Σαμαράς για τροπολογία: «Ό,τι είχα χρέος να πω, το είπα»

Καταψήφισε ο Αντώνης Σαμαράς την τροπολογία Καιρίδη για τους μετανάστες, η οποία «πέρασε» με 262 «ναι». «Ό,τι είχα χρέος να πω το είπα και όποιος θέλει να το καταλάβει, κατάλαβε», δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς στους δημοσιογράφους αμέσως μετά την ψηφοφορία, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Την τροπολογία υπερψήφισαν όλοι βουλευτές της ΝΔ πλην του πρώην πρωθυπουργού, ο οποίος είχε αντιδράσει έντονα στο περιεχόμενο της τροπολογίας.

Συνολικά ψήφισαν 295 βουλευτές. «Ναι» στη ρύθμιση ψήφισαν 262 βουλευτές και «όχι» 32 βουλευτές, ενώ ένας δήλωσε «παρών.

Την τροπολογία καταψήφισαν Ελληνική Λύση, Σπαρτιάτες, και Νίκη.

Τι προβλέπει η τροπολογία για τους μετανάστες

Οι πολίτες τρίτων χωρών που πληρούν τις προϋποθέσεις χορήγησης της άδειας διαμονής δύνανται να υποβάλουν αίτηση έως την 31η Δεκεμβρίου 2024. Η άδεια διαμονής χορηγείται άπαξ, έχει διάρκεια ισχύος τρία (3) έτη και ο κάτοχός της κατά τη λήξη της δύναται να αιτηθεί αλλαγή κατηγορίας άδειας διαμονής σύμφωνα με το άρθρο 12 του v. 5038/2023.

Πολίτες τρίτων χωρών που διαμένουν παρανόμως στη χώρα και δεν έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση της προτεινόμενης διάταξης, υπάγονται στη διαδικασία επιστροφής κατά τις διατάξεις του v. 3907/2011 (Α’ 7).

Η αξιολογούμενη ρύθμιση αφορά σε έναν, κατ’ εκτίμηση, αριθμό ωφελουμένων που ενδέχεται να ανέλθει στις 30.000 μετανάστες και προκύπτει με αναγωγή στον αριθμό των αιτήσεων που υποβλήθηκαν για τη χορήγηση αδειών διαμονής για εξαιρετικούς λόγους, κατά τη διάρκεια της τελευταίας τετραετίας. Ωστόσο, προβλέπεται ανάκληση της άδειας διαμονής προς αποφυγή καταστρατήγησης του σκοπού τής ρύθμισης και καταχρηστικής άσκησης του δικαιώματος υποβολής αίτησης για χορήγησή της όταν οι κάτοχοι άδειας διαμονής δεν απασχολούνται επί μακρό χρονικό διάστημα.

Με το συγκεκριμένο άρθρο «αντιμετωπίζεται το πρόβλημα αφενός μεν καταγραφής των παράτυπα διαμενόντων πολιτών τρίτων χωρών που διέμεναν στην Ελλάδα έως και την 30ή Νοεμβρίου 2023 και πληρούν τις προϋποθέσεις χορήγησης της νέου τύπου άδειας διαμονής, αφετέρου δε της παράνομης εργασίας, καθώς παρέχεται δυνατότητα ένταξης σε καθεστώς νόμιμης διαμονής, αλλά και στην αγορά εργασίας, προσώπων που διαμένουν και απασχολούνται παράτυπα στη χώρα».

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ