Σε ρυθμούς τρόικας η κυβέρνηση

Σε ρυθμούς τρόικας η κυβέρνηση

ΦΠΑ, δημόσιο και ακίνητα «σπρώχνουν» κάτω από το χαλί το αντιρατσιστικό και τις γκρίνιες στην τρικομματική. Όλα τα σενάρια εξετάζει το Μαξίμου για το πρώτο ουσιαστικό αίτημα ελάφρυνσης φόρων απο την τρόικα.

Η κυβέρνηση έχασε πολύτιμο χρόνο με τις εσωτερικές τριβές των τριών πολιτικών αρχηγών για το αντιρατσιστικό και πλέον το Μαξίμου καλείται να διαχειριστεί μία ακόμη επίσκεψη της τρόικας που εκ των προτέρων έχει συνδυαστεί, με πρωτοβουλία της Αθήνας, με το επίσημο αίτημα για μείωση του ΦΠΑ στον κλάδο της εστίασης.

Μπορεί τα μηνύματα να μην ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, ωστόσο, επιτελικά στελέχη του Μαξίμου επιμένουν ότι η κυβέρνηση θα παλέψει για το συγκεκριμένο θέμα βάζοντας στο τραπέζι όλους τους αριθμούς που πιστοποιούν ότι το συγκεκριμένο μέτρο ήταν υποαποδοτικό ενώ τυχόν μείωσης του ΦΠΑ σε αυτόν τον κρίσιμο κλάδο θα δημιουργήσει μια αλλαγή ψυχολογίας στην αγορά ενόψει μάλιστα της τουριστικής περιόδου.

Βενιζέλος και Κουβέλης ζητούν μετ’ επιτάσεως τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να διατυπώνει μάλιστα συγκεκριμένες ενστάσεις για τον τρόπο που χειρίστηκε κεντρικά το οικονομικό επιτελείο – ο Γ. Στουρνάρας δηλαδή – το όλο θέμα. Και όπως όλα δείχνουν οι σχέσεις των τριών κυβερνητικών εταίρων μπορεί εύκολα και πάλι να μπουν σε δοκιμασία σε περίπτωση που η Αθήνα δεν πάρει τη μείωση του ΦΠΑ.

Στο Μαξίμου πάντως είναι έτοιμοι και για το σενάριο της εμπλοκής το οποίο ωστόσο κάθε άλλο παρά εύκολα διαχειρίσιμο θα είναι τόσο απέναντι στην αντιπολίτευση όσο και απέναντι στους δυο άλλους κυβερνητικούς εταίρους. Και όπως αναγνωρίζουν στο οικονομικό επιτελείο πρόκειται για το πρώτο ουσιαστικό αίτημα ελάφρυνσης φόρου προς την τρόικα -αίτημα που εάν περάσει όπως πιστεύουν στην κυβέρνηση θα δημιουργήσει μία διαφορετική βάση συζήτησης και για άλλους υποαποδοτικούς φόρους όπως στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Καμία σχεδόν πρόοδος δεν έχει υπάρξει στο μέτωπο του δημοσίου όπου υποτίθεται ότι εντός Ιουνίου θα υπήρχε μία σαφή εικόνα για τις πρώτες 2.000 αποχωρήσεις από το δημόσιο. Η καταγραφή προσωπικού και οργανισμών γίνεται με ρυθμούς χελώνας και η κυβέρνηση εναγωνίως αναζητεί μια θεαματική κίνηση, όπως έχει γράψει το real.gr, βάζοντας λουκέτο σε έναν «προβληματικό» οργανισμό προκειμένου να δείξει ότι προχωρά με αποφασιστικότητα στην αναδιάρθρωση του κράτους.

Μέχρι τις 20 Ιουνίου οι κυβερνητικοί εταίροι καλούνται να καταλήξουν και στο θέμα της φορολογίας των ακινήτων με τη συζήτηση να βρίσκεται σε πρόοδο αλλά όχι σε κατάληξη. Την Τρίτη οι εκπρόσωποι ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ καλούνται να καθαρογράψουν την τελική τους εισήγηση που θα συζητηθεί μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και της τρόικας. Οι πιέσεις που δέχθηκαν και τα τρία κόμματα από τον αγροτικό κόσμο ήταν μεγάλες και όπως όλα δείχνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων στα αστικά κέντρα θα πληρώσουν και για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες…

Το Μαξίμου θέλει να κλείσει, ενόσω βρίσκεται στην Αθήνα η τρόικα, και το θέμα της λειτουργίας της αγοράς και των καταστημάτων τις Κυριακές παρά τις όποιες διαφωνίες έχουν εκφραστεί από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ στο σχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για μία επί της ουσίας εντελώς ελεύθερη αγορά τουλάχιστον για τα μικρά και μεσαία καταστήματα.

Με αυτά τα δεδομένα, το αντιρατσιστικό φαίνεται πως μπαίνει για λίγο στο «ψυγείο» ωστόσο οι μουρμούρες από τους κυρίους Βενιζέλο και Κουβέλη για τη συνολική λειτουργία της κυβέρνησης παραμένουν. Στο Μαξίμου κρατούν χαμηλούς τόνους. Κάποιοι διακρίνουν ότι πίσω από αυτή τη συζήτηση βρίσκεται μόνο ο ανασχηματισμός και όλα τα άλλα θέματα μπαίνουν απλώς από το «παράθυρο» κυρίως από τον κ. Βενιζέλο για λόγους που οι περισσότεροι «γαλάζιοι» βουλευτές συνδέουν με τη δημοσκοπική πίεση του ΠΑΣΟΚ.

 

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ