Σαμαράς: Η εικόνα της χώρας μας άλλαξε

Σαμαράς: Η εικόνα της χώρας μας άλλαξε

 

“Η Ελλάδα πέρασε και περνάει δύσκολες στιγμές τα τελευταία τρία χρόνια. Αλλά και διήνυσε μεγάλη απόσταση τους τελευταίους 12 μήνες. Η εικόνα της χώρας μας άλλαξε. Kαι μέσα στην Ευρώπη και πέρα από την Ευρώπη”, δήλωσε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μετά την κατ’ιδίαν συνάντηση που είχε με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιού στο Μουσείο της Ακρόπολης .

Ο Πρωθυπουργός είπε ότι είναι μεγάλη χαρά που καλωσορίζει τον κ. Λιού στην “Αθήνα, την γενέτειρα της Δημοκρατίας, κάτω από την Ακρόπολη, το αιώνιο σύμβολο της Ελευθερίας του Πνεύματος και της Αισθητικής τελειότητας”.

“Η Ακρόπολη των Αθηνών, υπήρξε επίσης το αιώνιο Σύμβολο του αγώνα των ανθρώπων να απελευθερωθούν από το φόβο κι από την τυραννία, για να επιτύχουν την αρμονία στις σχέσεις τους και την ευημερία στις ζωές τους. Αυτές ακριβώς είναι και οι θεμελιακές αρχές του Αμερικανικού Έθνους, χαραγμένες στο Αμερικανικό Σύνταγμα, αλλά και βαθιά ριζωμένες στις καρδιές των ανθρώπων”, είπε ο Πρωθυπουργός.

Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι η επικείμενη επίσκεψή του στον Μπάρακ Ομπάμα “θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τις σχέσεις μας με τους Αμερικανούς συμμάχους μας”.  

“Υπήρξαμε πάντα στενοί φίλοι, όπως αποτυπώνεται και από την παρουσία της ισχυρής Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας. Τώρα μπορούμε να χτίσουμε πάνω σε αυτό το στέρεο έδαφος”, σημείωσε.

Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι συζητήσεις με με τον υπουργό επικεντρώθηκαν στις “προφανείς προκλήσεις της εποχής μας”, όπως τις χαρακτήρισε, την Ανάπτυξη και την περιφερειακή Σταθερότητα.

“Σταθερότητα που θεμελιώνεται στη Δικαιοσύνη για να επιτύχουμε ανθεκτική και μακροχρόνια Ειρήνη στην ταραχώδη περιοχή μας. Και Ανάπτυξη, που θεμελιώνεται στη Σταθερότητα και στην Ανταγωνιστικότητα, για να επιτύχουμε τους πιο σημαντικούς στόχους μας: θέσεις απασχόλησης, ευκαιρίες και ευημερία”, υπογράμμισε.

 

Από την πλευρά του ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό για την ευγενική φιλοξενία του στην Αθήνα, ενώ είπε ότι  ευχαριστήθηκε τη συνάντησή που είχε το πρωί και με τον Γιάννη Στουρνάρα.

“Αυτό είναι το τρίτο ταξίδι μου στην Ευρώπη ως Υπουργός Οικονομικών και δράττομαι της ευκαιρίας να ενημερωθώ απευθείας από τους Έλληνες φίλους μας, καθώς η Ελλάδα έκανε μια από τις σκληρότερες πορείες προς την ανάκαμψη τα τελευταία χρόνια. Παρακολουθούμε από πολύ κοντά τις εξελίξεις εδώ και γνωρίζουμε πως η Ελλάδα πέρασε μια πολύ δύσκολη περίοδο προσαρμογής και μεταρρυθμίσεων. Αναγνωρίζουμε τις δύσκολες αποφάσεις και τις κοινές θυσίες των τελευταίων χρόνων, όπως και τις προκλήσεις που παραμένουν”, τόνισε ο Τζακ Λιού, δηλώνοντας ευχαριστημένος που βλέπει ότι η κυβέρνηση είναι κοντά στην “ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης της πορείας του προγράμματος και υλοποιεί δύσκολες δράσεις που είναι απαραίτητες για να διατηρηθεί η δυναμική των οικονομικών μεταρρυθμίσεων”. Βεβαίως, όπως είπε, “η πορεία εξακολουθεί να έχει προκλήσεις. Οι συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις θα βάλουν τα θεμέλια για διαρκή ανάπτυξη”.

“Η οικονομία των ΗΠΑ βρίσκεται, τώρα, στην ανάκαμψη από τη δίκη της οικονομική κρίση, όπου έπρεπε να πάρουμε σκληρές αποφάσεις για να σταθεροποιήσουμε το σύστημά μας.

Ξέρουμε ότι δουλεύετε σκληρά για να βάλετε την Ελλάδα σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης και ευημερίας για τις επόμενες γενιές. Πάνω από όλα για όσα η Ελλάδα έχει καταφέρει, και ξέρω ότι δεν θέλετε να αφήσετε αυτό το σημαντικό έργο ημιτελές”, επεσήμανε και πρόσθεσε:

“Η σύμπλευση με την Ευρώπη εξακολουθεί να είναι στην κορυφή της ατζέντας μου καθώς η απασχόληση και η ανάπτυξη στις ΗΠΑ είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την επίτευξη ανάπτυξης και ευημερίας στην Ευρώπη. Επιπλέον, η ανάπτυξη στην Ευρώπη και στην Ασία είναι κρίσιμη για την παγκόσμια οικονομία. Όπως ξέρετε, ήμουν στη Μόσχα, όπου οι Υπουργοί Οικονομικών και οι Υπουργοί Εργασίας επιβεβαίωσαν από κοινού την δέσμευσή τους να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη και να βελτιώσουν τις προοπτικές δημιουργίας θέσεων εργασίας, παράγοντα κλειδί για τη μελλοντική πορεία”.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ