από τη συλλογική δύναμη του ελληνικού λαού».

Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής κατά του Πρωθυπουργού ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συζήτηση για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. “Κύριε Τσίπρα, ακούγοντας σας με προσοχή κατάλαβα γιατί δεν θέλατε ποτέ να γίνει η συζήτηση για την πρόταση μομφής κατά του κ. Πολάκη. Αφορά τη συμπεριφορά του. Το ήθος και ύφος της εξουσίας που αποπνέει. Ταυτίζεστε απόλυτα με αυτές τις συμπεριφορές. Εδώ είναι ο ναός της Δημοκρατίας κ. Τσίπρα. Εδώ θα συζητήσουμε και εδώ θα απολογηθείτε. Αν θέλετε τηλεοπτικό διάλογο, προκηρύξτε τώρα εθνικές εκλογές και θα κάνουμε όσα debate θέλετε. Στις 26 Μαΐου ένας θα χαμογελάει και ένας θα κλαίει η ΝΔ θα πετύχει τη μεγάλη εκλογική νίκη που θα οδηγήσει στην πολιτική αλλαγή” τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε:

“Από τον Πολάκη στο Μάτι, από το Μάτι στα κότερα, και από τα κότερα στη χθεσινή φιέστα των απεγνωσμένων “θα” της νέας δημαγωγίας. Τα τελευταία τυράκια πριν τη φάκα των εκλογών που δεν μπορούν να αλλάξουν την πραγματικότητα που ζουν οι Έλληνες πολίτες. Το ηθικό σας πλεονέκτημα βούλιαξε στα γαλανοπράσινα νησιά του Ιονίου. Αντί να λένε «Να τος, νάτος ο πρωθυπουργός!» θα λένε «Νάτος, νάτος ο Τσίπρας ο σκαφάτος». Από την Αριστερά των καταλήψεων στην Αριστερά του κότερου. Μάλλον δεν σας αρέσει η όψη της κυβέρνησής σας στον καθρέφτη. Σήμερα, όμως όσα ψέματα κι αν ήρθατε να πείτε πάλι εδώ, τα ψέματα τελείωσαν. Με τη συμπεριφορά σας καλύψατε τον κ. Πολάκη”, ανέφερε ο κ.Μητσοτάκης.

“Μπορεί να μετατρέψατε την πρόταση δυσπιστίας της Ν.Δ κατά του Παύλου Πολάκη σε ψήφο εμπιστοσύνης της κυβέρνησης. Εκβιάζοντας τους βουλευτές σας και όλους εκείνους που είχαν το θάρρος να διαφοροποιηθούν. Τους λέτε: «Με τον Πολάκη μέχρι τέλους, αλλιώς εξουσία τέλος». Αυτό τους λέτε. Δεν μπορεί να είναι μόνο οι κοινές σας διακοπές στις παραλίες των Σφακίων τις εποχές της ανεμελιάς και της ομπρέλας στην παραλία. Είναι κάτι παραπάνω. Υπάρχει λόγος. Ο Πολάκης λέει και κάνει αυτά που θέλετε να πείτε και να κάνετε εσείς αλλά δυσκολεύεστε λόγω του αξιώματος σας. Γιατί ο πραγματικός Τσίπρας είναι ο Πολάκης των διαλυμένων νοσοκομείων και των κομματικών ρουσφετιών. Γιατί ο πραγματικός Τσίπρας είναι ο Πολάκης που απειλεί δικαστές και δημοσιογράφους”.

Και συνέχισε λέγοντας: “Ο πολιτικός που κρύβει τα θύματα στο Μάτι. Και δίνει σόου υποκρισίας μπροστά στις κάμερες. Ο πραγματικός Τσίπρας είναι ο Πολάκης που επιτίθεται αναίτια και άνανδρα σ’ έναν αγωνιστή της ζωής, όπως είναι ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος. Και έρχεστε και τον καλύπτετε σήμερα γιατί δεν τολμάτε να πάρετε αποστάσεις. Ο πραγματικός Τσίπρας είναι ο Πολάκης, που στα δύσκολα βέβαια τρέχει να κρυφτεί πίσω από τη βουλευτική ασυλία και το άρθρο 86 που κατά τα άλλα καταγγέλλει. Γιατί τα γεγονότα είναι πεισματικά και εκδικούνται.

Η επιλογή του πρωθυπουργού να υιοθετήσει τον Πολακισμό, από κοινοβουλευτικός χειρισμός έγινε πολιτικό μπούμερανγκ. Τσίπρας και Πολάκης μαζί έκρυβαν νεκρούς και απώλειες στο Μάτι. Μαζί έλεγαν ψέματα και υποκρίνονταν” επεσήμανε.

Υπογράμμισε ακόμη: “Ο κ. Τσίπρας πήγε διακοπές κρυπτόμενος σε μια θαλαμηγό, ενώ η χώρα μετρούσε ακόμα νεκρούς στο Μάτι. Αυτή είναι η αισθητική και αυτή είναι η ηθική της εξουσίας όπως την αντιλαμβάνεται ο πρωθυπουργός. Αυτός είναι ο λιτός βίος στα καταστρώματα της πλουτοκρατίας. Αυτή είναι η υποτιθέμενη μάχη κατά της διαπλοκής. Δεν θα αναφερόμουν στο εθνικό δράμα στο Μάτι αν ο κ. Τσίπρας δεν επέμενε να προσβάλλει τη μνήμη όλων για όσα τραγικά συνέβησαν. κ. Τσίπρα καταλάβατε τι είπατε πριν 3 ημέρες σε ανθρώπους που κάηκαν. Είπατε ότι το υλικό που βγήκε ένα «ξαναζεσταμένο» υλικό. Πώς είναι δυνατόν να προσβάλλετε τη μνήμη 102 ανθρώπων; Ξαναζεσταμένο φαγητό είναι η απόδειξη της χυδαίας υποκρισίας και του σκηνικού που στήσατε εκείνο το βράδυ” τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας από το βήμα της Βουλής.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην παρουσία του Πρωθυπουργού στο κότερο της Κατερίνας Παναγοπούλου λέγοντας: “Ούτε και θα έδινα μεγάλη σημασία στο πολυτελές σκάφος αν ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν είχε κάνει πολιτική καριέρα, ενοχοποιώντας συνολικά τους επιχειρηματίες και κάθε σχέση μαζί τους. Η σκηνοθεσία της Ιθάκης -για τη λήξη, υποτίθεται, του Τρίτου Μνημονίου, ενώ ερχόταν το Τέταρτο – επινοήθηκε στο κατάστρωμα ενός γιοτ πολλών εκατομμυρίων. Η δε Ιθάκη επελέγη επειδή έτυχε να κρύβεται ο κ. Τσίπρας στο Ιόνιο. Η ιστορία όμως αυτή τον εκθέτει και για έναν επιπλέον λόγο. Διότι οι διακοπές στη θαλαμηγό δεν έγιναν άνευ ανταλλάγματος. Η κ. Κατερίνα Παναγοπούλου εκτός από πρωθυπουργικός σύμβουλος, διορίστηκε πριν ένα μήνα πρέσβης εκ προσωπικοτήτων απολαμβάνοντας όλα τα σχετικά προνόμια. Τυχαίο; Δεν νομίζω.

Με λίγα λόγια «μου δίνεις τη θαλαμηγό σου, κι εγώ σε κάνω πρέσβη και αθάνατη». Αυτός είστε κ. Τσίπρα. Καριέρα κάνατε πάνω σε όλα αυτά. Τα γεγονότα εκδικούνται. Ανεβήκατε στην εξουσία μέσα σε ένα κρεσέντο λαϊκισμού και ψεμάτων. Πέφτετε μέσα σε σύννεφο οργής, απαξίωσης και χλεύης. Και άλλοι έχασαν εκλογές. Αλλά έχασαν με αξιοπρέπεια. Ψεύτες πολιτικούς έχει γνωρίσει ο τόπος. Αλλά τέτοιον υποκριτή, σαν κι εσάς, κανέναν. Η ψήφος σας, λοιπόν, σε ένα και μόνο θα απαντήσει: Είστε όλοι το ίδιο; Είστε με τον κ. Τσίπρα των Πολάκηδων ή με την Ελλάδα των πολλών; Οι πολίτες βλέπουν και κρίνουν. Και δεν πιστεύουν πλέον τα ψέματα που ο κ. Τσίπρας συνεχίζει να λέει”.

Αναφερόμενος στο πακέτο θετικών μέτρων που εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας από το Ζάππειο, σχολίασε: “Να λέει ψέματα -αυτός που επέβαλε 29 νέους φόρους – για τη δήθεν λιτότητα που εμείς θα επιβάλουμε. Να λέει ψέματα ότι ενδιαφέρεται για τους αδύναμους – αυτός που κατάργησε το ΕΚΑΣ. Να λέει ψέματα ότι είναι πατριώτης, ενώ αναγνώρισε «μακεδονική» ταυτότητα και γλώσσα στα Σκόπια. Να παριστάνει πότε τον αριστερό ριζοσπάστη, και πότε τον Σοσιαλδημοκράτη,- ενώ ακόμη και ο κ. Σάντσεθ τον οποίο σπεύσατε να αγκαλιάσετε σας αποκαλούσε δημαγωγό και ψεύτη.

Θα ήταν μάταιο να συνεχίσω να επικαλούμαι την πραγματικότητα ως απάντηση στην δική σας προπαγάνδα. Εξάλλου σε 18 ημέρες έχουμε εκλογές και οι πολίτες θα αποφασίσουν αν πιστεύουν τη δική σας ιστορία για Ελλάδα που βγαίνει από τα μνημόνια και δημιουργεί ευημερία ή πιστεύουν ότι η ζωή τους έγινε χειρότερη και θα εναποθέσουν τις ελπίδες τους στη ΝΔ. Λίγο υπομονή ακόμα. Σε 18 ημέρες θα ξέρουμε”.

Όπως πρόσθεσε: “Και πώς να εξηγήσω ότι μόλις προεκλογικά η κυβέρνηση θυμηθήκατε τις 120 δόσεις. Κύριε Τσίπρα δεν θα χρησιμοποιήσω πολλά στοιχεία. Αυτή είναι η σημερινη Ελλάδα. Κοιτάξτε την εξέλιξη του ιδιωτικού χρέους. Απο τα 85 δισ. στα 140 δισ. ευρώ. Και έρχεστε να πανηγυρίζετε για μια ρύθμιση που έπρεπε να είχατε φέρει νωρίτερα και δεν θα έπρεπε να έχετε επιτρέψει τη διόγκωση του ιδιωτικού χρέους. Καταλαβαίνω γιατί μιμείστε τη φωνή του Ανδρέα Παπανδρέου. Αλλά όχι και να κάνετε σκονάκι αποσπάσματα του δικού μας προγράμματος. Αυτό πάει πολύ.

Καταλαβαίνετε πια τι θα γίνει στις εκλογές και παίζετε τα ρέστα σας. Λέτε ότι θα καταβάλετε ως εγγύηση 5 διδ. από το υστέρημα των Ελλήνων για να εξασφαλίσετε την ανοχή των εταίρων μπλέκοντας ανόμοια πράγματα. Δεν ξέρω τι οικονομικά είναι αυτά και ποιος σας τα λέει”.

“Και τώρα μέσα στο αμόκ της προεκλογικής παροχολογίας του, ο Πρωθυπουργός θυμήθηκε ξαφνικά και τη μείωση του αφορολόγητου την οποία εσείς νομοθετήσατε. Αυτή τη στιγμή θα εφαρμοστεί από το 2020, ξέροντας πως τότε θα κυβερνά άλλος. Πρόκειται για τον ορισμό της υποκρισίας. Καταθέσαμε μια τροπολογία πολύ απλή με θέμα κατάργηση της προνομοθετημένης μείωσης του αφορολογήτου. Θα την ψηφίσετε ναι ή όχι;” είπε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε:

“Η προοδευτική πολιτική δεν είναι εκείνη που ανακυκλώνει πάθη που βρίσκονται στο ράφι της Ιστορίας. Η προοδευτική πολιτική βλέπει μπροστά. Ενώνει, δεν χωρίζει. Αντιλαμβάνεται την ανάπτυξη ως προϊόν της ισορροπημένης σχέσης της επιχειρηματικότητας με την απασχόληση. Οι προοδευτικοί πολίτες, λοιπόν, έχουν το λόγο. Αυτοί θα κάνουν ξανά φωτεινή την Ελλάδα και σε αυτούς απευθύνομαι. Τους καλώ να πουν όχι στην αδράνεια και στην ισοπέδωση προς τα κάτω. Στην αποχή και στις ξεπερασμένες διαχωριστικές γραμμές.

Εμείς θέλουμε να μεγαλώσει επιτέλους η πίτα προς όφελος όλων. Όχι κάποιων. Όλων. Γι’ αυτό και συνδέουμε την ετήσια ανάπτυξη με τις αυξήσεις των μισθών.Η κοινωνική μας πολιτική προβλέπει την κατάργηση του εκτρώματος Κατρούγκαλου και την εγκατάσταση ενός Ασφαλιστικού, – άλλη μια φορά λέτε για σχέδιο πινοσέτ, άλλη μια φορά λέτε ψέματα. Ένα ασφαλιστικό τριών πυλώνων εφαρμόζεται σε όλες τις προηγμένες χώρες”.

Σχετικά με τη στήριξη του ίδιου στον Μάνφρεντ Βέμπερ, είπε: “Ποιον στηρίζετε για πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Τσίπρα; Κανέναν δεν στηρίζετε γιατί είστε χαμένοι στο διάστημα. Εμείς τον κ. Βέμπερ, ναι. Είναι ο εκπρόσωπος της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικογένειας. Και πώς θα συνδέσετε τις Βρυξέλλες με το Καράκας του κ. Μαδούρο; Υπάρχει λύση. Να ορίσετε «σύνδεσμο» τον κ. Παππά – με την ευγενή υποστήριξη των κυρίων Πετσίτη και Αρτεμίου. Εμείς στηρίζουμε τον Γκουαϊδό απέναντι στη χούντα του Μαδούρο. Εσείς γιατί στηρίζετε ένα καθεστώς που ποδοπατά διαδηλωτές;”.

“Στις 26 Μαΐου ψηφίζουμε για ευρωβουλευτές, περιφερειάρχες και δημάρχους. Όμως, στην πραγματικότητα, μετατρέπουμε τις ευρωεκλογές σε εθνική κάλπη -που τόσο φοβάται ο κ. Τσίπρας. Και στέλνουμε έτσι το μήνυμα της πολιτικής αλλαγής που θέλει η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων σήμερα. Θα είναι εξάλλου η πρώτη ευκαιρία να εκφραστεί στην κάλπη η βουβή οργή του «ως εδώ» που αισθάνονται οι Έλληνες” υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

“Μόνο η Ν.Δ συνδυάζει την ευρωπαϊκή συνεργασία με τον αληθινό πατριωτισμό. Έχουμε το καλύτερο ευρωψηφοδέλτιο. Εσείς ανακυκλώσατε το δήθεν παλιό και το στέλνετε τώρα στην ευρωβουλή. Στις 26 Μαΐου, λοιπόν, καλώ τις Ελληνίδες και τους Έλληνες να στείλουν μήνυμα ελπίδας καθαρό και βροντερό. Μήνυμα αλλαγής κι αισιοδοξίας. Σε λίγες ημέρες η χώρα θα γυρίσει σελίδα γιατί οι Έλληνες αξίζουμε καλύτερα” ολοκλήρωσε την ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης.

«Έχω συνειδητοποιήσει το βαθύ στρατηγικό και πολιτικό σας αδιέξοδο, δεν περίμενα, όμως, πραγματικά, ότι θα φτάνατε εδώ στο Κοινοβούλιο να παριστάνετε τον Στέφανο Χίο της πολιτικής ζωής του τόπου. Αυτό το κατάντημα δεν το περίμενα ποτέ. Ομως η κατάληξη της κατηφόρας είναι ο πάτος. Τον πιάνετε σήμερα», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην αρχή της δευτερολογίας του στη Βουλή.

“Είμαι 11 χρόνια αρχηγός πολιτικού κόμματος και 4,5 χρόνια πρωθυπουργός. Δεν μπήκα στην πολιτική ζωή του τόπου για να γίνω πλούσιος, δεν έγινα πλούσιος και δεν ανήκω σε μια πολιτική οικογένεια η οποία δεν έκανε καμιά άλλη δουλειά μόνο πολιτική και είναι ζάπλουτη κ. Μητσοτάκη. Είσαι πολύ λίγος εσύ για να μιλάς για την ελίτ και για τους πολλούς σε μένα”, είπε ο πρωθυπουργός.

“Κύριε Μητσοτάκη σε αυτόν τον τόπο τίποτε δεν κρύβεται. Σε ό,τι με αφορά δεν έχω τίποτα να κρύψω και δεν έκρυψα ποτέ. Ούτε οι μετοχές που δεν έχω, ούτε οι καταθέσεις που δεν έχω. Αφήστε αυτές τις αθλιότητες, τα ψέματα, τα fake news. Δεν ντρέπεστε λιγάκι, τα fake news που χρησιμοποιείτε όλα αυτά τα χρόνια; Δεν ντρέπεστε λιγάκι; επισήμανε ο κ. Τσίπρας .

“Τον Δεκαπενταύγουστο του 2018 δεν θρηνούσατε για το Μάτι. Σε ελικόπτερα ήσασταν και κάνατε μεταφορές σε σπίτια εφοπλιστών που είναι καναλάρχες κ. Μητσοτάκη”, είπε ο πρωθυπουργός.

“Δεν χρειάζεται να ξοδεύεστε. Αν μου ζητούσατε θα σας έδινα εγώ φωτογραφίες μου. Βγάζω και σέλφι. Έχω βγάλει και με το προσωπικό φωτογραφίες. Μπορεί να σας έδινα και μία με ψαροντούφεκο, αν θέλετε, γιατί μου αρέσει και το ψαροντούφεκο, αν σας αρέσει να έχετε πιο ευχάριστες φωτογραφίες από άλλες που βάζετε το παρακράτος σας να ξοδεύεται, προκειμένου να υποκλέψετε στιγμές της προσωπικής μου ζωής. Είναι ντροπή σας! Είναι ντροπή σας!”, είπε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη.

Δεν χρειάζεστε να ξοδεύεστε. Αν μου ζητούσατε φωτογραφίες, θα σας τις έδινα εγώ, βγάζω και selfie έχω βγάλει και με το προσωπικό φωτογραφίες. Μπορεί να σας έδινα και μια με ψαροντούφεκο. Αντί άλλες που βάζετε το παρακράτος σας να ξοδεύεται για να υποκλέψετε στιγμές της προσωπικής μου ζωής.Είναι ντροπή σας.

Εγώ ό,τι έχω, το έχω δημόσιο. Δεν έχω εξοχικό στην Τήνο μεσοτοιχία με τον κ. Χριστοφοράκο της Siemens, δεν έχω σπίτι του Βολταίρου στο Παρίσι, δεν χρηματοδοτεί τον προσωπικό μου προϋπολογισμό άγνωστη offshore αγνώστων στοιχείων που χρηματοδοτεί και το Πρώτο Θέμα. Κι εγώ ούτε έχω κουμπάρο, ούτε ανέβηκα στο σκάφος του κ. Μαρινάκη, ο οποίος έχει επτά εφημερίδες να σας στηρίζουν και που διώκεται για ναρκωτικά” πρόσθεσε.

“Πιστεύετε ότι θα κερδίσετε παριστάνοντας το Στέφανο Χίο της πολιτικής; Μας κάνετε δώρο, εμείς μιλάμε για τους πολλούς και εσείς μιλάτε με με επιχειρήματα κίτρινου Τύπου. Μετατρέψατε την ΝΔ σε σκανδαλοθηρική εφημερίδα, έρχεστε εδώ και διαβάζετε άρθρα των Νέων και του Πρώτου Θέματος. Αυτή είναι η κατάντια σας.

Εγώ μίλησα για ξαναζεσταμένο φαγητό, για την προσπάθεια, για την επαναλαμβανόμενη τυμβωρυχία για το Μάτι, με την ευγενική χορηγία του ΣΚΑΪ, έναν εφοπλιστή που ήταν σε σύγκρουση με την οικογένειά σας. Αλλά το ξαναζεσταμένο φαγητό της τυμβωρυχίας είναι μια πρακτική κιτρινισμού και αθλιότητας μέσω της οποίας νομίζετε ότι μπορείτε να αλλάξετε την ατζέντα ώστε να πάμε σε εκλογές χωρίς να συζητήσουμε για τα μεγάλα και τα κρίσιμα. Το ίδιο επιδιώξατε να κάνετε και με τον κ. Πολάκη” είπε ο κ. Τσίπρας και κατέληξε:

“Επιλέξατε αυτό το επίπεδο της αντιπαράθεσης και σε αυτό το επίπεδο της αντιπαράθεσης αν θέλετε μπορώ και εγώ να χρησιμοποιήσω τη φράση του πρώην αρχηγού σας:Ε, θα σας πάω μέχρι τέλους, δεν θα σας αφήσω” .

Στη δευτερολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας στον Πρωθυπουργό, είπε: “Όταν βάζατε τα άθλια έντυπά σας τα οποία χρηματοδοτούνται ευθέως από τους διαπλεκόμενους που μπαινοβγαίνουν στο Μαξίμου να χτυπάνε τη σύζυγό μου, και ξαφνικά ανακαλύψατε τις οικογενειακές ευαισθησίες. Και επειδή όλοι έχουμε παιδιά και όλοι έχουμε την οικογένεια πάνω από όλα μην πηγαίνετε τη συζητηση εκεί. Την επόμενη φορά που θα μιλήσετε για ζάμπλουτη οικογένεια, ας αναζητήσουμε τους τρόπους που η δική σας οικογένεια απέκτησε την περιουσία της, έκανε δουλειές στη χούντα. Αν ήσασταν τόσο κουρασμένος όπως είπε η κυρία Παναγοπουλου είχατε δικαίωμα να πάτε αλλά όχι να το κρύψετε. Το κρύψατε γιατί έγινε 25 ημέρες μετά το Μάτι. Θα σας έκραζαν όλοι. Ας μην πούμε σε ποιους κάνετε ρουσφέτια στον ΟΠΑΠ, στους κολλητούς και φίλους σας καθ υπόδειξη του κ. Φλαμπουράρη. Ο κ. Μαρινάκης δεν είναι κουμπάρος μου. Ούτε στα σκάφη του μπαίνω. Προερχόμαστε από διαφορετικές οικογένειες. Έχουμε διαφορετικές ιστορίες. Έχω ζήσει την πολιτική από μικρός. Πράγματι η οικογένειά μου εξορίστηκε στη χούντα. Άλλοι έκαναν δουλίτσες στη χούντα”.

Με έναν στίχο του ποιητή Μανώλη Αναγνωστάκη απάντησε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε όσα είπε στη δευτερολογία του ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης: “Δεν έφταιγε αυτός, τόσος ήταν”.

Απρόσμενο επεισόδιο σημειώθηκε στη Βουλή αμέσως μετά. Μόλις ο κ. Τσίπρας άνοιξε την πόρτα της Ολομέλειας αποχωρώντας, ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης σηκώθηκε από τη θέση του και πήγε «καρφί» στο έδρανο του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας εμφανώς ενοχλημένος από τις συνεχείς αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη πως «πολακισμός ίσον φασισμός».

«Δεν θα μας πεις εσύ για φασισμό. Θα τα πούμε αύριο για το τι είναι φασισμός» είπε.

Παρά την αρχική έκπληξη από την ενέργεια του κ. Πολάκη ο κ. Μητσοτάκης αντέδρασε έντονα φωνάζοντας στον αναπληρωτή Υπουργό Υγείας: «Άντε σήκω φύγε από εδώ». Ο κ. Πολάκης απομακρύνθηκε συνεχίζοντας να φωνάζει, ενώ την ίδια ώρα οι βουλευτές της ΝΔ ζητούσαν από τον Πρόεδρο της Βουλής να ανακαλέσει στην τάξη τον υπουργό.

Με ανάρτησή του στην προσωπική του σελίδα στο Facebook, ο Παύλος Πολάκης τοποθετήθηκε σχετικά με το επεισόδιο που είχε στη Βουλή με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αναλυτικά η ανάρτηση του αναπληρωτού υπουργού Υγείας:

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.