Σημαντική η συμβολή της Περιφέρειας Αττικής σε θέματα Κυκλικής Οικονομίας – Βράβευση του Γιώργου Πατούλη

Στο ολοκληρωμένο πρόγραμμα της Περιφέρειας Αττικής και του ΕΔΣΝΑ για την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης στην κυκλική οικονομία, αναφέρθηκε ο περιφερειάρχης, Γιώργος Πατούλης ως κεντρικός ομιλητής στο συνέδριο με θέμα την ενεργειακή αξιοποίηση απορριμμάτων και βιομάζας, όπου και βραβεύτηκε για τη συμβολή της Περιφέρειας στην προώθηση έργων και πρακτικών προς αυτή την κατεύθυνση.

Η έναρξη του συνεδρίου, το οποίο πραγματοποιήθηκε από την Α Energy και είχε επιστημονικό εταίρο την Ελληνική Εταιρεία Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων – ΕΕΔΣΑ, κηρύχθηκε από τον Μανώλη Γραφάκο, γενικό γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων.

Τον συντονισμό είχε ο πρόεδρος του ΕΕΣΔΑ Γ. Ηλιόπουλος και η επιστημονική συντονίστρια του Α ENERGY και του ΣΔΙΤ Forum, Α. Σεϊμανίδη.

Παρεμβάσεις πραγματοποίησαν στο πρώτο μέρος η Ρόδη Κράτσα, περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, ο Νίκος Ξυλούρης, αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης, ο Μιχάλης Γεράνης, πρόεδρος ΦοΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, ο Νικόλαος Μαμαλούγκας, υποδιευθυντής Τομέα Περιβάλλοντος ΕΥΔ/ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ κ.ά..

Ο περιφερειάρχης, στη τοποθέτησή του υπογράμμισε την αταλάντευτη βούληση της Περιφέρειας να αλλάξει το σύστημα της διαχείρισης, οδηγώντας την Αττική, σε μια νέα πράσινη αρχή.

Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε πως έρχονται διαγωνισμοί που στο σύνολο τους αγγίζουν τα 800 εκ. ευρώ για 3 νέες μονάδες επεξεργασίας στερεών αποβλήτων, και στη συνέχεια αναφέρθηκε μεταξύ άλλων:

  • Στον διαγωνισμό για την προμήθεια εξοπλισμού ανακύκλωσης με προϋπολογισμό άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ.
  • Στην προετοιμασία δικτύου 10 μονάδων επεξεργασίας οργανικών αποβλήτων με δυναμικότητα άνω των 130.00 τόνων και προϋπολογισμό της τάξης των 80 εκ. ευρώ.
  • Στην προώθηση άμεσης μείωσης της ταφής, με τη δωρεάν διανομή στους δήμους από τον ΕΔΣΝΑ, 200 υπερσύγχρονων καφέ απορριμματοφόρων για τη χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων, καθώς και 35.000 καφέ κάδων, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά προγράμματα.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη μεθοδική δουλειά που γίνεται για το νέο, υπό διαμόρφωση σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων της Αττικής. το οποίο θα έχει:

  • 13-15 διακριτές μονάδες επεξεργασίας (σύμμικτων και βιοαποβλήτων) έναντι του ενός και μοναδικού ΕΜΑΚ στη Φυλή που υπάρχει σήμερα.
  • 4-6 ρεύματα διαχείρισης υλικών, περιλαμβανομένων των βιοαποβλήτων, έναντι των 2 -3 που υπάρχουν σήμερα (σύμμικτα, μπλε κάδος και βιοαπόβλητα).
  • Πολλαπλές δυνατότητες ανακύκλωσης για τους πολίτες με νησίδες, οικίσκους και γωνιές ανακύκλωσης έναντι της αποκλειστικότητας των μπλε κάδων.
  • Πολύ περισσότερα υλικά έναντι των 4 υλικών συσκευασίας που υπάρχουν σήμερα.
  • Πολύ μεγαλύτερη και ευρύτερη συμμετοχή από τους πολίτες σε σχέση με σήμερα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ