Σκέρτσος στον Realfm 97,8: Η εκλογολογία μέχρι να θάψουμε τους νεκρούς μας, δεν μπορεί να τεθεί στο τραπέζι

Ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος δήλωσε στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου με τον Αντώνη Δελλατόλα στον Realfm 97,8 πως «αρχικά θα ήθελα να πω συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων, μια μεγάλη συγγνώμη σε όλη την ελληνική κοινωνία, στις οικογένειες πρωτίστως, στους συγγενείς, στους τραυματίες αυτού του τραγικού δυστυχήματος. Σε αυτή τη φάση πρέπει να μιλάμε ως άνθρωποι και μετά ως πολιτικοί. Εγώ μιλάω και ως πατέρας και ως αδελφός, όλων των θυμάτων, όλοι βλέπουμε στα πρόσωπά τους, τους δικούς μας ανθρώπους και αυτό μας έχει συγκλονίσει και αυτό κάνει την δική μας ευθύνη να οδηγήσουμε αυτή τη μεγάλη τραγωδία σε κάθαρση αλλά και τους ελληνικούς σιδηροδρόμους στην επόμενη ημέρα πολύ μεγάλη».

«Ο Πρωθυπουργός είναι συντετριμμένος, όλοι είμαστε συντετριμμένοι. Αφού κηδέψουμε τους νεκρούς μας θα προχωρήσουμε στην αξιολόγηση των πεπραγμένων και των ευθυνών και στην πολιτική αντιπαράθεση όπως πρέπει να γίνει. Ως προς το ζήτημα που θέτει η κ. Γεροβασίλη, το μείζον – αυτό που ζητάει αυτή τη στιγμή η ελληνική κοινωνία – είναι η κάθαρση, απαιτεί δικαιοσύνη η κοινωνία και κανείς δεν μπορεί να κάθεται ήσυχος στη θέση του, κανένας ο οποίος μπορεί να έχει το παραμικρό μερίδιο ευθύνης σε αυτή τη διαχρονική αλληλουχία εγκληματικών λαθών που έχουν γίνει. Συνεπώς ο Πρωθυπουργός πράττει το αυτονόητο. Ζητάει ο ίδιος συγγνώμη για το μέρος της ευθύνης που αναλογεί στην κυβέρνηση, στο υπουργείο, στον ίδιο και από εκεί και πέρα ζητάει από την δικαιοσύνη να επιληφθεί με την μέγιστη δυνατή υπευθυνότητα και κατεπείγουσες διαδικασίες ώστε να χυθεί άπλετο φως. Αυτό κάνει ο Πρωθυπουργός, δεν κάνει καμία παρέμβαση, ζητάει και εκφράζει το κοινό αίσθημα» περιέγραψε ο κ. Σκέρτσος.

«Υπάρχει μια τεράστια ειδοποιός διαφορά στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται τα λάθη που συμβαίνουν αυτή η κυβέρνηση σε σύγκριση με την προηγούμενη ή με άλλες κυβερνήσεις. Η κυβέρνησή μας δεν αποποιείται την ευθύνη, ούτε θεωρεί ότι είναι αλάνθαστη ή άριστη, όπως θέλει να την αποκαλεί η αντιπολίτευση. Εμείς πιστεύουμε στην αξιολόγηση, στην αριστεία, πιστεύουμε ότι μόνο έτσι προοδεύουν οι κοινωνίες. Δεν λέμε ότι είμαστε αλάνθαστοι ή άριστοι. Αντιθέτως, ο πρωθυπουργός είναι ο πρώτος πρωθυπουργός που έχει διαχρονικά αναγνωρίσει και πάρει πάνω του ως οφείλει να κάνει κάθε ηγέτης λάθη. Λέει συγγνώμη, βγαίνει μπροστά, παίρνει πάνω του διαχρονικές αμαρτίες. Ζητούμε από μια κυβέρνηση 3,5 ετών να λύσει αμαρτίες 40 και βάλε ετών. Ένα κράτος που όλοι γνωρίζουμε πώς λειτουργεί και γνωρίζουμε ότι είναι ο μεγάλος ασθενής. Συνεπώς από μια αντιπολίτευση, και δεν θα πω πολλά πράγματα, η οποία θεωρεί ότι διαθέτει το ηθικό πλεονέκτημα που την καθιστά αλάνθαστη στα πάντα και δεν έχει ζητήσει συγγνώμη για τίποτα από τα λάθη της στο παρελθόν, δεν μπορεί να ασκείται αυτή η κριτική απέναντι στον Πρωθυπουργό και στα μέλη της κυβέρνησης που έχουν αναλάβει ευθύνες» επεσήμανε.

Ο υπουργός Επικρατείας συνέχισε λέγοντας «Για εμάς το κράτος δεν είναι απρόσωπο. Το κράτος από την κορυφή, από τον Πρωθυπουργό μέχρι τον τελευταίο υπάλληλο έχει ονοματεπώνυμο, έχει ευθύνη. Και όταν συμβαίνει ένα τόσο τραγικό λάθος, αυτή η ευθύνη πρέπει να αποδίδεται και να αναγνωρίζεται. Δεν αποτελεί απόσειση ευθυνών το γεγονός ότι ο ίδιος ο σταθμάρχης ομολόγησε και αυτό καταγράφεται και αποδίδεται. Δεν προσπαθούμε να πετάξουμε το μπαλάκι, να δημιουργήσουμε ένα αποδιοπομπαίο τράγο στο όνομα του σταθμάρχη. Αυτός ο άνθρωπος έκανε ένα τραγικό λάθος, από εκεί και πέρα δεν φοβόμαστε να πούμε και για τις ευθύνες του υπουργείου, παραιτήθηκε ο υπουργός, για τις ευθύνες των διοικήσεων, έχουν υπάρξει παραιτήσεις των διοικήσεων, έχουμε αυτή τη στιγμή θέσει σε αργία τον επιθεωρητή που τοποθέτησε τον σταθμάρχη σε αυτή τη βάρδια, έχουμε θέσει σε αργία τον γιατρό που έδωσε αναρρωτική στο επιθεωρητή. Κάθε άνθρωπος που εμπλέκεται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο σε αυτή την αλληλουχία λαθών, έχει ευθύνη και ονοματεπώνυμο. Αυτό μας διαφοροποιεί από την αντιπολίτευση».

«Μέχρι το 2017 επί της ουσίας είχε παραδοθεί μόλις το 17% με 18% του έργου»

«Υπάρχει μια ισοπέδωση ότι τα τελευταία 3,5 χρόνια δεν έχει γίνει τίποτα. Ένα από αυτά που έχουν γίνει είναι το σύστημα τηλεδιοίκησης που δυστυχώς δεν πρόλαβε να ολοκληρωθεί και δεν παραδόθηκε στο σημείο της Λάρισας, από την Λάρισα μέχρι τη Θεσσαλονίκη. Λειτουργεί και έχει παραδοθεί από το Πλατύ της Ημαθίας μέχρι τον Προμαχώνα. Αυτό το σύγχρονο κέντρο τηλεδιοίκησης, όντως θα επισκεπτόταν ο Πρωθυπουργός την Τρίτη, την ημέρα που ακολούθησε το τραγικό δυστύχημα. Μιλάμε για μια σύμβαση που αφορά στα συστήματα τηλεδιοίκησης και τηλεσήμανσης που ξεκίνησε από το 2008, δεν έγινε τίποτα έως το 2014. Υπήρξε μια ανάθεση το 2014 με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2016 επί ΣΥΡΙΖΑ. Το έργο δεν παραδόθηκε, αντιθέτως δόθηκαν 6 διαδοχικές παρατάσεις και επεκτάσεις της σύμβασης επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και για τις οποίες πρέπει να μας εξηγήσει ο κ. Σπίρτζης γιατί τις έδωσε, γιατί δεν έλεγξε τις εταιρείες που όφειλαν να έχουν παραδώσει το έργο. Γιατί δεν άσκησε το υπουργείο Υποδομών τότε τον ρόλο του; Το έργο το 2017 πάγωσε γιατί υπήρξαν διάφορες ενστάσεις, υπήρξε εμπλοκή ελεγκτικών οργάνων, υπήρξαν πορίσματα και το έργο καταφέραμε να το ξεκολλήσουμε το 2021. Μέχρι το 2017 επί της ουσίας είχε παραδοθεί μόλις το 17% με 18% του έργου. Από το 2021 και μέσα σε 1,5 χρόνο έχουμε καταφέρει να ολοκληρώσουμε ένα 52% του έργου. Άρα αυτή τη στιγμή το έργο είναι κατά 70% ολοκληρωμένο και υπάρχει δέσμευση από τις εταιρείες ότι θα παραδοθεί εντός του 2023. Αυτά είναι ψιλά γράμματα τώρα» σημείωσε.

Ερωτηθείς για τις εκλογές απάντησε «η εκλογολογία μέχρι να θάψουμε τους νεκρούς μας, δεν μπορεί να τεθεί στο τραπέζι».

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ